Διπλωματικό θρίλερ για Σουηδία και F35: Συνάντηση Μπλίνκεν με Μητσοτάκη στην Κρήτη-Αμέσως μετά μεταβαίνει Άγκυρα

 Διπλωματικό θρίλερ για Σουηδία και F35: Συνάντηση Μπλίνκεν με Μητσοτάκη στην Κρήτη-Αμέσως μετά μεταβαίνει Άγκυρα

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, αναμένεται να βρίσκεται στη Σούδα για μερικές ώρες το ερχόμενο Σάββατο, όπου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο θα είναι φυσικά οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και τα εξοπλιστικά, καθώς η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα αμερικανικά F-35.

Ο Μπλίνκεν είχε επισκεφθεί τη χώρα μας στις 20 Φεβρουαρίου του 2023 και είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια και τον Αλέξη Τσίπρα ενώ είχε επισκεφθεί με τη Λίνα Μενδώνη και την Αρχαία Αγορά.

  • Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ το Σάββατο μετά τη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό θα ταξιδέψει στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την επίσκεψη, με τον Μπλίνκεν να φέρεται έτοιμος για νέα περιοδεία σε χώρες – συμμάχους στη Μέση Ανατολή.

Τον τελευταίο καιρό η Τουρκία δέχεται «ασφυκτική πίεση» από τις ΗΠΑ για να σταματήσει την καθυστέρηση και να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO. Το ζήτημα αυτό έχει συνδεθεί πλέον άμεσα με την πώληση αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένας Αργύρη, οι ΗΠΑ «έπαιξαν το χαρτί» της πώλησης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Ελλάδα, αν καθυστερήσει κι άλλο η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Μίλερ: Ανησυχίες από το Κογκρέσο για την πώληση των F16 στην Τουρκία

Στην παραδοχή ότι η αμερικανική κυβέρνηση έπρεπε να εργαστεί προκειμένου να δώσει λύσεις στις ανησυχίες που είχε εκφράσει το Κογκρέσο σχετικά με την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία προχώρησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί νομοθέτες είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η Άγκυρα δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

  • «Είχαμε εμπόδια στο Κογκρέσο λόγω των ενεργειών που έχει κάνει η Τουρκία και που έπρεπε να τα ξεπεράσουμε και να τα επεξεργαστούμε. Προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο επιμελώς», σημείωσε ο κ. Μίλερ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πώληση των κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία δεν πρέπει να συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, όπως εξήγησε, υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που έχουν διαφορετική άποψη και έχουν συνδέσει τα δύο ζητήματα. Ως εκ τούτου, δεν θέλησε να σχολιάσει το πότε η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη αμυντική σύμβαση.

Ο Μάθιου Μίλερ κατέληξε λέγοντας «ότι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί για να οδηγήσει σε πρόοδο είναι η Τουρκία να αναλάβει δράση το συντομότερο δυνατό για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Σχετικά Άρθρα