Γάζα: Γυναίκες και παιδιά μεταξύ των θυμάτων από το νέο δολοφονικό χτύπημα του Ισραήλ σε προσφυγικό καταυλισμό

 Γάζα: Γυναίκες και παιδιά μεταξύ των θυμάτων από το νέο δολοφονικό χτύπημα του Ισραήλ σε προσφυγικό καταυλισμό

Γυναίκες και παιδιά είναι ανάμεσα στους νεκρούς του τελευταίου βομβαρδισμού στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας ανέφερε πως τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 55 τραυματίστηκαν από ισραηλινό πλήγμα. Σε εικόνες που μετέδωσε το Al Jazeera φαίνεται πλήθος να ψάχνει απεγνωσμένα για επιζώντες στα χαλάσματα ενός ισοπεδωμένου κτιρίου, που ήταν γεμάτο με εκτοπισμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά θύματα φτάνουν στο κοντινό νοσοκομείο του Κουβέιτ. Παλαιστίνιος, που μένει κοντά στο βομβαρδισμένο τοπίο, δήλωσε ότι η περιοχή έχει βρεθεί κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. «Θέλω να προστατευθώ, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να βρει ασφαλές καταφύγιο», τόνισε ο Ντιά Οστάζ.

Ακόμα 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στις περιοχές Μπέιτ Λαχίγια, Χαν Γιουνίς και αλ Μαγκάζι της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός (IDF) τόλμησε να εκφράσει «τη λύπη του» για τους αμάχους, που έπεσαν θύματα επίθεσης στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εκεί την περασμένη Κυριακή.

Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος παραδέχτηκε σήμερα μιλώντας στο δίκτυο Kan ότι «ο τύπος του πυρομαχικού δεν αντιστοιχούσε στη φύση της επίθεσης, προκαλώντας εκτεταμένες παράπλευρες απώλειες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί».

Mακραίνει συνεχώς ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον αιματοκυλισμένο θήλακα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 21.320 Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Περίπου 83 ανήλικα έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη τις τελευταίες 12 εβδομάδες, ανέφερε η Unicef,  -υπερδιπλάσιος αριθμός από τα παιδιά που σκοτώθηκαν όλο το 2022

  • Tο Ισραήλ επιτίθεται και σε στόχους κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση, που έκανε λόγο για εκρήξεις.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως το Ισραήλ κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που προερχόταν από τον Λίβανο. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε το τελευταίο 24ωρο τον υψηλότερο αριθμό διασυνοριακών επιθέσεων από τις 8 Οκτωβρίου, κλιμακώνοντας τις ανησυχίες ότι η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να γίνει ευρύτερη σε ολόκληρη την περιοχή.

Η οργάνωση, σύμμαχος της Χαμάς, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι απέκτησε παράνομα πρόσβαση σε κάμερες ασφαλείας σπιτιών και καταστημάτων στο νότιο τμήμα της χώρας, καλώντας τους κατοίκους να αποσυνδέσουν τα συστήματα παρακολούθησης από το διαδίκτυο. «Ο εχθρός έχει χακάρει κάμερες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, εγκατεστημένες σε σπίτια, καταστήματα και δομές παραμεθόριων κοινοτήτων», ανακοίνωσε.

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας για να πλήξει τους μαχητές της. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για μαχητές αλλά έχουν αναφερθεί επίσης τουλάχιστον 20 νεκροί μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων τριών δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο (AFP). Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί τέσσερις πολίτες και εννέα στρατιώτες, σύμφωνα με απολογισμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Σχετικά Άρθρα