Ιγνατίου:Πώς είδαν οι ΗΠΑ τις επαφές Μπλίνκεν σε Τουρκία και Ελλάδα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου στο Hellas Journal “οι Αμερικανοί ομιλούν για μία εξαιρετική επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν σε μία χώρα πραγματική σύμμαχο της Δύσης και ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών, την Ελλάδα. Το κλίμα στη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν άριστο, καθώς δεν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός υπουργός, στο αεροδρόμιο της Σούδας, πριν αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή, το τόνισε: ότι, δηλαδή, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ τόσο καλές”.
Και συνεχίζει:
“Όμως, δεν μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο και για την επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στην Τουρκία. Η ατμόσφαιρα στη συνάντηση με τον ισλαμιστή πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με τον πρώην αρχικατάσκοπο και νυν υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν ήταν παγωμένη και τα προβλήματα παραμένουν πολλά και ορθάνοικτα.
- Οι Αμερικανοί επιμένουν βέβαια να προσπαθούν να μην ενοχλούν τους Τούρκους. Τι λένε; Δεν θέλουν να τους χάσουν εντελώς. Εμμέσως παραδέχονται αυτό, που γνωρίζουν οι πάντες.
Αλλά, θα προσπαθήσουν να τους εμπλέξουν στην επόμενη μέρα στη Γάζα, αν υπάρξει επόμενη μέρα διότι δεν φαίνεται να τελειώνει ο πόλεμος. Διότι αναζητούν δικαιολογίες για να υποστηρίζουν ότι ναι μεν έχουμε προβλήματα, αλλά για κάποια θέματα οι Τούρκοι υποτίθεται ότι βοηθούν τους Αμερικανικούς. Αυτό δεν είναι αλήθεια.
Βασικά, σημειώνουν, ότι η συζήτηση του κ. Μπλίνκεν με τον Ερντογάν ήταν για τη Γάζα. Ναι, καλά…
Τα δύσκολα τα συζήτησε με τον Χακάν Φιντάν και τα επιβεβαίωσε στη συνέχεια ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος. Η Τουρκία δεν έχει εγκρίνει ακόμα την ένταξη της Σουηδίας και λόγω αυτού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μπορεί να στείλει στο Κογκρέσο το τουρκικό αίτημα για τα F-16, διότι θα απορριφθεί χωρίς συζήτηση από τους νομοθέτες.
Δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτό, ακόμα και αν η Τουρκία εγκρίνει τη σουηδική ένταξη. Διότι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές θεωρούν εκβιασμό αυτό το τουρκικό παζάρι, το οποίο ο Αμερικανός υπουργός προφανώς το θεωρεί “συμμαχική αλληλεγγύη”. Αστεία πράγματα…
Ο Φιντάν φέρεται να επανέλαβε στον κ. Μπλίνκεν αυτό που ήδη γνωρίζουμε: ότι πρέπει να προηγηθεί η πώληση των F-16 πριν δοθεί το πράσινο φως στην Στοκχόλμη. Αλλά σύμφωνα με την ενημέρωση ο Αμερικανός υπουργός απέρριψε την τουρκική εισήγηση. Ζήτησε το ανάποδο. Πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ένταξη της Σουηδίας και μετά να ακολουθήσει η πώληση των F-16.
- Σε ότι αφορά το ελληνικό αίτημα για τα F-35, αυτό είναι θύμα της παραπάνω συναλλαγής των Αμερικανών με τους Τούρκους. Ο κ. Μπλίνκεν ενημέρωσε ότι θα περιμένει ακόμα μερικές μέρες -όχι εβδομάδες όπως ανέφερε στις δηλώσεις του- μέχρι να αποφασίσει ή όχι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αν η τουρκική απόφαση είναι αρνητική τότε θα προχωρήσει η πώληση των F-35.
Ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε και δημόσια την ικανοποίηση για την ελληνική φιλοξενία, και κυρίως για το καθεστώς των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
Η αμερικανική υπόσχεση, λοιπόν, είναι ότι ανεξάρτητα με το τι θα πράξει η Τουρκία η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει στην στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας με καινούργιο πολεμικό υλικό. Ας ευχηθούμε ότι θα το πράξουν.
Αναφορικά με την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο ίδιος ο κ. Μπλίνκεν πιστεύει ότι η Τουρκία, επιτέλους, φαίνεται έτοιμη να το πράξει. Τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο το πιστεύει, διότι άκουσε την ίδια τουρκική υπόσχεση τουλάχιστον δέκα φορές από τις αρχές του περασμένου έτους.
Πρέπει να κρατά μικρό καλάθι ο Άντονι Μπλίνκεν, διότι ο Ερντογάν, που και ο ίδιος και όλοι μας γνωρίζουμε, δεν είναι έτοιμος να σηματοδοτήσει το τέλος αυτής της πολύ πικρής υπόθεσης για το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα την Αμερική.
Ο Αμερικανός υπουργός από το αεροδρόμιο της Σούδας και πριν αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή μίλησε για το θέμα:
“Στην Τουρκία, μιλήσαμε επίσης για τα τελικά βήματα στη διαδικασία για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τις επόμενες εβδομάδες”.
Τι σημαίνουν οι τρεις λέξεις «τις επόμενες εβδομάδες». Μετά την 16η του μήνα, όταν ξεκινήσουν οι εργασίες της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης; Ή ας πούμε στο τέλος Φεβρουαρίου; Και αν συμβεί τον άλλο μήνα πρέπει η Ελλάδα να περιμένει μέχρι τότε για τα δικά της F-35;
- Ποιος θα απαντήσει αυτό το ερώτημα;
Σημειώνουμε ότι η Σουηδία υπέβαλε το αίτημα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2022, μαζί με τη Φινλανδία, μετά την άνανδρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας επέτρεψε την είσοδο του Ελσίνκι στη Δυτική Συμμαχία, αλλά συνεχίζει να έχει παγωμένο το αίτημα της Στοκχόλμης.
Αυτό ανάγκασε τους Αμερικανούς νομοθέτες να στείλουν δημόσια το μήνυμα -ήταν πιο σκληροί με άλλους τρόπους- ότι η Τουρκία δεν θα αποκτήσει ποτέ τα F-16, για όσο έχει παγωμένη τη σουηδική ένταξη. Αλλά, ακόμα και εάν τελικά το πράξει, πρέπει να δεχθεί και τους άλλους όρους των νομοθετών…”.
* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal