Μεταρρυθμιστικό… σπριντ με ιδιωτικά ΑΕΙ χωρίς γάμους ομοφύλων- Γιατί “πάγωσε” το ν/σ

 Μεταρρυθμιστικό… σπριντ με ιδιωτικά ΑΕΙ χωρίς γάμους ομοφύλων- Γιατί “πάγωσε” το ν/σ

«Παγώνει» μέχρι νεωτέρας το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή συνομιλία του με τους δημοσιογράφους μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών. Προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου την δεδομένη χρονική στιγμή έχει να τρέξει γρήγορα το κυβερνητικό έργο και να προετοιμαστεί η παράταξη για την μάχη των ευρωεκλογών. 

Είναι γεγονός πως το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και η de facto τεκνοθεσία που απορρέει από αυτό, έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη αλλά και από την κοινωνία, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται απρόθυμη να δεχθεί την υιοθεσία παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια.

  • Υπο αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως στο Μέγαρο Μαξίμου έκριναν πως δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να «διαταραχθεί» η συνοχή της παράταξης, διότι ξεκινάει η προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών. « Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα θέσουμε το χρονοδιάγραμμα» δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος την «απροθυμία» της κοινωνίας και την δυσαρέσκεια των γαλάζιων στελεχών να στηρίξουν μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή εντός της τετραετίας και σε αυτό το πλαίσιο θα αναζητήσουν μετά τον Ιούνιο το κατάλληλο μομέντουμ. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι με την έναρξη της νέας χρονιάς να ξεκινήσει ένα νομοθετικό σπριντ που θα δώσει το σήμα στην κοινωνία πως τρέχουν τάχιστα όλα τα μεγάλα και κρίσιμα θέματα που είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Την Δευτέρα ανοίγει η Βουλή και ξεκινάει το νομοθετικό έργο με την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων εντός του Ιανουαρίου. 

  • Από τη Βουλή θα περάσουν οι παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης στους Ποινικούς Κώδικες, το νομοσχέδιο που παρέχει το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στους απόδημους Έλληνες ενόψει των ευρωεκλογών από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» που αφορά την καθιέρωση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην χώρα μας.

Το εν λόγω νομοσχέδιο το είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2023 μιλώντας για ένα «εμβληματικό» νομοσχέδιο. Επίσης, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Βουλή και η νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει το δικαίωμα επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας που θα προβλέπει ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Τέλος, ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης καλείται να σχεδιάσει το νέο υγειονομικό χάρτη που θα έχει τη νέα διοικητική διάρθρωση στις υπηρεσίες υγείας.

Σχετικά Άρθρα