Γερμανία: Οι αγρότες κλείνουν δρόμους με τρακτέρ για το “κούρεμα” των επιδοτήσεων

 Γερμανία: Οι αγρότες κλείνουν δρόμους με τρακτέρ για το “κούρεμα” των επιδοτήσεων

Οι Γερμανοί αγρότες έχουν αποκλείσει τα κέντρα των πόλεων, τους αυτοκινητόδρομους και τις απολήξεις των αυτοκινητοδρόμων με τρακτέρ, διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλη τη χώρα, σε μια κλιμακούμενη διαμάχη για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα.

«Ασκούμε το βασικό δικαίωμά μας να ενημερώσουμε την κοινωνία και την πολιτική τάξη ότι η Γερμανία χρειάζεται έναν ανταγωνιστικό γεωργικό τομέα», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης Γερμανών αγροτών, Γιόαχιμ Ρούκβιντ, στο περιοδικό Stern τη Δευτέρα.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός με υψηλής ποιότητας, εγχώριας παραγωγής τρόφιμα», δήλωσε ο Γιόαχιμ Ρούκβιντ, προσθέτοντας ότι οι διαμαρτυρίες, οι οποίες έφεραν τα κέντρα πόλεων όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο, η Κολωνία και η Βρέμη σχεδόν σε ακινησία, θα μπορούσαν να διαρκέσουν όλη την εβδομάδα.

Τα βραδυκίνητα κομβόι τρακτέρ και οι αποκλεισμοί πλήρους κλίμακας έπληξαν την κυκλοφορία σε εθνικό επίπεδο πριν από τα ξημερώματα, με τις αρχές στο αγροτικό βόρειο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας να ανακοινώνουν ότι όλες οι ράμπες των αυτοκινητοδρόμων ήταν αποκλεισμένες.

Σε αρκετές περιοχές, οι αγρότες που κρατούσαν πινακίδες όπως «Χωρίς αγρότη, δεν υπάρχει μέλλον» και «Οι πολιτικές σας είναι κήρυξη πολέμου κατά των αγροτών» ενώθηκαν με μεταφορείς που διαμαρτύρονταν για την αύξηση των διοδίων για τα βαρέα φορτηγά οχήματα.

Σύμφωνα με τον Guardian περισσότερα από 2.000 τρακτέρ είχαν εγγραφεί για κάθε διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, με τους αγρότες να συγκεντρώνονται στο Βερολίνο από αργά το βράδυ της Κυριακής στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στην καρδιά της κυβερνητικής συνοικίας – η οποία είχε ήδη γίνει τόπος μεγάλης διαμαρτυρίας τον Δεκέμβριο.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν παρά τη μερική στροφή της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα. Η φορολογική έκπτωση για τα γεωργικά οχήματα θα διατηρηθεί, υποσχέθηκε το Βερολίνο, ενώ η επιδότηση του ντίζελ θα καταργηθεί σταδιακά σε τρία χρόνια αντί να καταργηθεί αμέσως.

Ο τρικομματικός συνασπισμός με επικεφαλής τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς εξόργισε τους αγρότες τον περασμένο μήνα ανακοινώνοντας τις περικοπές των επιδοτήσεων, μέρος ενός πακέτου έκτακτης ανάγκης για την εξεύρεση εξοικονομήσεων δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου ότι ο προϋπολογισμός του 2024 ήταν παράνομος.

Η ένωση των αγροτών δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιμένει στην πλήρη ανάκληση των σχεδίων και ότι θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη εβδομάδα δράσης παρά τους φόβους ότι ακροδεξιές ομάδες και άλλοι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τις διαμαρτυρίες.

Η κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν εξετάζει περαιτέρω αλλαγές στη σταδιακή κατάργηση των γεωργικών επιδοτήσεων. “Στο τέλος, μια κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει και πρέπει να δείξει το δρόμο, και αυτό δεν μπορεί να είναι πάντα προς ικανοποίηση όλων”, δήλωσε εκπρόσωπος.

Σχετικά Άρθρα