Τουρκικά ΜΜΕ: Ανοιχτό ακόμη αν ο Ερντογάν δεχτεί τον Μπλίνκεν

 Τουρκικά ΜΜΕ: Ανοιχτό ακόμη αν ο Ερντογάν δεχτεί τον Μπλίνκεν

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει πως ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν πριν συναντηθεί με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με το cnn turk είναι η δεύτερη φορά που ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται την Τουρκία μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

«Οι επιθέσεις στη Γάζα, οι θάνατοι αμάχων, η επίθεση του Ισραήλ στο γραφείο της Χαμάς στον Λίβανο και τέλος τα τρομοκρατικά επεισόδια στο Ιράν θα είναι στην ημερήσια διάταξη, τα οποία θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη.»

Όπως τονίζει η εφημερίδα, υπάρχει ένας κρίσιμος φάκελος στην ατζέντα της συνάντησης και για τις δύο χώρες. Αυτός είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα F-16 που θέλουν να αγοραστούν από τις ΗΠΑ.

Ο κανονισμός που εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πέρασε από την επιτροπή της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τώρα ακολουθεί η φάση της Γενικής Συνέλευσης.

Αλλά για να κάνει αυτό το βήμα, η Άγκυρα θέλει το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει ταυτόχρονα τον εκσυγχρονισμό και την αγορά αεροσκαφών F-16. Αναμένεται με ανυπομονησία στις συναντήσεις με τον Μπλίνκεν εάν θα επιτευχθεί συμφωνία για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και πώς θα προχωρήσει ταυτόχρονα η διαδικασία για τα F-16.

Αναμένεται ότι στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Μπλίνκεν θα τεθεί και το θέμα για τη Γάζα και τα γεγονότα που προκάλεσαν την κλιμάκωση της έντασης τις τελευταίες ημέρες.