Παραδοχή IDF: Παράπλευρες απώλειες από το χτύπημα σε στρατόπεδο προσφύγων (vid)

 Παραδοχή IDF: Παράπλευρες απώλειες από το χτύπημα σε στρατόπεδο προσφύγων (vid)

Σε μια σπάνια παραδοχή για τα δεδομένα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων προχώρησε αξιωματούχος των IDF που είπε ότι υπάρχουν «εκτεταμένες παράπλευρες απώλειες» από επίθεση που έγινε σε προσφυγικό καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας αφήνοντας πάνω από 85 νεκρούς. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η χρήση λανθασμένων πυρομαχικών, δηλαδή όχι κατάλληλων για τον σκοπό που χρησιμοποιήθηκαν, οδήγησε σε «εκτεταμένες παράπλευρες απώλειες» στα πλήγματα που έγιναν με στόχο τον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στις 24 Δεκεμβρίου.

Σε δηλώσεις του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan news, Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «ο τύπος των πυρομαχικών δεν αντιστοιχούσε στη φύση της επίθεσης, προκαλώντας εκτεταμένες παράπλευρες απώλειες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί». Πρόσθεσε ότι το περιστατικό διερευνάται.

Σε σχετικό ερώτημα του BBC, η αναφορά των IDF ήταν απλά γραφειοκρατική: «Οι IDF λυπούνται για τη ζημιά σε μη εμπλεκόμενα άτομα και εργάζονται να αντλήσουν διδάγματα από το περιστατικό».

Οι IDF είχαν δηλώσει ότι τα αεροσκάφη του έπληξαν δύο στόχους δίπλα σε περιοχή όπου βρίσκονταν στελέχη της Χαμάς, αλλά και ότι κατά τη διάρκεια των επιδρομών χτυπήθηκαν και επιπλέον κτίρια.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς ανέφερε ότι τουλάχιστον 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον καταυλισμό την Κυριακή. Ωστόσο και αυτή είναι αρχική εκτίμηση και μπορεί να αλλάξει, καθώς πολλοί παγιδεύτηκαν στα ερείπια από τον βομβαρδισμό.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει αναφέρει ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία φέρεται να πραγματοποίησε περισσότερες από 50 επιδρομές σε όλη την κεντρική Γάζα την Κυριακή και τη Δευτέρα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνει και τον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι νοσοκομείο στην πόλη Ντέιρ αλ Μπαλάχ δέχθηκε 209 τραυματίες και 131 νεκρούς μετά από βομβιστικές επιθέσεις το βράδυ της Κυριακής στο Μαγκάζι και στον κοντινό προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ.

Φωτογραφίες από το σημείο τη Δευτέρα φαίνεται να δείχνουν ότι τουλάχιστον ένα κτίριο καταστράφηκε κατά το πλήγμα, ενώ τέσσερα γειτονικά κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Το Μαγκάζι βρίσκεται στο κέντρο της Γάζας και είναι ένας από τους μικρότερους προσφυγικούς καταυλισμούς στην περιοχή, τόσο από άποψη μεγέθους όσο και πληθυσμού, αναφέρει το BBC.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Unrwa, αναφέρει ότι χαρακτηρίζεται από στενά σοκάκια και υψηλή πυκνότητα πληθυσμού. Καλύπτει έκταση 0,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων και φιλοξενούσε περισσότερους από 33.000 καταγεγραμμένους από τον ΟΗΕ πρόσφυγες πριν από τον πόλεμο.

Σχετικά Άρθρα