Ρεύμα: “Κλείδωσαν” οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο

 Ρεύμα: “Κλείδωσαν” οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο

«Κλείδωσε» η χρηματιστηριακή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο και πλέον γνωρίζουμε τις χρεώσεις για το πράσινο τιμολόγιο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι τιμές θα είναι χαμηλότερες και από την περίοδο που εφαρμόζονταν οι κρατικές επιδοτήσεις, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο, για τον οποίο πλέον υπάρχει πλήρης εικόνα.

Σε σχέση με τις τιμές Νοεμβρίου υπάρχει μία κάμψη με την τελική τιμή να είναι στα 102,2 ευρώ και βάσει αυτής καθορίζονται πλέον όλα τα πράσινα αλλά και τα κίτρινα τιμολόγια – αυτά δηλαδή που χαρακτηρίζονται ως κυμαινόμενα.

Εν συνεχεία, η ΡΑΑΕΥ, ειδικά για τα πράσινα τιμολόγια, θα αναρτήσει τον συγκριτικό πίνακα μέσω του οποίου οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα πλέον να γνωρίζουν όχι μόνο ποια θα είναι η χρέωση του παρόχου στον οποίο ανήκουν σήμερα, αλλά και το τι γίνεται με τον ανταγωνισμό, ο οποίος αναμένεται ότι θα ενταθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πράσινα τιμολόγια

Μετά το κλείδωμα της τιμής στα πράσινα τιμολόγια, στην πρώτη κατηγορία των νοικοκυριών που καταναλώνουν από 0 έως 500 κιλοβατώρες ανά μήνα, ο ανταγωνισμός φαίνεται ότι «κλειδώνει» σε ένα εύρος από τα 13,6 λεπτά έως τα 18,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Κάπως υψηλότερο σε είναι οι τιμές από τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Δεν έχουν όλοι οι πάροχοι διαφοροποίηση, αλλά θα πρέπει οι καταναλωτές να το λάβουν και αυτό υπόψη τους.

Από 14,6 έως 18,1 λεπτά στις καταναλώσεις που υπερβαίνουν τις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα.

Στο νυχτερινό τιμολόγιο η τιμή ξεκινάει από τα 11,2 λεπτά και καταλήγει στα 18,1 λεπτά.

Από εκεί και πέρα οι καταναλωτές θα πρέπει να διαλέξουν τον πάροχο με βάση και το πάγιο. Το εύρος είναι στενό, παίζει από τα 4 έως 5 ευρώ το μήνα.

Μπλε τιμολόγια

Θα συνεχιστούν οι ανακοινώσεις από τις εταιρείες και τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα εύρος που κυμαίνεται από τα 14,9 έως τα 17,9 λεπτά για το ημερήσιο και από τα 13,9 έως τα 17,9 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο. Χρειάζεται προσοχή και στο πάγιο, καθώς το εύρος είναι σημαντικό από τα 3 έως και τα 7,5 ευρώ ανά μήνα.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προστεθούν και άλλες ανακοινώσεις από τις εταιρείες.

Κίτρινα τιμολόγια

Η διαδικασία των γνωστοποιήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά τουλάχιστον από τον πρώην κρατικό μονοπώλιο υπάρχει η σχετική ανακοίνωση.

Φαίνεται να διαμορφώνεται η κατάσταση ως εξής: Στα 12,6 λεπτά κυμαίνεται η τιμή για τις καταναλώσεις μέχρι τις 500 κιλοβατώρες, στα 17,1 λεπτά για 500 έως 1.000 κιλοβατώρες, το νυχτερινό στα 10,5 λεπτά και το πάγιο στα 5 ευρώ ανά μήνα.

Επισημαίνεται ότι η εικόνα θα διαμορφώνεται ανά μήνα με βάση την εξέλιξη της χρηματιστηριακής τιμής και βεβαίως ανά μήνα έχουν και οι πάροχοι τη δυνατότητα να αλλάζουν τα χαρακτηριστικά των τιμολογίων τους, εφόσον θέλουν να εισέλθουν πιο δυναμικά στον ανταγωνισμό.

Σχετικά Άρθρα