Γεραπετρίτης: Δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης

 Γεραπετρίτης: Δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για ισχυρό συμβολισμό στη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν, καθώς οι ελληνοαμερικάνικες σχέσεις «έχουν φτάσει στο απόγειο». «Η Ελλάδα δεν κάνει απόκρυφη εξωτερική πολιτική», ξεκαθάρισε ο υπουργός, ενώ ανέφερε ότι η συζήτηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν το απόγευμα στα Χανιά θα κινηθεί σε δύο άξονες:

  • Στις διεθνείς εξελίξεις, σχετικά με τους δύο πολέμους στη γειτονιά μας. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επέκτασης των συγκρούσεων, ειδικά στη Μέση Ανατολή, όπου μπορεί να υπάρξει ντόμινο εξελίξεων. «Η Ελλάδα έχει ενεργό ρόλο», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα βρεθεί στην Αίγυπτο για αυτόν τον λόγο.
  • Στις διμερείς σχέσεις, ειδικά για τα ζητήματα ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας, που σχετίζονται και με την προμήθεια των F-35. «Εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε το πως επιλέγουν οι ΗΠΑ τις εξοπλιστικές συμφωνίες τους», σημείωσε, σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

«Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν διαπραγματεύσιμα», ξεκαθάρισε. «Δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, για εμάς αυτό είναι ένα ιερό διπλωματικό θεμέλιο», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο κεφάλαιο διπλωματικής πολιτικής, κι αυτό το έχει αποκτήσει με πολιτική αρχών και αυτό το σέβονται όλοι, που αντιλαμβάνονται ποιος είναι ο αξιόπιστος περιφερειακός παίκτης», ανέφερε ο υπουργός.

Σχετικά Άρθρα