Ηράκλειο: Καταγγελίες γονέων για κακοποίηση παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό

 Ηράκλειο: Καταγγελίες γονέων για κακοποίηση παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό

Σοκ προκαλούν μαρτυρίες γονέων παιδιών ηλικίας έως τεσσάρων ετών, που φέρονται να έχουν κακοποιηθεί από βρεφονηπιοκόμο-νηπιαγωγό σε δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό του Ηρακλείου. Γονείς, μιλώντας στο neakriti, καταγγέλλουν τόσο σωματική κακοποιητική συμπεριφορά, που περιλαμβάνει τραυματισμούς διαφορετικής έντασης και συχνότητας, ανεξήγητους ή επαναλαμβανόμενους μώλωπες, γρατζουνιές κ.ά., όσο και λεκτικής βίας σε βάρος των παιδιών-θυμάτων.

Μάλιστα, για τα εν λόγω περιστατικά έχουν υποβληθεί γραπτές και προφορικές αναφορές στη Διεύθυνση του δημοτικού σταθμού, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό αν ο υπεύθυνος του βρεφονηπιακού σταθμού έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, αν έχει σχηματιστεί δικογραφία ή αν είχε ενημερωθεί ο δήμαρχος ή/και οι εισαγγελικές Αρχές της πόλης για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση.

Αυτό όμως που έγινε γνωστό είναι ότι, μετά από τις καταγγελίες, επισκέφτηκε τον δημοτικό σταθμό θεσμικό όργανο που έχει προβλεφθεί από την υφιστάμενη νομοθεσία για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, για την επίβλεψη της υγείας των εργαζομένων. Ο νηπιαγωγός (συμβασιούχος) απομακρύνθηκε και στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες γονέων

Γονείς καταγγέλλουν σοβαρές υπόνοιες για λεκτική, ίσως και σωματική κακοποιητική συμπεριφορά κατά των παιδιών από τον συγκεκριμένο “εκπαιδευτικό” του δημοτικού σταθμού, για επιθετική συμπεριφορά απέναντι τα παιδιά. Ανήσυχοι παρακολουθούσαν τη συμπεριφορά των παιδιών τους στο συγκεκριμένο τμήμα σιγά-σιγά να αλλάζει, όχι μόνο κάθε φορά που τα πήγαιναν στον σταθμό, αλλά και όταν επέστρεφαν από αυτόν. Αρκετά έκλαιγαν και δεν ήθελαν να πάνε, ενώ κάποια “ενεργοποίησαν” τους γονείς τους, για την ύπαρξη σωματικών ή ψυχικών προβλημάτων, μέσα από τη σιωπή και τη συμπεριφορά τους.

Κόπωση, σύγχυση, νυχτερινή ενούρηση, αλλά και λεκτικές εκφράσεις που δεν είχαν ειπωθεί ποτέ μέσα στα σπίτια, όπως «μην τολμάς και με κοιτάς», «να μείνεις μόνη σου», συνιστούν ισχυροποιημένες ενδείξεις λεκτικής βίας, σύμφωνα με τους ίδιους, ενώ υπάρχει καταγγελία για παιδί που επέστρεψε στο σπίτι ένα μεσημέρι με εκδορές στο σώμα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε γονέας, το παιδί επέστρεψε στο σπίτι από τον παιδικό αδιάθετο, τον αγκάλιαζε και δεν τον άφηνε, ενώ ο γονέας όταν έκανε το παιδί μπάνιο διαπίστωσε ότι είχε μελανιά και γρατζουνιά. Όπως περιγράφει, το παιδάκι τις τελευταίες ημέρες δεν ήθελε να πηγαίνει στον βρεφικό σταθμό, γεγονός που δε συνέβαινε νωρίτερα.

«Υποτίθεται όταν είσαι παιδαγωγός κάνεις λειτούργημα. Όλες οι δουλειές δεν είναι για όλους. Ειδικά σε παιδάκια 24 μηνών, που δεν μπορεί καν να σου αντιμιλήσουν, στην πιο τρυφερή ηλικία της ζωής τους, πώς μπορείς να τα τιμωρήσεις, να σηκώσεις χέρι;», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει «καμία ανοχή στη βία και πόσο μάλλον στη σχολική βία, πολλώ δε μάλλον από επιστήμονες νηπιαγωγούς!».

«Τα συναισθήματα που προκαλούνται από αυτό το είδος κακοποίησης είναι τέτοια που το παιδί δεν μπορεί να τα χειριστεί, αλλά και δεν μπορεί συνήθως να τα εκφράσει σε άλλους λόγω της βαθιάς ντροπής και ενοχής που αισθάνεται. Γονείς που αντιλαμβάνονται ψυχολογική και σωματική κακοποίηση στα παιδιά τους πρέπει να ενεργοποιούνται αμέσως», σημειώνουν ειδικοί στο neakriti.gr, ευθυγραμμισμένοι με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη. «Καμία ανοχή σε καμία μορφή βίας», είχε τονίσει εμφατικά στο πλαίσιο ημερίδας για την βία των ανηλίκων.

Οι συνεχείς καταγγελίες των γονέων ενεργοποίησαν τη Διεύθυνση του σταθμού, η οποία δεσμεύτηκε πως θα διερευνήσει την υπόθεση με τη σοβαρότητα και την αξία που αναλογεί. Ακολούθησε η επίσκεψη του θεσμικού οργάνου, αρμοδιότητες του οποίου είναι να παρέχει υποδείξεις και συμβουλές στον εργοδότη, στους εργαζόμενους και στους εκπροσώπους τους, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων. Στις 12 Δεκεμβρίου, ο εκπαιδευτικός νηπιαγωγός με σύμβαση ορισμένου χρόνου παραιτήθηκε από βρεφικό σταθμό, μετά από προφορικές και γραπτές καταγγελίες γονέων των μικρών παιδιών.

Οι καταγγελίες όμως δε σταματούν εκεί. Ακόμα μία μαρτυρία γονιού αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός φέρεται να κακοποιεί παιδιά επί σειρά ετών και σε άλλους σταθμούς της πόλης του Ηρακλείου. «Πετούσε πράγματα μέσα στην αίθουσα θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική υγεία και προστασία των παιδιών», αναφέρει χαρακτηριστικά στο neakriti.gr. Σύμφωνα με τους γονείς, είναι πολύ πιθανό μετά από δύο χρόνια να υποβάλει αίτηση στον φορέα του Δήμου, υπεύθυνο για τις προσλήψεις, και να τοποθετηθεί ξανά σε νέο παιδικό σταθμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγγελίες υπάρχουν για τουλάχιστον τρεις ακόμα περιπτώσεις βίας σε βάρος μικρών παιδιών.

Σχετικά Άρθρα