Φορολογία 2024: Κερδισμένοι και οι μεγάλοι χαμένοι από τις νέες διατάξεις

 Φορολογία 2024: Κερδισμένοι και οι μεγάλοι χαμένοι από τις νέες διατάξεις

Όπως αναφέρουν πολίτες στο OPEN TV, «τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Ελπίζουμε το 2024 να είναι καλύτερη χρονιά». Το 2024 πάντως έχει κερδισμένους και χαμένους στο μέτωπο των φόρων και των μισθών, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή μια σειρά από διατάξεις που ψηφίστηκαν το 2023.

Στους κερδισμένους είναι οι μισθωτοί με ανήλικα παιδιά. Κι αυτό γιατί θα δουν αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, κάτι που οδηγεί σε μείωση φόρου από 90 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί έως 240 ευρώ για πολύτεκνους με τέσσερα παιδιά.

  • Κερδισμένοι θα βγουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα προχωρήσουν σε ανακαίνιση, καθώς θα κερδίσουν έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ για μια πενταετία, δηλαδή έως 3.200 ευρώ τον χρόνο.
  • Στους κερδισμένους είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίσουν την κατοικία τους για σεισμό, πλημμύρα ή φωτιά, αφού θα κερδίσουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 10%.
  • Κερδισμένοι επίσης θα βγουν επίσης δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, που είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους, όπως και οι παλαιοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δικαιούνται αυξήσεις από το ξεπάγωμα των τριετιών.

Στους μεγάλους χαμένους είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πληρώσουν φόρο για το εισόδημα του 2023 με βάση το νέο φορολογικό. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το OPEN, περίπου 470.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 1.444 ευρώ κατά μέσο όρο.

Χαμένοι θα είναι και οι ιδιοκτήτες τριών ή και περισσότερων ακινήτων που τα εκμεταλλεύονται με βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς θα πρέπει να πληρώνουν ΦΠΑ 13% και να κάνουν έναρξη επαγγέλματος.

Σχετικά Άρθρα