Ιντεάλ: Κλείνει οριστικά έπειτα από 102 χρόνια – Η ιστορία του- Τίτλοι τέλους με Pulp Fiction

 Ιντεάλ: Κλείνει οριστικά έπειτα από 102 χρόνια – Η ιστορία του- Τίτλοι τέλους με Pulp Fiction

Η αυλαία πέφτει οριστικά σήμερα 29 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, έναν πραγματικό θρύλο που αφηγείται την ιστορία του κινηματογράφου στη χώρα μας. Από το 1921, αυτός ο ιστορικός κινηματογράφος υποδέχτηκε γενιές σινεφίλ στην οδό Πανεπιστημίου, στην καρδιά της Αθήνας.

Η τελευταία του προβολή θα πραγματοποιηθεί απόψε, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου στις 22:00 με την ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, Pulp Fiction. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα εισιτήρια έγιναν sold οut σε λίγες ώρες.

Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τον Ιντεάλ και την έναρξη μιας νέας φάσης για τον ιστορικό κινηματογράφο. Οι διαχειριστές του, τα αδέλφια Σπέντζου, παραδίδουν τα κλειδιά του στον ξενοδοχειακό όμιλο Μήτση στον οποίο εκμισθώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ ολόκληρο κτίριο του Τσίλλερ, των 8.000 τ.μ., που στεγάζει και τα 830 τ.μ. του Ιντεάλ.

Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023, τραβήχτηκε δια χειρός του κινηματογραφιστή Μελέτη Μοίρα μια αναμνηστική φωτογραφία με τους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν τις προβολές.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές για το κύκνειο άσμα του κινηματογράφου με την προβολή του Pulp Fiction, «τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί, αλλά θα υπάρχει λίστα αναμονής στην είσοδο του σινεμά σε περίπτωση διαθέσιμων θέσεων, καθώς αντιλαμβανόμαστε (και θα προσπαθήσουμε να εξυπηρετήσουμε) την επιθυμία όλων εσάς που θέλετε να βρίσκεστε στο ΙΝΤΕΑΛ σε αυτήν τη σημαδιακή τελευταία του προβολή».

Τέλος εποχής

Το κλείσιμο σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τον διάσημο κινηματογράφο, ενώ αλλαγή τοπίου διαπιστώνεται στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ο Ιντεάλ ήταν η παλαιότερη εν λειτουργία αίθουσα.

Οι διαχειριστές του, τα αδέλφια Σπέντζου, παραδίδουν τα κλειδιά του στον ξενοδοχειακό όμιλο Μήτση στον οποίο εκμισθώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ το κτίριο του Τσίλλερ εμβαδού 8.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 830 στεγάζουν τον κινηματογράφο.

«Ιντεάλ» από το «Ιδεώδες»

Ο Ιντεάλ ξεκίνησε το 1921 ως «Σαλόν Ιντεάλ» με το όνομά του να σημαίνει «Ιδεώδες». Μέσα στα χρόνια, οι θεατές κατάφεραν να δουν μεγάλες ταινίες και παραστάσεις.

Αρχικά, ο κινηματογράφος διέθετε 2.000 θέσεις, μοιρασμένες στην πλατεία και τον μεγάλο του εξώστη.

Έγινε ο δεύτερος αθηναϊκός κινηματογράφος που έγινε πλήρως ομιλών με υπερ-σύγχρονα για την εποχή τους συστήματα ήχου της RCA, αλλά και ο πρώτος που σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής εγκατέστησε στερεοφωνικό ήχο.

Η σύγχρονη εποχή

Το 1991, το Σινέ Ιντεάλ έκανε ριζική ανακαίνιση και έγινε μία από τις πλέον πολυτελείς αίθουσες της Ευρώπης. Οι εξωτερικοί χώροι διατηρούν το νεοκλασικό στιλ του κτιρίου. Όμως στο εσωτερικό ακολουθεί τα πρότυπα των σύγχρονων premium cinemas.

Οι θέσεις μειώθηκαν σε 750, καθώς διαθέτει νέες, αναπαυτικές και τεράστιες πολυθρόνες. Η wall-to-wall οθόνη του καταλαμβάνει επιφάνεια 150 τ.μ. και εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη σε μεμονωμένη αίθουσα σήμερα στην Ελλάδα.

Το Ιντεάλ ήταν το πρώτο σινεμά της πόλης που εγκατέστησε σύστημα ήχου Dolby SR, με πιστοποίηση κατά THX του Τζωρτζ Λούκας. Λίγα χρόνια αργότερα, αναβαθμίστηκε σε ψηφιακό πεντακάναλο.

Μέχρι το τέλος, δηλαδή το επικείμενο κλείσιμό του, το Ιντεάλ είναι εξοπλισμένο με πανίσχυρο ψηφιακό προβολέα, για 2D και 3D ταινίες, ενώ υπήρξε από τα πρώτα -και ακόμα μετρημένα στα δάχτυλα- σινεμά που εγκατέστησαν το οκτακάναλο ψηφιακό σύστημα ήχου Dolby Surround 7.1. Στην καμπίνα του, η μηχανή προβολής για φιλμ λειτουργεί ακόμα, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να προβάλει ταινίες σε φεστιβάλ και αφιερωματικές διοργανώσεις.

Σχετικά Άρθρα