Ιωάννα Λυτρίβη: Ποια είναι η νέα υφυπουργός Παιδείας – Εκλέχθηκε από το ψηφοδέλτιο επικρατείας

 Ιωάννα Λυτρίβη: Ποια είναι η νέα υφυπουργός Παιδείας – Εκλέχθηκε από το ψηφοδέλτιο επικρατείας

Η Ιωάννα Λυτρίβη είναι ένα από τα νέα πρόσωπα που προέκυψαν από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αντικαθιστώντας ως υφυπουργός Παιδείας τη Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία μετακινήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας. Η 41χρονη πολιτικός γεννήθηκε το 1982 στην Αρκαδία. Στις 21 Μαΐου 2023 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία και επανεξελέγη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Είναι πολιτικός επιστήμονας με διδακτορικό δίπλωμα στις πολιτικές δια βίου εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, από όπου έλαβε και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας.

Στις 21 Μαΐου 2023 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ και επανεξελέγη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Διατελεί Γραμματέας της διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επίσης, είναι μέλος της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθρώπων και της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), κατά την τετραετία 2019 – 2023, συνέβαλε στη ανάδειξη των ποιοτικών διαστάσεων του πεδίου της δια βίου εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, συμβάλλοντας καταλυτική στη διαδικασία πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων: εξασφαλίστηκε στους Διπλωματούχους των ΙΕΚ, η δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ανώτατη εκπαίδευση, πιστοποιήθηκε ο νέος πρότυπος Οδηγός Κατάρτισης, εγκρίθηκε η νέα μεθοδολογία ανάπτυξης και επικαιροποίησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων, απλοποιήθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, αναπτύχθηκε η δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης των Βεβαιώσεων και Διπλωμάτων στους επιτυχόντες των πάσης φύσεως εξετάσεων πιστοποίησης.

Την ίδια περίοδο, διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κατάρτισης της ΕΕ (European Training Foundation) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Συμβουλευτική Ομάδα της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF Advisory Group).

Διδάσκει Μεθοδολογία Κοινωνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου της Κύπρου, ως συνεργαζόμενο επιστημονικό προσωπικό.

Έχει εργαστεί ως επιστημονική σύμβουλος στη Βουλή των Ελλήνων και στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Επικρατείας (2011 – 2019).

Τέλος, εργαζόταν ως επιστημονική υπεύθυνη σε δημόσιες δομές δια βίου μάθησης (2009 – 2011).

Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

Σχετικά Άρθρα