Ερμηνεύοντας την κρυστάλλινη σφαίρα – Οι προκλήσεις του 2024
Προσπαθώντας να εξετάσουμε τις προκλήσεις που μας φέρνει το νέο έτος δεν είναι απαραίτητα μια εύκολη άσκηση.
Του Δημήτρη Τριανταφύλλου*
Στην πραγματικότητα, μετά από ένα δύσκολο 2023, όπου βιώσαμε την περαιτέρω επιδείνωση του κόσμου μας με τον πολλαπλασιασμό των συγκρούσεων στην άμεση γειτονιά μας και τις αυξανόμενες στρατηγικές και ιδεολογικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, το 2024 προμηνύει μια από τα ίδια.
Για εμάς ως Έλληνες, το νέο έτος φέρνει μαζί του δύο σημαντικές επετείους που θα πρέπει να μας κάνουν να αναλογιστούμε τις αμφισημίες της ύπαρξής μας. Η πρώτη είναι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ η δεύτερη αφορά την επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1974. Ενώ το 37% του νησιού παραμένει υπό κατοχή και το Κυπριακό εδώ και μισό αιώνα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τη μακροζωία του, το Κυπριακό παραμένει μια σχετικά χαμηλής έντασης παγωμένη σύγκρουση σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες στην ευρύτερη περιοχή.
Ενώ οι προκλήσεις του εκδημοκρατισμού οποιασδήποτε χώρας είναι πολλαπλές, και το ίδιο ισχύει και για το ελληνικό πλαίσιο, καθώς τα ζητήματα του κράτος δικαίου και της διακυβέρνησης της χώρας χρήζουν βελτίωση, ωστόσο, σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η περαιτέρω άνοδος του λαϊκισμού και της άκρας δεξιάς δεν είναι τόσο ανησυχητική, και αυτό είναι καλό. Οι συμβιβασμοί που έπρεπε να κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν βασιζόμενος στο Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen για να περάσει πρόσφατα το νομοσχέδιο του για το μεταναστευτικό είναι ενδεικτικές των διλημμάτων με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ομοίως, μεταξύ άλλων, η νίκη του Geert Wilders στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου στην Ολλανδία, ένα άλλο ιδρυτικό κράτος μέλος της ΕΕ, αποτελεί αιτία ανησυχίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ