Δούκας: Οι εξαγγελίες του για την πολιτική που θα ασκήσει τις πρώτες 100 ημέρες

 Δούκας: Οι εξαγγελίες του για την πολιτική που θα ασκήσει τις πρώτες 100 ημέρες

Την πολιτική που θα ακολουθήσει ως δημοτική αρχή τις πρώτες 100 ημέρες στην Αθήνα ανέλυσε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM. Οι τρεις βασικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει ο νέος δήμαρχος είναι οι εξής, όπως τις ανέλυσε ο ίδιος στη συνέντευξή του.

«Η πρώτη είναι το κομμάτι της βιωσιμότητας, το πράσινο. Θέλω να αξιοποιήσω κάθε σπιθαμή γης, για να πρασινίσω την πόλη. Βεβαίως, θα δώσουμε τη μάχη για τον ελεύθερο χώρο. Δυστυχώς, η Αθήνα είναι μια τσιμεντούπολη και ο νέος, αστικός πολιτισμός μετριέται πλέον διαφορετικά, με το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο, και το ποσοστό ελεύθερου χώρου ανά κάτοικο» υπογράμμισε ο κ. Δούκας.

«Δεύτερος βασικός πυλώνας είναι ένα νέο μοντέλο διοίκησης. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέλαβαν αντιδήμαρχοι ή εντεταλμένοι σύμβουλοι με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Από τις πρώτες μου, επίσης, δράσεις θα είναι ένας νέος κώδικας δεοντολογίας για τους αιρετούς, για να μπορούμε να έχουμε κανόνες και διαδικασίες και να είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα υποβαλλόμαστε σε ελέγχους και σε αξιολόγηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τρίτος πυλώνας είναι μια νέα σχέση με τον πολίτη, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο. Είχαμε πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές. Η αυτοδιοίκηση, όμως, πρέπει να έχει στόχο την επαφή με τον πολίτη στο μέγιστο βαθμό. Θέλω όλοι μαζί να παλεύουμε για τα μικρά που είναι όμως πολύ μεγάλα, που είναι η καθημερινότητα» είπε ο Χάρης Δούκας.

«Άλλη στιγμή και σε άλλο τόπο η ορκωμοσία του Κασιδιάρη, για λόγους ασφαλείας»

Ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε και στην ορκωμοσία του Ηλία Κασιδιάρη ως δημοτικού συμβούλου, τονίζοντας ότι «δεν θα ορκιστεί αύριο ο κ. Κασιδιάρης. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία θα γίνει σε άλλο τόπο, άλλη στιγμή, η ορκωμοσία του, για λόγους προφανώς ασφάλειας».

Μεγάλος Περίπατος: Θα αφήσουμε την Πανεπιστημίου στην ησυχία της, θα ανοίξουμε τη Βασιλίσσης Όλγας

«Την Πανεπιστημίου θα αφήσουμε στην ησυχία της. Έχω ζητήσει από τον εργολάβο να τελειώσουν επιτέλους τα έργα, κοντά στην Ομόνοια, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και να μπορέσουμε επιτέλους να απελευθερώσουμε χώρο και να αποσυμπιεστεί η περιοχή εκεί και οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά και συνολικά η Αθήνα, γιατί είναι ένας πολύ κομβικός δρόμος» τόνισε ο Χάρης Δούκας.

«Για τη Βασιλίσσης Όλγας, να θυμίσω ότι έκλεισε η Όλγας από μια απόφαση της δημοτικής αρχής, της αντίστοιχης επιτροπής ποιότητας, την οποία σεβάστηκε η κυβέρνηση και έκλεισε την Όλγας. Θα υπάρξει, λοιπόν, και δική μου απόφαση, η Όλγας να ανοίξει. Και ελπίζω, όπως σεβάστηκε την προηγούμενη απόφαση, να σεβαστεί και τη δική μου απόφαση η κυβέρνηση» υπογράμμισε ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων, και πρόσθεσε:

«Ρώτησα και τον εργολάβο της Βασ. Όλγας, εάν έχουν βρεθεί τελικά αρχαία στον δρόμο που αυτή τη στιγμή είναι όλος σκαμμένος και με ενημέρωσε ότι δεν έχει γίνει η αποκάλυψη αρχαίων στον δρόμο, προχωράει κανονικά η εργολαβία. Συνεπώς, μόλις αναλάβω τα καθήκοντά μου, η πρώτη μου απόφαση θα είναι να μου παραδοθεί η Όλγας για να την ανοίξω».

Για τα σχολεία, ο κ. Δούκας είπε ότι «στα περισσότερα σχολεία τα προβλήματα στις κτιριακές δομές είναι μεγάλα. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις. Το θέμα είναι από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα μου. Επισκέφθηκα πολλά σχολεία, στην Αχαρνών, στην Αγίου Μελετίου όπου είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα καθώς βρίσκεται εκεί ένα παλιό κτίριο. Πήγαν προσωρινά εκεί πριν πολλά χρόνια εκατοντάδες παιδιά και μένουν ακόμα εκεί. Προβλήματα έχει και το Καλλιτεχνικό Σχολείο. Θέλω πάρα πολύ να προχωρήσουμε γρήγορα σε βελτιώσεις.

Σε άλλο σχολείο είχαν αποκαλυφθεί τα θεμέλια και ευτυχώς κινηθήκαμε γρήγορα ακόμα και τώρα που δεν έχουμε αναλάβει και είμαστε σε περίοδο μετάβασης και πήγαν τα συνεργεία. Είναι πολύ παλιά κτίρια. Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλη βοήθεια και από τα αρμόδια υπουργεία και το Υπουργείο Παιδείας διότι χρειάζεται να κατασκευαστούν και νέα κτίρια. Θέλουμε και ανοιχτά σχολεία τα Σαββατοκύριακα με δραστηριότητες για τα παιδιά και θα προσπαθήσουμε γι’ αυτό».

Ανάπλαση ΑΕ: Οπισθοδρόμηση για την αυτοδιοίκηση ο αποκλεισμός των δημοτικών συμβούλων από το ΔΣ

«Υπάρχει αποκλεισμός όλων των δημοτικών συμβούλων από το διοικητικό συμβούλιο και εγώ δεν θα είμαι πια πρόεδρος. Δεν τιμά κανέναν αυτός ο αποκλεισμός, είναι μια οπισθοδρόμηση συνολική για την αυτοδιοίκηση. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε με αυτονομία και ανεξαρτησία. Γι’ αυτό έδωσα μία μάχη, θα συνεχίσω να τη δίνω, δεν καταθέτω τα όπλα, θα προσπαθήσω να βρω κάθε νομική διέξοδο για να σταματήσει ο αποκλεισμός. Για τον οικονομικό έλεγχο, ήθελα να πω ότι είναι μία ΑΕ, και ήταν αυτονόητο ότι όταν θα παραλάμβανα μία ΑΕ θα έπρεπε να ελεγχθεί διαχειριστικά και οικονομικά. Θέλουμε λογοδοσία και διαφάνεια παντού. Υπάρχει κάποιος που φοβάται τον έλεγχο σε μία ΑΕ;» τόνισε ο κ. Δούκας.

«Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι θα είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων και ότι επιδιώκω τη συνεργασία με τη προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη, με όλες τις δημοτικές παρατάξεις και βεβαίως με την Πολιτεία, αλλά όχι με όρους υποταγής. Είμαστε ισότιμοι συνομιλητές και μας ενώνει ότι αγαπάμε όλοι μας την Αθήνα, συνεπώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών.

Όμως, οφείλω να πω ότι σε όλη αυτή την περίοδο της δικιάς μου μετάβασης υπάρχουν μια σειρά από αποφάσεις που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, ναρκοθετούν την πορεία μου» κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Σχετικά Άρθρα