Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο ψήφισε νόμο για ισόβια ασυλία στον… εαυτό του

 Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο ψήφισε νόμο για ισόβια ασυλία στον… εαυτό του

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, υπέγραψε νόμο που του παρέχει ισόβια ασυλία από ποινικές διώξεις ενώ εμποδίζει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που ζουν στο εξωτερικό να συμμετάσχουν σε μελλοντικές προεδρικές εκλογές. Θεωρητικά ο νόμος ισχύει για κάθε πρώην πρόεδρο και τα μέλη της οικογένειάς του. Στην πραγματικότητα, αφορά μόνο τον 69χρονο Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά τη Λευκορωσία με σιδηρά πυγμή εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Το νέο μέτρο, αναφέρει ο Guardian, αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας του Λουκασένκο και στην εξάλειψη πιθανών αμφισβητιών στις επόμενες προεδρικές εκλογές της χώρας, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν το 2025.

Ο νόμος κάνει σημαντικά αυστηρότερες τις απαιτήσεις για τους υποψήφιους προέδρους και πρακτικά καθιστά αδύνατη την εκλογή ηγετών της αντιπολίτευσης που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες τα τελευταία χρόνια. Αυτό φωτογραφίζει την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια η οποία κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία το 2020

Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν μόνο πολίτες της Λευκορωσίας που διαμένουν μόνιμα στη χώρα για τουλάχιστον 20 χρόνια και δεν είχαν ποτέ άδεια παραμονής σε άλλη χώρα.Ακόμη, ο νόμος ορίζει ότι ο Λουκασένκο, εάν εγκαταλείψει την εξουσία, «δεν μπορεί να λογοδοτήσει για πράξεις που διαπράχθηκαν σε σχέση με την άσκηση των προεδρικών του εξουσιών».

Σύμφωνα με τον νόμο, ο πρόεδρος και τα μέλη της οικογένειάς του θα έχουν ισόβια κρατική προστασία, ιατρική περίθαλψη και ασφάλιση ζωής και υγείας. Μετά την παραίτησή του, ο πρόεδρος θα γίνει επίσης μόνιμο ισόβιο μέλος της Άνω Βουλής.

Σχετικά Άρθρα