Τουρκία: Συνελήφθησαν 34 πράκτορες της Μοσάντ

 Τουρκία: Συνελήφθησαν 34 πράκτορες της Μοσάντ

Κατά την επιχείρηση που οργανώθηκε από τις διευθύνσεις πληροφοριών και αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της MIT και της Επαρχιακής Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, 34 άτομα, κυρίως ξένοι υπήκοοι, συνελήφθησαν, το πρωί της Τρίτης (02/01), σε 8 επαρχίες της Τουρκίας με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Anadolu, στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, εντοπίστηκαν 46 άτομα που συνδέονται με την Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών και διαπιστώθηκε ότι ορισμένα από αυτά είχαν μεταβεί προηγουμένως στο εξωτερικό. Διαπιστώθηκε, ακόμα, ότι οι ύποπτοι που αποτέλεσαν αντικείμενο της επιχείρησης, ήταν εργαζόμενοι που χρησιμοποιήθηκαν για εργασίες τακτικής βάσης.

Οι επιχειρήσεις της τουρκικής MIT συνεχίζονται

Επισημαίνονται ότι οι επιχειρήσεις που εξαπέλυσε η MIT το 2021 κατά ατόμων που συνδέονται με την Iσραηλινή Yπηρεσία Πληροφοριών συνεχίζονται. Μάλιστα, μετά την επιχείρηση του 2021 κατά αλλοδαπών που χειρίζεται η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών και την επιχείρηση του 2022 κατά ιδιωτών ντετέκτιβ και τακτικού προσωπικού, συνολικά 97 άτομα, εκ των οποίων 58 ήταν αλλοδαποί και 39 πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας, αποτέλεσαν στόχο των τουρκικών υπηρεσιών. Στο πρώτο στάδιο συνελήφθησαν 51 από αυτούς και δηλώθηκε ότι συνεχίζονται οι δικαστικές διαδικασίες.

Εκτός από αυτό, ο Σελτζούν Κουτζούκαγια και το δίκτυο των 16 ατόμων του, που συναντιόταν τακτικά με Ισραηλινούς πράκτορες στο εξωτερικό και εκτελούσε τα καθήκοντα που του ανέθεταν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, κατέρρευσαν τον Απρίλιο του 2023.

Ποιες οι μέθοδοι των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ

Οι μέθοδοι εργασίας της Ισραηλινής Υπηρεσίας Πληροφοριών αποκαλύφθηκαν, επίσης, μέσω των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα πάντα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, αναφέρθηκε ότι η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών απέκτησε προσωπικό για να το χρησιμοποιήσει σε δράσεις εναντίον Παλαιστινίων και των οικογενειών τους στην Τουρκία και, στο πλαίσιο αυτό, η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών κοινοποίησε αγγελίες εργασίας ή συνδέσμους χωρίς λεπτομερείς πληροφορίες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή ομάδες συνομιλιών, επιτρέποντας σε κατάλληλα άτομα να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Σημειώνεται ότι στους ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις αγγελίες και σε αυτούς τους συνδέσμους, δόθηκαν διάφορες εργασίες για να προετοιμαστούν για την τελική αποστολή τους και ότι η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών διατήρησε επαφή μέσω των εφαρμογών του Telegram και του WhatsApp και επικοινωνούσε μόνο γραπτώς με τις πηγές της.

Ακόμα, από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας αναφέρθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε ένας μεσάζων για τις πληρωμές που έπρεπε να γίνουν στις πηγές και οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ προσπαθούσαν να εξαφανίσουν τα ίχνη των χρημάτων, χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένα χρήματα και σύστημα μεταφοράς χρημάτων. Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών στρατολόγησε, σύμφωνα πάντα με το Anadolu, τους ανθρώπους που χρησιμοποιούσε ως μεσάζοντες μέσω διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έπειθε τους ανθρώπους, δηλώνοντας ότι οι μεταφορές χρημάτων ήταν παράνομα χρήματα από στοιχήματα και τυχερά παιχνίδια.

Διαπιστώθηκε ότι η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών δημιούργησε ένα σχέδιο δράσης προς τον κύριο στόχο της, βάζοντας τα μέλη αυτά, με τα οποία είχε επαφή σε τακτικό επίπεδο, να δουλεύουν με το κομμάτι. Χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία, η Ισραηλινή Αντικατασκοπεία εκτελεί επιχειρησιακό έργο όπως η συλλογή πληροφοριών, η έρευνα, η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση στόχων, η παρακολούθηση, η τοποθέτηση συσκευών GPS στα οχήματα των στόχων, η ληστεία, ο εμπρησμός, οι απειλές και ο εκβιασμός, καθώς και η δημιουργία/διαχείριση ιστοσελίδων. Τέλος, σύμφωνα με τις τουρκικές υπηρεσίας ασφαλείας, η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών ασκούσε, επίσης, δραστηριότητες παραπληροφόρησης, όπως ο σχεδιασμός και η διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Σχετικά Άρθρα