Τι σηματοδοτεί η μερική μεταμόσχευση καρδιάς σε νεογνό με σοβαρή δυσλειτουργία βαλβίδας
Η πρώτη μερική μεταμόσχευση καρδιάς, που έγινε σε μωρό χρησιμοποιώντας μόνο τις βαλβίδες από τη δωρεά καρδιάς, σηματοδοτεί μια σημαντική προοπτική που αλλάζει το πλάνο θεραπείας για βρέφη με σοβαρές καρδιακές παθήσεις, που χρειάζονται είτε μεταμόσχευση καρδιακών βαλβίδων ή ολική μεταμόσχευση καρδιάς, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Οι μεταμοσχευμένες ανθρώπινες βαλβίδες καρδιάς θα μεγαλώνουν καθώς μεγαλώνει το βρέφος, επομένως το παιδί δεν θα χρειαστεί επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις για να εμφυτεύσει ολοένα μεγαλύτερες τεχνητές βαλβίδες, καθώς θα προχωρά στην ενηλικίωση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024, στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, με τίτλο “Partial Heart Transplant in a Neonate With Irreparable Truncal Valve Dysfunction”.
Τι είναι οι Ντόμινο Μεταμοσχεύσεις Καρδιάς
Η καινοτομία ανοίγει, επίσης, το δρόμο για τις λεγόμενες ντόμινο μεταμοσχεύσεις καρδιάς, στις οποίες μια δωρεά καρδιάς μπορεί να σώσει δύο ζωές. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που έχει υγιείς βαλβίδες αλλά χρειάζεται ισχυρότερο καρδιακό μυ μπορεί να λάβει πλήρη μεταμόσχευση καρδιάς, ενώ οι υγιείς βαλβίδες του μπορούν στη συνέχεια να δωριστούν σε άλλον ασθενή που τις έχει ανάγκη.
«Θα μπορούσε ενδεχομένως να διπλασιαστεί ο αριθμός των μοσχευμάτων καρδιάς που διαθέτουμε προς όφελος των παιδιών με καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τζόζεφ Τούρεκ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Duke Health στη Β. Καρολίνα.
Υπολογίζει ότι μόνο το 50% περίπου των δωρεών σε μοσχεύματα καρδιάς προορίζονται για ασθενείς που χρειάζονται ολική μεταμόσχευση καρδιάς, έτσι ένας ανάλογος αριθμός μοσχευμάτων καρδιάς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μόνο για τις βαλβίδες.
Ο Dr. Turek και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν την πρώτη μερική μεταμόσχευση πριν από ένα χρόνο, σε ένα βρέφος που δεν χρειαζόταν ολική μεταμόσχευση καρδιάς. Έκτοτε, 13 παρόμοιες επεμβάσεις έχουν γίνει σε τέσσερα κέντρα σε όλον τον κόσμο, μερικές από τις οποίες ήταν ντόμινο μεταμοσχεύσεις καρδιάς.
Η μεταφορά αυτής της καινοτομίας σε μια κλινική δοκιμή θα ήταν το επόμενο βήμα για την επίτευξη του όγκου των επεμβατικών διαδικασιών που θα άλλαζαν τη διαθεσιμότητα των μοσχευμάτων καρδιάς σε μεγάλο βαθμό, επεσήμανε ο Dr. Turek.