Καλλιάνος: Από τον “Κόλπο του Λέοντα” έρχεται κακοκαιρία το Σάββατο

 Καλλιάνος: Από τον “Κόλπο του Λέοντα” έρχεται κακοκαιρία το Σάββατο

Ο γνωστός μετεωρολόγος, αναφέρει πως στον «Κόλπο του Λέοντα» αναμένεται να δημιουργηθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα κινηθεί ανατολικά και θα επηρεάσει αρχικά την Ιταλία και στη συνέχεια την Ελλάδα, με έντονες βροχοπτώσεις.

Στο «μικροσκόπιο» της κακοκαιρίας θα μπει όλη η δυτική Ελλάδα, καθώς και η βόρεια, αλλά και το ανατολικό Αιγαίο, ενώ πέρασμα θα κάνει και από την Αττική, η οποία όπως τονίζει ο Γ. Καλλιάνος, θα επηρεαστεί «αλλά χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα».

Σημειώνει μάλιστα πως από την Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, αναμένεται έντονο κρύο στα Βαλκάνια.

Η ανάρτηση Καλλιάνου

Ο «κόλπος του Λέοντα» είναι μια θαλάσσια περιοχή στη νότια Γαλλία (κόλπος) που βρίσκεται ανοιχτά του Μονπελιέ και της Μασσαλίας. Σε αυτόν τον κόλπο αναμένεται να “γεννηθεί” αύριο ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σταδιακά θα κινηθεί ανατολικότερα και το Σάββατο το απόγευμα που θα βρεθεί στην Ιταλία θα αρχίζει να επηρεάζει και την Ελλάδα, αρχικά στα Δυτικά τμήματά της.

Μέσα στη νύχτα του Σαββάτου και προς το ξημέρωμα της Κυριακής θα επηρεαστούν και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας με έμφαση κυρίως τα Δυτικά, τα Βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν και οι νοτιάδες στα πελάγη που θα φτάνουν τα 7-8 και πιθανώς οι ριπές τους τα 9 μποφόρ.

Πιθανότατα, λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου θα επηρεαστεί με φαινόμενα και η Αττική, αλλά δεν φαίνεται να είναι ικανά ώστε να δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Άρα η κακοκαιρία (βαρομετρικό χαμηλό) προερχόμενη από τον «Κόλπο του Λέοντα» της Γαλλίας δεν θα επηρεάσει με την ίδια ένταση όλη τη χώρα, παρά μόνο τις συγκεκριμένες περιοχές που προαναφέρθηκαν.

Τέλος, από την Τρίτη 9 Ιανουαρίου, πιθανότατα έρχεται κρύο από τις βαλκανικές περιοχές, όμως ακόμα δεν έχει “κλειδώσει” εάν θα είναι ήπιο ή λίγο πιο έντονο ή και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποιές περιοχές θα υπάρξουν φαινόμενα βροχής και από ποια υψόμετρα και πάνω θα χιονίσει και πού».

Σχετικά Άρθρα