Το Ιράν απειλεί το Ισραήλ με αντίποινα μετά τον θάνατο στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης

 Το Ιράν απειλεί το Ισραήλ με αντίποινα μετά τον θάνατο στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης

Ο στρατηγός Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, ένας από τους εμπειρότερους συμβούλους των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία, σκοτώθηκε «σε επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος πριν από μερικές ώρες» στη συνοικία Σαγίντα Ζεϊνάμπ, στα νότια προάστια της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Irna. Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, ο Μουσαβί ήταν ο υπεύθυνος για τον συντονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Συρίας και Ιράν.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν διέκοψε τη ροή του προγράμματός της για να ανακοινώσει τον θάνατό του, αναφέροντας ότι ήταν ένας από τους παλαιότερους συμβούλους των Φρουρών στη Συρία. Ήταν επίσης «μεταξύ των συντρόφων του Κασέμ Σολεϊμανί», του επικεφαλής της Δύναμης Κοντς, του επίλεκτου σώματος των Φρουρών, ο οποίος σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ το 2020.

  • Σε μια πρώτη αντίδραση, οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ θα πληρώσει για τον θάνατο του Μουσαβί, ο οποίος είχε τον βαθμό του ταξίαρχου και ήταν αρμόδιος για την επιμελητειακή υποστήριξη «του άξονα της αντίστασης» (σ.σ. των ένοπλων οργανώσεων που μάχονται το Ισραήλ) στη Συρία. «Αναμφίβολα, το σφετεριστικό και βάρβαρο σιωνιστικό καθεστώς θα πληρώσει για αυτό το έγκλημα» αναφέρεται στην ανακοίνωση που διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκότωσε έναν από τους επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, σε αεροπορική επίθεση που πραγματοποιήθηκε το πρωί κοντά στη Δαμασκό, στη Συρία και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει σίγουρα για αυτό το έγκλημα».

  • «Η ενέργεια αυτή είναι αναμφίβολα άλλη μια ένδειξη της ματαίωσης, της αδυναμίας και της ανικανότητας του σιωνιστικού καθεστώτος στην περιοχή» ανέφερε ο Ραϊσί στην ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο σχόλιο από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Όταν ρωτήθηκε για τον θάνατο του Μουσαβί, ένας εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν σχολιάζει τις πληροφορίες των ξένων μέσων ενημέρωσης».

Το Ισραήλ εξαπολύει εδώ και χρόνια επιθέσεις σε στόχους που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία. Στις αρχές του μήνα, το Ιράν ανέφερε ότι από ισραηλινά πλήγματα σκοτώθηκαν δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης που εργάζονταν ως στρατιωτικοί σύμβουλοι στη Συρία.

Σχετικά Άρθρα