Καιρός: Παγετός αναμένεται να επικρατήσει από απόψε σε ορεινές περιοχές

 Καιρός: Παγετός αναμένεται να επικρατήσει από απόψε σε ορεινές περιοχές

Παγετός αναμένεται να επικρατήσει από απόψε σε ορεινές περιοχές ενώ θα είναι ιδιαίτερα έντονος στα σημεία με υψόμετρο πάνω από οκτακόσια μέτρα. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και γνωστοποιεί ότι ο παγετός αναμένεται να διατηρηθεί ως το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο από την Τετάρτη αναμένεται ηλιοφάνεια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Μπάμπη Στεργιάδη, χιονοπτώσεις σημειώνονται σήμερα στα ορεινά της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Ημαθίας και της Πέλλας και συγκεκριμένα στις περιοχές με υψόμετρο άνω των 900 μέτρων. «Προβλήματα δεν αναφέρθηκαν και τα μηχανήματα της Περιφέρειας λειτουργούν για αποχιονισμό και ρίψη άλατος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στεργιάδης.

Ιδιαίτερα για την περιοχή της Χαλκιδικής σημείωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού του οδικού δικτύου στα σημεία όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις στη Σιθωνία. Στο παραθαλάσσιο μέτωπο της Τορώνης σημειώθηκε βροχόπτωση ενώ και τα νερά της θάλασσας έφτασαν μέχρι και τις αυλές των σπιτιών. «Ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν, όμως έχουμε κάνει έκκληση να γίνει καταγραφή ζημιών από το Δήμο ώστε να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι έλεγχοι από τους μηχανικούς» πρόσθεσε.

Χιονόπτωση σημειώθηκε και στον νομό Θεσσαλονίκης, στις περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, στον Χορτιάτη αλλά και στα υψώματα των Σερρών.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών συνθηκών, πρόκειται να λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο, από αύριο Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή, τις ήδη υφιστάμενες δομές, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία για την προστασία των ευάλωτων πολιτών λόγω του ψύχους.

Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν το υπνωτήριο Αστέγων (Ανδρέου Γεωργίου 5 πρώην 13 τηλ. 2310528811), από τις 17.00 έως την επόμενη ημέρα στις 09:00 και το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (Μοναστηρίου 62, τηλ. 2313316615), όλο το 24ωρο. Στους χώρους θα παρευρίσκεται εξειδικευμένο προσωπικό των Δομών (Κοινωνική Λειτουργός, Νοσηλεύτρια, Ιατρός κλπ.).

Ταυτόχρονα, για την προστασία των ευπαθών ομάδων, ανοιχτά θα παραμείνουν δύο παραρτήματα των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων/ΚΑΠΗ (το 4ο παράρτημα, Γρηγορίου Λαμπράκη 42, 2310212002 και το 5ο παράρτημα, Αλεξανδρείας 27, 2310820110), από τις 08.00 έως τις 20.00 και συγκεκριμένα τις ημέρες από αύριο ως και την Παρασκευή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων θα διανέμονται στους άστεγους κουβέρτες, υπνόσακοι, κρουασάν και νερά με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας. Επίσης υπάρχει συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται στα θέματα προστασίας αστέγων (ΜΚΟ, ΕΚΑΒ).

Σχετικά Άρθρα