Μητσοτάκης: Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας – Κλείνουμε την πόρτα της παρανομίας για τα αυθαίρετα

 Μητσοτάκης: Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας – Κλείνουμε την πόρτα της παρανομίας για τα αυθαίρετα

Το μήνυμα ότι με τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος κλείνει κάθε πόρτα στην παρανομία όσον αφορά τα αυθαίρετα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Κατά την εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα βασικά θέματα της σημερινής συνεδρίασης, ενώ απευθυνόμενος στους υπουργούς υπογράμμισε ότι «οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι για τη βελτίωση της καθημερινότητας κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα».

«Αύριο θα ανακοινώσουμε νέες πρωτοβουλίες για το θέμα της ακρίβειας τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Βαδίζουμε συντονισμένα με οδηγό αυτά για τα οποία μας εμπιστεύθηκαν οι Έλληνες πολίτες, oι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες παραγωγής αποτελεσμάτων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα τόνισε ότι «κλείνει κάθε πόρτα στην παρανομία».

«Το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι με τη χρήση της τεχνολογίας έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο όποιο αυθαίρετο χτίζεται στην επικράτεια. Είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο καθώς απελευθερώνει τη νόμιμη δόμηση σε όλη την επικράτεια, τονώνει τις επισκευές και απεγκλωβίζει χιλιάδες πολίτες από ένα γκρίζο περιβάλλον αβεβαιότητας δίνοντας προοπτική και πρόσθετη αξία στις περιουσίες τους. Όλα αυτά θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και απαράβατη προεταραιότητα τον σεβασμό του περιβάλλοντος».

Επίσης μίλησε για τις νέες πρωτοβουλίες για την αυθαίρετη δόμηση με μεγάλη καινοτομία ότι «θα μπορούμε με την τεχνολογία να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αύριο ολοκληρώνεται η διαβούλευση για την επιστολική ψήφο, ενώ χαρακτήρισε «θετική» την εξέλιξη για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος καθώς «τα αποτελέσματα δικαίωσαν την πολιτική μας, ο ανταγωνισμός δούλεψε».

Η ομιλία του πρωθυπουργού

– Συνέπεια και δουλειά είναι αυτά που θα μας χαρακτηρίζουν και το 2024.

– Θετική η εξέλιξη για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αλλά τα αποτελέσματα δικαιώσαν την πολιτική μας, ο ανταγωνισμός δούλεψε

– Βαδίζουμε συντονισμένα με οδηγό αυτά για τα οποία μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες. Εμείς οι ιδιοι πρέπει να είμαστε οι αυστηροί κριτές της απόδοσής μας και πρέπει να αυξάνουμε τους ρυθμούς. Οι επόμενοι μήνες 6 μήνες μετά την ανανέωση της θητείας μας, θα είναι μήνες παραγωγής αποτελεσμάτων. Αύριο νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

– Θα μιλήσομε και για την αναδιάταξη των σιδηροδρόμων μας.

– Η επιστολική ψήφος θα συνοδεύεται από ένα καλοδουλεμένο πλαίσιο τετραετίας για τον απόδημο ελληνισμό

– Θα συζητήσουμε πρωτοβουλίες από την Πολιτική Προστασία για να βάλουμε οριστικό πλαίσιο ασφάλισης ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις ώστε η κρατική αρωγή να κατευθύνεται σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη

– Το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία. Πλέον με τη χρήση της τεχνολογίας έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο όποιο αυθαίρετο χτίζεται στην επικράτεια. Σημαντική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακό πρόσημο γιατί απελευθερώνει τη νόμιμη δόμηση και απεγκλωβίζει χιλιάδες πολίτες από γκρίζο περιβάλλον αβεβαιότητας. Όλα αυτά θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και σεβασμό στο περιβάλλον

– Με τα συγκεκριμένα σχέδια διευθετείται το χρόνιο πρόβλημα με τον καθορισμό δημοτικών δρόμων

– Όλη η επικράτεια θα αποκτήσει σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια. Δυστυχώς διαρκεί έναν ολόκληρο αιώνα καθώς αναφέρόμαστε στους προ του 1923 δρόμους. Τώρα όμως με μια σημαντική χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 400 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης δρομολογείται η λύση του.

– Αύριο ολοκληρώνεται η διαβούλευση για την επιστολική ψήφο, αναρτάται το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου παράλληλα με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

– Οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι για τη βελτίωση της καθημερινότητας κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/252/ΕΕ σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ένωση,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των πρωτοβουλιών για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα: α) Πρόταση για τη δημιουργία της «Νέος ΟΣΕ Α.Ε.», β) Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων του σιδηροδρομικού τομέα,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Ξεκινούν κατεδαφίσεις από τα «φρέσκα»

Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει να αντιμετωπίσει τον όγκο των αυθαίρετων κτιρίων που ανεγέρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και των οποίων οι κατεδαφίσεις πρέπει επίσης να προχωρήσουν. Παράλληλα με το «μπλόκο» στα νέα αυθαίρετα, λοιπόν, θα τρέξει και η εκκαθάριση του στοκ των αυθαιρέτων, με μαζικές κατεδαφίσεις που θα ξεκινούν από τα πιο φρέσκα αυθαίρετα, εν προκειμένω από τα αυθαίρετα που χαρακτηρίστηκαν ως τέτοια το 2022. «Ο κανόνας είναι ότι κατεδαφίζεται το σύνολο των αυθαιρέτων για τα οποία βγήκαν οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης το προηγούμενο έτος», αναφέρει ανώτερη πηγή του υπουργείου.

Εκτός σχεδίου δόμηση

Πέραν του σκέλους της κατεδάφισης των αυθαιρέτων, πάντως, το νομοσχέδιο έρχεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές και στην εκτός σχεδίου δόμηση, που αποτελεί μια διαχρονική παθογένεια, με κυβερνητικούς κύκλους να υπογραμμίζουν ότι το «πολεοδομικό ισοδύναμο» που θα εφαρμοστεί θα είναι μία γενικότερη αρχή, εφαρμόσιμη και στο μέλλον, για την τακτοποίηση παλαιότερων αυθαιρέτων, όπως κάποια από τα αυθαίρετα τύπου 5.

Με βάση το νέο πλαισιο, οι ιδιώτες δεν θα αποδίδουν απλώς το γνωστό 5% επί της οικοδομικής άδειας υπέρ του Πράσινου Ταμείου,αλλά θα πληρώνουν ένα ειδικό τέλος εν είδει πολεοδομικού ισοδυνάμου. Το ύψος του ειδικού αυτού τέλους θα κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με αποτέλεσμα να μην πηγαίνει υπέρ του δημόσιου χρέους, ενώ οι δήμοι θα έχουν ξεχωριστούς λογαριασμούς. Για να φτάσουν τα χρήματα στο Πράσινο Ταμείο, θα πρέπει να προβλέπονται έργα με βάση τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια ή άλλα τμήματα του πολεοδομικού σχεδιασμού και όχι με αυθαίρετες αποφάσεις.

Σημειωτέον, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα έρθουν και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα το νομοθέτημα του υπουργείου Οικονομικών που θα βάζει τάξη στον αιγιαλό, ενώ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα παρουσιάσει το πλαίσιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

Σχετικά Άρθρα