Εκρέμ Ιμάμογλου: Οι τουρκικές αυτοδιοικητικές εκλογές να στείλουν μήνυμα στον Ερντογάν

 Εκρέμ Ιμάμογλου: Οι τουρκικές αυτοδιοικητικές εκλογές να στείλουν μήνυμα στον Ερντογάν

«Ένα μήνυμα στην κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» θα δώσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη γείτονα χώρα στις 31 Μαρτίου, όπως τόνισε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα (8/1) ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου κατά τις τουρκικές εθνικές εκλογές δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η προσεχής εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου πρόκειται να στείλουν ένα μήνυμα για την επιθυμία του τουρκικού λαού για «δημοκρατία, δικαιοσύνη και κράτος δικαίου».

Ωστόσο, ο ίδιος αναγνώρισε ότι η επανεκλογή του θα είναι πιο δύσκολη από την πρώτη του νίκη το 2019, ελλείψει της συμμαχίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενάντια σε υποψηφίους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης Κόμματος (AKP) του Ερντογάν.

«Βέβαιος ότι θα νικήσει τον νέο πολιτικό του αντίπαλο»

Εντούτοις, ο Ιμάμογλου – ο οποίος διοικεί την τουρκική μητρόπολη και είναι από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλη τη χώρα, τόνισε στο Reuters ότι είναι βέβαιος ότι θα νικήσει τον νέο πολιτικό αντίπαλο, υποψήφιο του ΑΚΡ.

«Θέλουμε να δούμε και να βιώσουμε μια διαδικασία κατά την οποία αυτή η πόλη μπορεί να στείλει τα μηνύματά της στην Τουρκία αναφορικά με τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Ιμάμογλου.

«Αν συμβεί αυτό, φυσικά, θα σταλούν πολλά μηνύματα στην κυβέρνηση. Ας τους αφήσουμε να ανησυχούν γι’ αυτό» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι, η εκλογή Ιμάμογλου στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 έδωσε ένα τέλος σε 25 χρόνια διακυβέρνησης της Κωνσταντινούπολης από εκλεκτούς του AKP – και από τον ίδιο τον Ερντογάν που ήταν δήμαρχος της πόλης από το 1994 έως το 1998 – και τους ισλαμιστές προκατόχους του.

Το CHP και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των εθνικιστών IYI και του φιλοκουρδικού DEM, δεν συμφώνησαν να κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους στις μεγάλες πόλεις, πολλές από τις οποίες κέρδισαν έχοντας συμμαχήσει στις εκλογές του 2019.

«Το γεγονός είναι ότι αυτές θα είναι πιο δύσκολες από τις προηγούμενες εκλογές» κατέληξε.