Πρωτοχρονιά: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα – Με “δρακόντεια” μέτρα ασφαλείας στις μητροπόλεις του κόσμου θα μπει το 2024

 Πρωτοχρονιά: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα –  Με “δρακόντεια” μέτρα ασφαλείας στις μητροπόλεις του κόσμου θα μπει το 2024

Nέα Υόρκη, Παρίσι και Βερολίνο έχουν λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για την αποτροπή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι Αμερικανοί και οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να δουν από κοντά την πτώση της μπάλας στην Times Square την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα περιβάλλονται από αυξημένα μέτρα ασφαλείας τις ώρες πριν και μετά την έναρξη του 2024, σύμφωνα με την κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ.

Η Πολιτειακή Αστυνομία της Νέας Υόρκης θα αυξήσει το προσωπικό και τους πολιτειακούς τροχονόμους, ενώ η Εθνική Φρουρά της Νέας Υόρκης και άλλες υπηρεσίες θα συμμετέχουν στις περιπολίες.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την προειδοποίηση του FBI και άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών προς τα αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα για πιθανές απειλές κατά μεγάλου πλήθους που γιορτάζει την εορτή, μεταξύ άλλων από «μοναχικούς» δράστες με κίνητρο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Οι υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας αυξάνουν την ασφάλεια σε ολόκληρη τη χώρα ενόψει των εορτασμών της παραμονής της Πρωτοχρονιάς μετά την προειδοποίηση του FBI.

Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς δήλωσε ότι η πόλη δεν έχει λάβει καμία αξιόπιστη απειλή, αλλά ενεργεί «με περίσσεια προσοχή».

«Η διασφάλιση των εκδηλώσεων – οποιουδήποτε μεγέθους – είναι κάτι που κάνουμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη πόλη στη χώρα», έγραψε ο Άνταμς στο X. «Αλλά, από περίσσεια προσοχής, θα δείτε μια μεγάλη παρουσία ασφαλείας στο έδαφος και στον αέρα κατά τη διάρκεια των εορτασμών για να διασφαλίσουμε ότι οι Νεοϋορκέζοι μπορούν να γιορτάσουν με ασφάλεια».

4.000 αστυνομικοί στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι αρχές ανησυχούν για μία επανάληψη των περσινών επεισοδίων στη συνοικία Νόικελν, που είχαν οδηγήσει στη σύλληψη δεκάδων ατόμων, κυρίως ανηλίκων. Είχαν μάλιστα σημειωθεί συστηματικές επιθέσεις εναντίον πυροσβεστών και νοσηλευτών. Αυτή τη φορά βρίσκονται σε επιφυλακή περίπου 4.000 αστυνομικοί. «Παραμένουμε σε εγρήγορση» δηλώνει η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ στην εφημερίδα Tagesspiegel, προειδοποιώντας ότι «η αστυνομία, αλλά και η Δικαιοσύνη θα παρέμβουν με αποφασιστικότητα, εάν χρειαστεί». Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RBB οι αρχές παρακολουθούν και αξιολογούν συστηματικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μεταξύ, η αστυνομία του Βερολίνου απαγόρευσε φιλο-παλαιστινιακή διαδήλωση με κεντρικό σύνθημα «No Celebration During Genocide», η οποία είχε εξαγγελθεί για το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 100 ατόμων. Για την Πρωτοχρονιά έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο κινητοποιήσεις σε σχέση με τον πόλεμο στην Εγγύς Ανατολή – η μία υπέρ των Παλαιστινίων και η άλλη υπέρ του Ισραήλ – οι οποίες μέχρι το βράδυ του Σαββάτου δεν είχαν απαγορευθεί.

Αλλά δεν είναι μόνο οι πολιτικές εξελίξεις που προκαλούν ανησυχία. Οι αστυνομικές αρχές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για να αποτρέψουν την απαγορευμένη χρήση βεγγαλικών (με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων), αλλά και για να προλάβουν περιστατικά παρενόχλησης ή έμφυλης βίας, όπως εκείνα που είχαν σημειωθεί την Πρωτοχρονιά του 2016 στην Κολωνία. 

Στη μάχη και ο στρατός στη Γαλλία

Η Γαλλία αναπτύσσει 90.000 αστυνομικούς για την επιβολή του νόμου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε η επικεφαλής των εσωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών Σελίν Μπερτόν, εκ των οποίων 6.000 στο Παρίσι, όπου περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι αναμένονται για τους εορτασμούς στα Ηλύσια Πεδία.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχει «πολύ υψηλή τρομοκρατική απειλή», εν μέρει λόγω «των όσων συμβαίνουν στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», αναφερόμενος στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Η αστυνομία θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο των εργασιών ασφαλείας, ενώ θα αναπτυχθούν επίσης δεκάδες χιλιάδες πυροσβέστες και 5.000 στρατιώτες, είπε.

Πηγή:liberal.gr

Σχετικά Άρθρα