Σχολεία/Εύθραυστη επιστροφή- Αγαπηδάκη:Να μένουν σπίτι παιδιά με συμπτώματα

 Σχολεία/Εύθραυστη επιστροφή- Αγαπηδάκη:Να μένουν σπίτι παιδιά με συμπτώματα

Η επιστροφή στα σχολεία αύριο Δευτέρα σηματοδοτείται από τη διάχυτη ανησυχία γονέων και δασκάλων για την αύξηση τόσο των κρουσμάτων του Covid-19 όσο και των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας και η υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη εξαγγέλλει μέτρα προστασίας για την προστασία της σχολικής κοινότητας.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό OPEN, η υπουργός τόνισε πως τα παιδιά που έχουν συμπτώματα θα πρέπει να μείνουν σπίτι ακόμα κι αν βγαίνουν αρνητικά στο τεστ:  «Το βασικό είναι όταν τα παιδιά έχουν συμπτώματα να μένουν στο σπίτι, γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να μεταδώσει. Μπορεί να υπάρχει μια απόσταση μεταξύ του να έχω συμπτώματα και να θετικοποιηθεί το τεστ», είπε χαρακτηριστικά. 

«Έχουμε βγάλει οδηγίες»

Αναλύοντας τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων, είπε «έχουμε βγάλει οδηγίες για τη χρήση αντισηπτικού. Να μην ξεχνάμε ότι η γρίπη μεταδίδεται από τις επιφάνειες και με τα σταγονίδια. Άρα έχει αξία να έχουμε καλή υγιεινή των χεριών. Μάσκες στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι στη σχολική κοινότητα, είτε μιλάμε για παιδιά είτε για εκπαιδευτικούς. Έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο και το υπουργείο Παιδείας για τις απουσίες. Είναι οι παλιοί κανόνες που ξέρουμε συν ότι έχουμε μάθει αυτά τέσσερα χρόνια».

Είναι πιθανή η επαναφορά της μάσκας;

Αναφορικά με την επαναφορά ή όχι της μάσκας, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε πως «δεν είμαστε σε φάση να πάρουμε κάθετα μέτρα» ενώ πρόσθεσε πως «το κύμα στα παιδιά έχει καθοδική τάση. Το θέμα είναι ότι έχει ανοδική τάση στις μεγαλύτερες ηλικίες 15-64, ενώ έχει καθοδική στα παιδιά κάτω των 15 χρόνων».

«Οι εργαζόμενοι δεν γίνεται να πηγαίνουν με συμπτώματα στη δουλειά»

Για τους εργαζόμενους που παρουσιάζουν συμπτώματά σχολίασε ότι «δεν γίνεται να πηγαίνουν με πυρετό στη δουλειά» και υπενθύμισε ότι «υπάρχει σχετική νομοθεσία που προβλέπει αναρρωτική άδεια. Το θέμα είναι εκεί που δεν εφαρμόζεται να επιλαμβάνονται οι Αρχές ελέγχου για να επιβάλλονται κυρώσεις».

«Πάντα ήθελα να δουλέψω με τον κ. Γεωργιάδη»

Τέλος, μιλώντας για την ανάληψη του υπουργείου Υγείας από τον Άδωνι Γεωργιάδη αποκάλυψε  ότι πάντα ήθελε συνεργαστεί μαζί του. «Αυτά που ξεκινήσαμε με τον κ. Κικίλια, με τον κ. Πλεύρη και συνεχίσαμε με τον κ. Χρυσοχοΐδη, υλοποιούμε και με τον κ. Γεωργιάδη».  συμπλήρωσε. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε πως είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν «όταν ήμουν στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ως ερευνητική συνεργάτρια είχα συνεργαστεί σε επίπεδο συμβουλευτικό και μου είχε κάνει εντύπωση το πόσο γρήγορα υλοποιούσε τις προτάσεις μας. Για μένα είναι μεγάλη χαρά που συνεργαζόμαστε. Βλέπω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ενημέρωση. Γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της υγείας και έχει έρθει με όρεξη να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα στον τομέα αυτό», κατέληξε. 

“Φορτώνει” το ΕΣΥ

Αναφορικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αρχίζει να “φορτώνει” από τα αυξημένα κρούσματα τόσο του κορωνοϊού όσου και άλλων λοιμώξεων.

Πληρότητα που αγγίζει το 100% παρουσιάζουν οι νοσοκομειακές κλίνες, με τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας να δοκιμάζονται για τέταρτη χρονιά από τον covid-19, αλλά και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις που η διασπορά τους το τελευταίο διάστημα καταγράφει αλματώδη αύξηση και η κορύφωσή τους αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. «Στοίχημα» των επόμενων ημερών το άνοιγμα των σχολείων που αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα κρούσματα.

«Η κατακόρυφη εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), καθώς και τις λοιπές αναπνευστικές ιώσεις, αποτυπώνεται αριθμητικά σε πληρότητα που αγγίζει σχεδόν το 100% σε νοσοκομειακές κλίνες και σε αυξημένες εισαγωγές σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ανά την επικράτεια», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ νοσηλεύονται 1.818 ασθενείς στα νοσοκομεία με covid-19. Οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Οι εορταστικές συγκεντρώσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και επιπλέον για την covid-19 η υπο-παραλλαγή JN.1. Μέχρι σήμερα έχουν ανιχνευτεί 179 στελέχη JN.1 στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη υποπαραλλαγή JN.1 του στελέχους «Όμικρον» του κορωνοϊού παρουσιάζει μεγάλη μολυσματικότητα και διασπορά στην κοινότητα με σημαντική επίπτωση σε νοσηρότητα και θνητότητα στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

«Πιθανά θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους πάσχοντες, απότοκες της επαγγελματικής εξουθένωσης και των εκατέρωθεν συναισθημάτων άγχους και εκνευρισμού από τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς», αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Παγώνη: Κοκτέιλ ιώσεων

«Είναι η περιόδος που έχουμε κοκτέιλ γρίπης, κορωνοϊού, ιώσεων και στρεπτόκοκκου» σημείωσε από την πλευρά της σε συνέντευξή της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και συνέστησε προσοχή για τα άτομα μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα. Τόνισε ότι η μεταδόση έχει αυξηθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα και τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα είναι αυξημένα πάνω από 40%.

Πρόσθεσε ότι οι μεγάλες ηλικίες έχουν ακόμη περιθώριο να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, γιατί δεν το έχουν κάνει πολλοί. «Θέλει δύο εβδομάδες για να κάνει αντισώματα, αλλά προλαβαίνουν να το κάνουν» είπε.

Η κ. Παγώνη ανέφερε ακόμη ότι η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού δεν κάνει βαριές πενυμονίες, είναι στο ανώτερο αναπνευσιτκό και η κλινική κατάσταση των ασθενών είναι αντιμετωπίσιμη.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας και για τις επόμενες 10 μέρες θα δούμε αύξηση στα κρούσματα.

Εποχική γρίπη και τον RSV

Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός προειδοποιεί για την ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας και κυρίως των ατόμων με αυξημένη συννοσηρότητα από την εποχική γρίπη και τον RSV οι οποίοι αναμένονται να κορυφωθούν σε κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες.

Οι συγκεκριμένοι αναπνευστικοί ιοί, υπενθυμίζει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας μεταδίδονται με πολύ συναφή τρόπο και παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία, όπως για παράδειγμα υψηλό πυρετό, ξηρό ή παραγωγικό βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, βράγχος φωνής, κεφαλαλγία, αγευσία, ανοσμία, μυαλγίες, αρθραλγίες, έκδηλη αδυναμία και καταβολή. Κάποιες πιο ειδικές εκδηλώσεις όπως οι διαταραχές στον ύπνο ή η «ομίχλη του εγκεφάλου» (brain fog), δηλαδή μειωμένη ικανότητα σκέψης και συγκέντρωσης, παρατηρούνται σε διαφορετικό βαθμό κατά την εξέλιξη μιας ιογενούς νόσησης, συμπεριλαμβανομένης και της λοίμωξης covid-19.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα σχολεία

Το στοίχημα των επόμενων ημερών είναι η επιστροφή στα θρανία και στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες η οποία «θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ποσοτική αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων στην κοινότητα», σημειώνει η κυρία Τσικρικά.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει την τήρηση βασικών μέτρων για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος:

*Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

*Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας.

*Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.

*Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.

*Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

*Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

*Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Σχετικά Άρθρα