“Πόσο πάει η φιάλη στον Ερυθρό Σταυρό;” – Σφοδρές αντιδράσεις για το γλέντι δίπλα σε ασθενείς- Εντολή για ΕΔΕ από Χρυσοχοϊδη- Έκθετη η διοικήτρια- Διαψεύδει η εκπρόσωπος των εργαζομένων

 “Πόσο πάει η φιάλη στον Ερυθρό Σταυρό;” – Σφοδρές αντιδράσεις για το γλέντι δίπλα σε ασθενείς- Εντολή για ΕΔΕ από Χρυσοχοϊδη- Έκθετη η διοικήτρια- Διαψεύδει η εκπρόσωπος των εργαζομένων

Σάλο έχει προκαλέσει το χριστουγεννιάτικο γλέντι στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός σε ημέρα εφημερίας.Το γεγονός ότι για το ζήτημα διατάχθηκε κατεπείγουσα ΕΔΕ για τη διοικήτρια δεν μετρίασε τις αντιδράσεις, ούτε την οργή για το γεγονός ότι την ώρα που μέλη του προσωπικού χορεύουν και τα όργανα στο βάθος παίζουν, περνά από μπροστά τους φορείο με έναν άνθρωπο που είναι άρρωστος και υποφέρει.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος των εργαζομένων αναφέρει με σημερινές δηλώσεις της πως η προβολή του περιστατικού ήταν “στημένη” κατά της διοικήτριας και τονίζει πως η γιορτή αυτή γίνεται κάθε χρόνο.Διαψεύδει, δε, πως το νοσοκομείο ήταν σε εφημερία.

Έχουμε ξεπεράσει και τους Monty Python σχολιάζει εύστοχα ένας χρήστης στην πλατφόρμα Χ, οι προτάσεις για διορισμούς στη θέση της διοικήτριας γνωστών ονομάτων της πίστας και των νυχτερινών μαγαζιών πέφτουν βροχή, ενώ δεν είναι λίγοι που προχωρούν σε σκληρά σχόλια βάζοντας τον εαυτό τους ή κάποιον συγγενή τους στη θέση του ανθρώπου που βρίσκεται στο φορείο. Αυτό δηλαδή που θα όφειλαν να κάνουν όσοι συμμετέχουν σε αυτό το γλεντάκι μέσα σε νοσοκομείο, όσοι επέτρεψαν τη διοργάνωσή του, όσοι με οποιοδήποτε τρόπο λόγω θέσης εμπλέκονται, ακόμη και όσοι ανέχονται όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διέταξε κατεπείγουσα ΕΔΕ σε βάρος της Διοικήτριας του Ερυθρού Σταυρού. Αφορμή οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με την ίδια να χορεύει με ζωντανή ορχήστρα μέσα στο νοσοκομείο και δίπλα περνούν φορεία με ασθενείς.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Κατόπιν παραγγελίας του Υπουργού Υγείας Κου Μιχαήλ Χρυσοχοϊδη, στο πλαίσιο Άσκησης του Πειθαρχικού Ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ. 5, του Νόμου 3329/2005 (ΦΕΚ Α΄- 81), παραγγέλθηκε στην 1 η ΥΠΕ η διενέργεια κατεπείγουσας ΕΔΕ, σε βάρος της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ – ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» ΕΕΣ, για βεβαίωση παραπτώματος που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 107, παρ. 1, εδάφιο (β) και (ε) του Νόμου 3528/2007 (ΦΕΚ Α΄-26) «Κώδικας κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ..

Η Διενέργεια της ΕΔΕ, ανατέθηκε στον Διοικητή του Νοσοκομείου Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», με εντολή κατεπείγουσας διεκπεραίωσης, έως Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024.

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένουμε την απόλυση της διοικήτριας – Αυτόφωρη η παράβαση

Πυρά προς την κυβέρνηση εξαπολύει με δήλωσή του ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, μετά την αποκάλυψη για την πραγματοποίηση γλεντιού στον Ερυθρό Σταυρό, εν ώρα εφημερίας, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, «κομματικό» τον διορισμό της διοικήτριας και ζητώντας «πειθαρχική τιμωρία».

Μάλιστα, ο Α. Παναγιωτόπουλος στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «το θέαμα της μουσικής διαπασών, της ζωντανής ορχήστρας (!) αλλά και της Διοικήτριας κυρίας Ελπινίκης Ταβιανάτου να ηγείται μετά ζέσης του χορού, ενώ λίγα μέτρα παραπίσω διέρχεται φορείο με ασθενή περικλείει ολόκληρη την Ελλάδα 2.0 του Κυριάκου Μητσοτάκη», ενώ διερωτάται «πόσο άραγε κόστισε η εκδήλωση με τη ζωντανή ορχήστρα και ποια η σκοπιμότητα ενός τέτοιου πολυτελούς εξόδου;», αφού, όπως σημειώνει, «η Κυβέρνηση Α.Ε αρέσκεται στους δείκτες, τα ποσοστά και τα οικονομικά στοιχεία».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Γλέντια και χοροί την ώρα της εφημερίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ, πρωτοστατούσης της Διοικήτριας του»

Διέρρευσε προ ολίγων ωρών η είδηση, αλλά και υποστηρικτικό και αποδεικτικό αυτής βίντεο, ότι λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ αποφάσισε να διεξάγει εορτή Χριστουγέννων εντός του κτηρίου του νοσοκομείου, συγκεκριμένα στον χώρο υποδοχής του κεντρικού κτηρίου, και σε ώρα λειτουργίας του, και μάλιστα εν ώρα εφημερίας.

Το θέαμα της μουσικής διαπασών, της ζωντανής ορχήστρας (!) αλλά και της Διοικήτριας κυρίας Ελπινίκης Ταβιανάτου να ηγείται μετά ζέσης του χορού, ενώ λίγα μέτρα παραπίσω διέρχεται φορείο με ασθενή περικλείει ολόκληρη την Ελλάδα 2.0 του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προφανέστατα μετά το σάλο και την κατακραυγή, ο Υπουργός Υγείας διέταξε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) κατά της κυρίας Ταβιανάτου, η οποία αποτελεί κομματικό διορισμό της κυβέρνησης και δεν πληροί κανένα απολύτως αντικειμενικό κριτήριο επιλογής σε θέση ευθύνης διοίκησης μονάδας υγείας, και δη δευτεροβάθμιας, καθώς η κυρία Ταβιανάτου είναι απλώς δημόσιος υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας, απόφοιτος σπουδών κοινωνιολογίας. Απορίας άξιο είναι τι ακριβώς περιμένει ο Υπουργός να μάθει από το πόρισμα της ΕΔΕ, καθώς η παράβαση είναι αυτόφωρη και ανεπίδεκτη οιασδήποτε αμφιβολίας και ένστασης. Μάλλον, επιδιώκεται ως συνήθως η επικοινωνιακή διαχείριση δια της τυπικής νομιμότητας ώστε σύντομα το σκάνδαλο να ξεχαστεί όχι απλώς από την αβίωτη πια καθημερινότητα των Ελλήνων και Ελληνίδων, αλλά από το επόμενο και ίσως προκλητικότερο σκάνδαλο. Εντούτοις, θα περιμένουμε ως τις 8 Ιανουαρίου 2024 να διαβάσουμε το πόρισμα και να ενημερωθούμε για τις βάσει αυτού άμεσες κινήσεις του Υπουργού Υγείας.

Δεν διαφωνούμε, αντιθέτως συμφωνούμε και υπερθεματίζουμε κινήσεις και πρωτοβουλίες ενίσχυσης και τόνωσης του ηθικού του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ. Οπωσδήποτε μια εορταστική εκδήλωση είναι απαραίτητη και βοηθά στην έστω και παροδική ανόρθωση του πεσμένου ηθικού των ανθρώπων των νοσοκομείων. Ξέρουμε ότι ιδίως μετά την πανδημία, το ιατρονοσηλευτικό κυρίως προσωπικό, αλλά όχι μόνο, του ΕΣΥ είναι φυσικά, ηθικά και ψυχικά εξουθενωμένο, και είναι έμπλεο του αισθήματος της παραίτησης. Εντός των μέτρων που μια σοβαρή, ευρωπαϊκή κυβέρνηση θα λάμβανε για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, θα ήταν και η ορθολογική και συνετή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού βάσει μιας σύγχρονης αντίστοιχης στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτής, θα υπήρχαν και μέτρα ενίσχυσης του πνεύματος συνεργασίας και συνύπαρξης των εργαζομένων (team building). Ωστόσο, κανείς δεν θα περίμενε η διοίκηση ενός νοσοκομείου να γλεντάει με δυνατή μουσική και χορούς κατά την ώρα λειτουργίας του νοσοκομείου, πολλώ δε μάλλον στη διάρκεια της εφημερίας του.

Ο πολύ ακραίος πια νεοφιλελευθερισμός ατλαντικού τύπου που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν ορρωδεί προ ουδενός. Το περιστατικό στο προαναφερόμενο νοσοκομείο το αποδεικνύει περίτρανα. Όπως η διεύθυνση ενός καταστήματος θα διοργάνωνε μια εορταστική εκδήλωση την ώρα που οι πελάτες θα ψώνιζαν τα προϊόντα του, έτσι και η κομματικά και αναξιοκρατικά διορισμένη Διοικήτρια του νοσοκομείου θεώρησε πρέπον και λογικό να χορεύει την ώρα που ασθενείς-πελάτες μεταφέρονταν με φορεία δίπλα της.

Περιμένουμε το πόρισμα της ΕΔΕ, περιμένουμε την απόλυση αλλά και πειθαρχική τουλάχιστον τιμώρηση της κυρίας Ελπινίκης Ταβιανάτου, καθώς και τη δημόσια συγγνώμη της ιδίας, του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, προσωπικό στοίχημα.

Κι επειδή η Κυβέρνηση Α.Ε αρέσκεται στους δείκτες, τα ποσοστά και τα οικονομικά στοιχεία: πόσο άραγε κόστισε η εκδήλωση με τη ζωντανή ορχήστρα και ποια η σκοπιμότητα ενός τέτοιου πολυτελούς εξόδου;

Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός: Το γλέντι με live μουσική στην εφημερία

Ο πρώην υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, δημοσίευσε βίντεο που σύμφωνα με τον ίδιο είναι από ημέρα εφημερίας του νοσοκομείου και στον διάδρομο υπάρχει live ορχήστρα. Μάλιστα, απεικονίζονται μέλη του προσωπικού να χορεύουν και σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη, ανάμεσά τους είναι και μέλη της διοίκησης.

Ενώ ακούγεται το «Βάλε το Κόκκινο Φουστάνι» και μέλη του προσωπικού χορεύουν, φαίνεται να περνά ανάμεσα από τους ίδιους και την ορχήστρα ένα φορείο, με ασθενή που σέρνει ο τραυματιοφορέας γρήγορα, ενώ ακολουθεί μία γυναίκα και ένας άνδρας.

Η απάντηση της προέδρου των εργαζομένων

Για το θέμα που δημιουργήθηκε με πάρτι που έγινε στον Ερυθρό Σταυρό, για το οποίο διατάχθηκε ΕΔΕ, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του OPEN η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, Βούλα Γεωργάκη.

Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται κάθε χρόνο και πως δεν έγινε στα επείγοντα, υπογραμμίζοντας ότι το νοσοκομείο δεν είχε εφημερία.

«Με λύπη οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου βλέπουν αυτή την κατάσταση. Είναι απαράδεκτο, προσβλητικό προς τους εργαζόμενους που όλα τα χρόνια στήνουν πλάτη. Δεν είναι τα πράγματα έτσι. 18 χρόνια που είμαι πρόεδρος και 35 χρόνια υπάλληλος στο νοσοκομείο, κάθε χρόνια διεξάγεται η γιορτή αυτή μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων, λέγοντας τα κάλαντα.

Κατά τις 2 που τελειώνει η γιορτή, ζήτησαν οι εργαζόμενοι δύο τραγούδια να χορέψουν και χορέψαμε και εμείς. Όσον αφορά το φορείο, η κυρία ζήτησε να περάσει για να λάβει μέρος και να ακούσει τα κάλαντα. Επίσης, ο χώρος που έγινε είναι στις διοικητικές υπηρεσίες και δεν έχει καμία σχέση με την εφημερία. Δεν είχε εφημερία, ήταν νεκρή ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεωργάκη.

«Ήταν στημένο»

Μάλιστα, η εκπρόσωπος των εργαζομένων του Ερυθρού Σταυρού έκανε λόγο για «στημένο» περιστατικό, καθώς δεν έγινε καταγγελία από ασθενή, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη γιορτή γινόταν κι όταν ήταν υπουργός Υγείας ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έκανε και τη σχετική αποκάλυψη.

«Μάλιστα, είχαμε όλα τα χρόνια τη συγκεκριμένη εορτή αλλά δεν καταγράφανε όλοι οι καλοθελητές βίντεο και εικόνες. Ή και αν καταγράφανε, δεν τις έδιναν. Θεωρώ πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έγινε η ανανέωση της διοικήτριας χτες.

Και η προσωπική μου θέση είναι πως επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ οι εργαζόμενοι υπέστησαν 202 ΕΔΕ, πήγαν στα δικαστήρια 40 άνθρωποι, εγώ πήγα στα δικαστήρια ως απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Ήταν στημένο όλο αυτό και δεν υπάρχει καμία καταγγελία από ασθενή», επεσήμανε η κ. Γεωργάκη.

«Σωστά γίνεται η ΕΔΕ»

Για το θέμα μίλησε και η πρόεδρος των γιατρών, Ματίνα Παγώνη: «Η γιορτή αυτή γινόταν κάθε χρόνο στο νοσοκομείο μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης. Προφανώς ήταν άστοχη η κίνηση όσον αφορά τον χώρο. Δεν είχε καμία σχέση με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ο χώρος που γινόταν η γιορτή. Δεν ξέρω γιατί πέρασε εκείνη τη στιγμή αυτό το φορείο με αυτόν τον χώρο ενώ έπρεπε να πάει από διαφορετικό. Θεωρώ πως σωστά γίνεται η ΕΔΕ, σωστά έκανε ο υπουργός να διευκρινιστεί η ιστορία γιατί έγινε και πώς πέρασε το φορείο από τον χώρο αυτό. Μια γιορτή για το προσωπικό του νοσοκομείου, σε έναν άλλο χώρο, δεν θα ήταν κακό. Το προσωπικό αυτό προσφέρει εδώ και 2.5 χρόνια, όπως και κάθε νοσοκομείο, έβαλε πλάτη, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και πέρασαν από κει πάρα πολύ ασθενείς που εξυπηρετήθηκαν. Γιατί η ιστορία αυτή έφτασε σε αυτό το σημείο, αυτό θα δείξει η ΕΔΕ και ο καθένας μπορεί να κρίνει και μιλάει».

Σχετικά Άρθρα