Εξεταστική Τέμπη/Ρέππας: Εάν υπήρχε τηλεδιοίκηση θα γλυτώναμε το δυστύχημα -ΣΥΡΙΖΑ: Αποδομεί τα περί ανθρώπινου λάθους

 Εξεταστική Τέμπη/Ρέππας: Εάν υπήρχε τηλεδιοίκηση θα γλυτώναμε το δυστύχημα -ΣΥΡΙΖΑ: Αποδομεί τα περί ανθρώπινου λάθους

Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών κατέθεσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη κατάθεσή του τόνισε ότι αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα. Επίσης έκανε λόγο για «βαρύτατες πολιτικές ευθύνες» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες δεκαετίες ο ΟΣΕ έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δημόσια ταμεία πακτωλό χρημάτων αλλά δεν πήγαν στην σωστή κατεύθυνση και δεν ολοκληρώθηκαν τα έργα.

Για τον σταθμάρχη της Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες είπε, ότι εκ του αποτελέσματος βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν ήταν κατάλληλος για τη θέση.

Τι απαντούν κύκλοι της πλειοψηφίας

«Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν τον ίδιο, κατά την περίοδο 2009-2011, όταν ήταν υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, εμφανίστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών, ο Δημήτρης Ρέππας», αναφέρουν κύκλοι της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, με ευκολία κατηγόρησε την παρούσα κυβέρνηση για καθυστέρηση στην αποκατάσταση του κέντρου τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, «ξέχασε» όμως ότι ο ίδιος ως πολιτικός προϊστάμενος του ΟΣΕ δεν προχώρησε κανένα έργο για την προώθηση του συστήματος αυτού, ούτε «θυμήθηκε» ότι η παρούσα κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη σύμβαση 717, η υλοποίηση της οποίας εκκρεμούσε σχεδόν για μια δεκαετία».

Οι κύκλοι της πλειοψηφίας λένε ακόμη, ότι «παρά τη στάση άμυνας και επίθεσης του κ. Ρέππα, αποτελεί έμμεση ομολογία και παραδοχή των παραλείψεων η αναφορά του στη σύμβαση 112/2006 GSMR 2, που δεν ολοκληρώθηκε, καθώς ακυρώθηκε από τον τότε υπουργό λόγω της υπόθεσης Siemens, όπως και για τη σύμβαση 10004/2007/που έμεινε στον αέρα καθώς δεν υπήρχε η υποδομή».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κατάθεση Ρέππα αποδομεί τα περί ανθρώπινου λάθους

«Αποκαλυπτική» χαρακτηρίζουν την κατάθεση πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, την περίοδο 2009 – 2011, Δημήτρη Ρέππα αναφορικά με την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του εγκλήματος, Βασίλης Κόκαλης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Διονύσης Καλαματιανός και Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι, ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν πολλοί λόγοι και αιτίες που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα, όπως η μη λειτουργία της τηλεδιοίκησης από τον Ιούλιο του 2019.

Αναλυτικά η δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Αποκαλυπτική ήταν η κατάθεση του τέως υπουργού Μεταφορών – Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος ισχυρίστηκε, κατά την σημερινή του κατάθεση ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής, ότι υπήρχαν πολλοί λόγοι και αιτίες που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα, όπως η μη λειτουργία της τηλεδιοίκησης από τον Ιούλιο του 2019 και εφεξής, εξαιτίας πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί. Παρά το γεγονός, ότι η ευθύνη αποκατάστασης της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα ανήκε αποκλειστικά στην Κυβέρνηση, και η αποκατάσταση απαιτούσε μια ελάχιστη δαπάνη, εντούτοις ουδέποτε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκατέστησε το σύστημα τηλεδιοίκησης, το οποίο παρέμεινε μέχρι και το δυστύχημα εκτός λειτουργίας. Πρόσθεσε ο κ. Ρέππας, ότι, αν λειτουργούσε, θα είχε αποτρέψει το δυστύχημα. Καταρρέει για άλλη μία φορά το αφήγημα της ΝΔ ότι πρόκειται μόνο για ανθρώπινο λάθος ενός σταθμάρχη, ο οποίος – σύμφωνα με τον κ. Ρέππα – δεν προσελήφθη με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θεωρούμε δεδομένες τις κυβερνητικές ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα, που έχουν το ονοματεπώνυμο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων – όπως κατέθεσε και ο κ. Ρέππας – το εμπιστευτικό έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που κοινοποιήθηκε στο Υπ. Μεταφορών στις 4/10/2021.

Οι βουλευτές – μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής:

Βασίλης Κόκαλης
Αλέξανδρος Αυλωνίτης
Διονύσης Καλαματιανός
Γιάννης Σαρακιώτης»

Σχετικά Άρθρα