Βρεφικό γάλα: Η Ελλάδα η ακριβότερη χώρα στην ΕΕ – 213% πιο ψηλά από Σουηδία – Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

 Βρεφικό γάλα: Η Ελλάδα η ακριβότερη χώρα στην ΕΕ – 213% πιο ψηλά από Σουηδία – Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελλάδα σύμφωνα με τα νέα στοιχεία είναι ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο βρεφικό γάλα. Την αισχροκέρδεια που παρατηρείται ακόμη και στο βρεφικό γάλα σχολίασε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης με αφορμή αποκαλυπτική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι πολίτες στην Ελλάδα πληρώνουν ως και 213% ακριβότερα σε σχέση με τη Σουηδία το βρεφικό γάλα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εστίασε στις κατηγορίες βρεφικού γάλακτος 0 έως 6 μηνών και 6 έως 12 μηνών στην βασική σειρά (εξαιρείται δηλαδή η φόρμουλα με extra χαρακτηριστικά όπως βιταμίνες κ.α.), χάριν της αναγκαιότητας κατανάλωσης σε αυτές τις ηλικίες, στις περιπτώσεις όπου επιλέγεται το γάλα σε σκόνη έναντι του μητρικού θηλασμού.

Τα αποτελέσματα της τιμοληψίας δείχνουν την Ελλάδα να είναι η χώρα με τις πιο υψηλές τιμές (συμπ. του ΦΠΑ) στα εξεταζόμενα είδη φόρμουλας στην ΕΕ. Στο Frisolac 0-6 και Frisomel 6-12 οι τιμές στην Ελλάδα είναι από 32% έως 53% υψηλότερα σε σχέση με τη χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στη Λετονία. Στην Ελλάδα, η χαμηλότερη τιμή για το Frisolac 0-6 εντοπίζεται σε φαρμακείο με ηλεκτρονικό κατάστημα ενώ περίπου η ίδια τιμή εντοπίζεται σε σουπερμάρκετ της Λιθουανίας.

Η έρευνα για το Almiron 0-6 (Danone- Nutricia) έδειξε ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι από 144% έως 171% πάνω από τη χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στο Βέλγιο. Το Almiron 6-12 (Danone- Nutricia) στην Ελλάδα πωλείται από 78% έως 136% υψηλότερα από την χαμηλότερη τιμή για το προϊόν που εντοπίζεται στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

Τα γάλατα Milupa 0-6 και 6-12 (Danone – Nutricia) στην Ελλάδα αποκλίνουν από 102%-114% από την Αυστρία που αποτελεί και τη μοναδική χώρα που εντοπίζεται η ετικέτα.

Το βρεφικό γάλα ΝΑΝ 0-6 (Nestlé), στην Ελλάδα, αποκλίνει από 167% έως 213% από την χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται σε Φινλανδία και Σουηδία. Κατ’ αντιστοιχία, η τιμή για το ΝΑΝ 6-12 (Nestlé) στην Ελλάδα είναι από 146% έως 197% πιο υψηλή από την χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στη Γαλλία.

«Ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια ακόμη και στο βρεφικό γάλα»

«Η αδράνεια της κυβέρνησης που υποβοηθά το ξέφρενο πάρτι της αισχροκέρδειας δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί», σημειώνει ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης, σχετικά με την τιμή του βρεφικού γάλατος.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως βρεφικό γάλα συγκεκριμένης εταιρείας στην Ελλάδα, αποκλίνει από 167% έως 213% από την χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται σε Φινλανδία και Σουηδία».

Αναλυτικά η δήλωση του Χρήστου Γιαννούλη:

«Μέχρι και 53% ακριβότερο είναι το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως βρεφικό γάλα συγκεκριμένης εταιρείας στην Ελλάδα, αποκλίνει από 167% έως 213% από την χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται σε Φινλανδία και Σουηδία.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας στη ρίζα του.

Η αδράνεια της κυβέρνησης που υποβοηθά το ξέφρενο πάρτι της αισχροκέρδειας δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί. Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν πλέον εξαντληθεί».

Σχετικά Άρθρα