Κοροναϊός: Πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία – Επιστρέφουν οι μάσκες- Ασφυξία στις παιδιατρικές κλινικές

 Κοροναϊός: Πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία – Επιστρέφουν οι μάσκες- Ασφυξία στις παιδιατρικές κλινικές

Για την «πιο δυνατή έξαρση κορονοϊού των τελευταίων έξι μηνών» βρισκόμαστε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά 90,1 FM». Η εκθεση του ΕΟΔΥ περιγράφει εκρηξη των κρουσμάτων, ενώ ασφυξία παρατηρείται στις παιδιατρικές κλινικές -βγήκαν ακόμα και ράντζα- τόσο στα δημόσια νοσοκομεία, όσο και στα ιδιωτικά.

«Έχουμε πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία με covid-19, το καλοκαίρι ήταν κάτω από 500 άτομα μέσα στα νοσοκομεία οπότε έχουμε υπερτριπλασιασμό των ατόμων αυτή την περίοδο. Έχουμε φτάσει κοντά στους 70 διασωληνωμένους ενώ είχαμε φτάσει και κάτω από 20, είναι αρκετά πιο κάτω η πίεση από τις εποχές της covid 19 αλλά δεν είναι και μια πίεση αμελητέα», είπε, παραθέτοντας στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Στη συνέχεια ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στο τι θα πρέπει να κάνουν οι ευάλωτοι πολίτες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν.

«Ο ευάλωτος πληθυσμός πρέπει να φοράει μάσκα, εάν έχουν συμπτώματα να κάνουν τεστ και να ζητήσουν αντιϊκή θεραπεία. Δεν χρειάζεται κάποιος να βαρύνει για να ζητήσει την αντιϊκή θεραπεία εάν ανήκει στις ευάλωτες ομάδες γιατί όταν βαρύνει είναι αργά και η αντιϊκή θεραπεία δεν έχει τόσο αποτελεσματικότητα. Θα ξανατονίσω πάλι τον εμβολιασμό για τους ευάλωτους».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό της γρίπης, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε: «Έχει πάει πιο καλά ο εμβολιασμός της γρίπης, έχουμε ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια, δεν είναι όπως ήταν πέρυσι δηλαδή δεν έχουμε την ίδια ένταση αλλά είναι σίγουρα πολύ καλύτερα από την επικαιροποιημένη δόση του κοροναϊού όπου δεν έχουμε ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, καταγράφηκαν 62 θάνατοι από τον κορονοϊό κατά την εβδομάδα αναφοράς, ενώ από γρίπη δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.

Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 την εβδομάδα 51/2023 ήταν 1.496. Καταγράφηκε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (μέσος εβδομαδιαίος αριθμός, εβδομάδες 47/2023-50/2023: 1.094).

Επιστρέφει η μάσκα λόγω έξαρσης του κορονοϊού

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή των ειδικών επαναφέρει τη σύσταση για χρήση μάσκας. Λίγες ημέρες πριν από την έλευση του 2024, ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για προληπτικά μέτρα εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού και άλλων ιογενών λοιμώξεων.

Στις ανακοινώσεις αναμένεται να υπάρξουν συστάσεις για τη χρήση της μάσκας σε νοσοκομειακές υπηρεσίες, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπου υπάρχει ευάλωτος πληθυσμός.

Το παραπάνω γνωστοποίησε ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη 28/12 η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνήλθε με αντικείμενο συζήτησης την υψηλή κυκλοφορία της Covid-19, που εκτόξευσε κρούσματα και νοσηλείες τις τελευταίες εβδομάδες.

Συνοπτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

 • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την
  προηγούμενη εβδομάδα

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

 • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
 • Ο αριθμός των εισαγωγών (n=1.496) παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=1.094) και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=1.250).
 • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=13) παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=26) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=51).
 • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 54.
 • Καταγράφηκαν 62 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 83 έτη (εύρος 39-99 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=53) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=170)
 • Την εβδομάδα 48, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (33%) ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (29%) και την ΒΑ.2.86 (22%).
 • Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 102 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος), με ημερομηνία λήψης δείγματος από 3/10 έως 3/12. Ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός.
 • Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

 • Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).
 • Καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
 • Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 51/2023 νοσηλεύτηκαν 21 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
 • Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 51/2023 έχουν ανιχνευτεί συνολικά 78 θετικά δείγματα για γρίπη (9%). Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν τυποποιηθεί 76 δείγματα: 74 τύπου Α και 2 τύπου Β.
 • Από τα 71 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (21%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 56 (79%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

 • H θετικότητας RSV στα δείγματα sentinel ΠΦΥ παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχετικά Άρθρα