Το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

 Το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι 50 κλίνες θα συμβάλλουν στην κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19 για χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2024 και έως και 31 Μαρτίου 2024.

Επίσης, για το ίδιο χρονικό διάστημα το ΝΙΜΤΣ εντάσσεται στο γενικό σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ και το προσωπικό του αποζημιώνεται για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας.

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του ΝΙΜΤΣ, λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας (Β5821). Για την αποζημίωση του λοιπού, πλην ιατρών, προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. εφαρμόζονται αναλόγως οι παρ. Α.1, Α.2 και Α.3 του άρθρου 20 του ν. 4354/2015 (Α 176), περί αποζημίωσης για εργασία καθ` υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα προβλεπόμενα στις εν λόγω διατάξεις ανώτατα όρια ωρών απασχόλησης.

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα και κατά συνέπεια νοσηλειών, που σύμφωνα και με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, έχει αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι περισσότεροι από 1.000 ασθενείς «είναι στο νοσοκομείο, είτε σε απλή κλίνη, είτε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, είτε σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Είναι γύρω στους 90 οι άνθρωποι που έχουν μπει στη ΜΕΘ. Η πλειοψηφία από αυτούς είναι διασωληνωμένοι».

Υπενθυμίζεται ότι τη διετία της πανδημίας, τόσο το ΝΙΜΤΣ όσο και άλλα στρατιωτικά νοσοκομεία είχαν ενταχθεί στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των τεράστιων αναγκών σε κλίνες που δημιουργήθηκαν.

Σχετικά Άρθρα