Ο …μπερδεμένος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η “Επιχείρηση Ισλαμαμπάντ” και η επίθεση των τρολ στην Αχτσιόγλου

 Ο …μπερδεμένος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η “Επιχείρηση Ισλαμαμπάντ” και η επίθεση των τρολ στην Αχτσιόγλου

Το σερί των αναρτήσεων (video) του Στέφανου Κασσελάκη κατά του Άδωνι Γεωργιάδη και της κυβέρνησης για την “Επιχείρηση Ισλαμαμπάντ”, όπως αποκάλεσε την (διαψευσθείσα) υποτιθέμενη κρυφή συμφωνία για την “εισαγωγή” Πακιστανών εργατών, προκάλεσε επιθέσεις από την “Νέα Αριστερά” για ακροδεξιά αντιμεταναστευτική ρητορική. Ήταν η πρώτη φορά, εδώ και καιρό, που στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στράφηκαν εναντίον των πρώην συντρόφων τους, απαντώντας στις επιθέσεις που εκείνοι είχαν δεχτεί το προηγούμενο διάστημα.

Η αντεπίθεση ήρθε άμεσα με μπαράζ αναρτήσεων για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια της Έφης Αχτσιόγλου στο Golden Hall (φωτογραφίες ανέβασε το protothema.gr), βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο τον διχασμό μεταξύ των πρώην συντρόφων, σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που να αναρωτιούνται πολλοί πόθεν προέκυψε τέτοιο μίσος και να επιβεβαιώνεται πως μεταξύ πολλών στελεχών το μοναδικό ενοποιητικό στοιχείο ήταν εν τέλει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ωστόσο, μοιάζει με ένα …μπερδεμένο κόμμα, καθώς αρκετές από τις δηλώσεις του προέδρου του το τελευταίο διάστημα έρχονται σε αντίφαση με το μήνυμα που εξέπεμπε παλαιότερα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα μεμπτό, τουλάχιστον όχι ισοπεδωτικά, προκαλεί, ωστόσο, απορίες για το ποιά είναι η πολιτική του ταυτότητα.

Η δολοφονική επίθεση των χούλιγκανς στου Ρέντη έδωσε, για παράδειγμα, την ευκαιρία στον Στέφανο Κασσελάκη να επιδείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο στα θέματα ασφάλειας και ίσως να προσεγγίσει την αστυνομία, την οποία το κόμμα κατήγγειλε διαρκώς τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο βράδυ της επίθεσης έστειλε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο νοσοκομείο της Νίκαιας για να δηλώσει συμπαράσταση στον βαριά τραυματισμένο αστυνομικό, ο δε πρόεδρος του κόμματος με ανάρτησή του υποσχέθηκε αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, υπενθυμίζοντας την αποτυχία του δόγματος “νόμος και τάξη”. Την επομένη πήγε ο ίδιος στο νοσοκομείο. Είναι αλήθεια πως επί Αλέξη Τσίπρα θα ήταν μάλλον απίθανο να βρεθεί ο πρώην πρόεδρος δίπλα στον σε κρίσιμη κατάσταση ευρισκόμενο αστυνομικό.

Αλλά και στα θέματα των μεταναστών εργατών ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στήριξε αφενός την τροπολογία για την νομιμοποίηση (άδεια παραμονής και εργασίας), από την άλλη επιτέθηκε στην κυβέρνηση διότι προτίθεται να φέρει περισσότερους μέσω διακρατικών συμφωνιών. Η αρχική δήλωση του υπουργού Επικρατείας του Πακιστάν έδωσε την αφορμή, αν και ο Στέφανος Κασσελάκης, από το Παρίσι που την έκανε, δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί για την διάψευση. Παρόλα αυτά συνέχισε με ένα σερί αναρτήσεων να μιλά για “Επιχείρηση Ισλαμαμπάντ”, με τέτοια επιμονή, μάλιστα, που θύμισε ρητορική Βελόπουλου σε ορισμένους.

Γενικώς, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προσφέρει εσχάτως συναινετική στάση σε ορισμένα θέματα (Γλυπτά, επίσκεψη Ερντογάν κ.ά), “αλιεύει”, από την άλλη σε ατζέντα που ήταν σχεδόν άγνωστη για εκείνον τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση με τα μη κρατικά ΑΕΙ. Επί 48 ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παλινωδούσε μεταξύ θετικών προσεγγίσεων στελεχών του (Πέτρος Παππάς, Χάρης Μαμουλάκης, κ.ά) και επίσης σιωπής. Μέχρι να έρθει η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη να πεί ρητά και κατηγορηματικά “όχι” στην κυβερνητική ρύθμιση, παρότι δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί. Κάποιοι επισημαίνουν την αντίφαση μεταξύ του ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι απόφοιτος ενός καλού αμερικανικου πανεπιστημίου (Πενσυλβάνια) και της άρνησης να υπάρξουν παραρτήματα τέτοιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα- φυσικά, με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Γεγονός είναι πως αφενός η Κουμουνδούρου πολιτεύεται με την παλαιά ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (επί Τσίπρα), από την άλλη διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που παραπέμπει σε προσωπικές απόψεις του νέου προέδρου (όπως και στην περίπτωση όσων είπε προ διμήνου στον ΣΕΒ). Αυτά προφανώς μέχρι το συνέδριο όπου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι πολιτικές του κόμματος σε μείζονα θέματα και να αποσαφηνιστεί η ιδεολογική ταυτότητα και η κατεύθυνση προς το κέντρο, τα αριστερά, ή κάτι μικτό…

Ωστόσο, το μίσος που εξέπεμψαν διαδικτυακοί λογαριασμοί που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη κατά της Έφης Αχτσιόγλου για τα ψώνια στο Golden Hall, δείχνει πως υπάρχει μια ομάδα στα social media που κινείται ανεξέλεγκτα και τροφοδοτεί την εχθροπάθεια. Κι αυτό παρά τις περί του αντιθέτου προτροπές και δεσμεύσεις του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη. Προφανώς, έχουν αυτονομηθεί. Και ίσως αύριο εξαπολύσουν επίθεση και έναντι αλλων που διαφοροποιούνται από τις θέσεις του, ακόμα κι αν βρίσκονται στο ίδιο κόμμα…

Σχετικά Άρθρα