Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ λένε ”όχι” στο σχέδιο της Αιγύπτου για τη Γάζα – Τα βασικά σημεία

 Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ λένε ”όχι” στο σχέδιο της Αιγύπτου για τη Γάζα – Τα βασικά σημεία

Η Χαμάς και η σύμμαχός της Ισλαμική Τζιχάντ φαίνεται ότι απέρριψαν το σχέδιο της Αιγύπτου να παραιτηθούν από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα μόνιμη κατάπαυση του πυρός, όπως δήλωσαν αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Αντιπροσωπείες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ έχουν χωριστές συνομιλίες στο Κάιρο και απορρίπτουν οποιαδήποτε παραχώρηση πέρα από την πιθανή απελευθέρωση ομήρων που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου, όπως μετέδωσε το ίδιο πρακτορείο.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνεδριάζει για να συζητήσει την κατάσταση με επίκεντρο το θέμα των ομήρων, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος. Το σχέδιο έχει επίσης παρουσιαστεί στο Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το αιγυπτιακό σχέδιο

Προβλέπει αρχικά κατάπαυση του πυρός έως δύο εβδομάδων κατά την οποία θα απελευθερωθούν 40 -50 όμηροι, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 120-150 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές.

Ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για την παράταση της κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και σορών που κρατούνται από Παλαιστίνιους μαχητές, είπε.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ θα συνεργαστούν επίσης με όλες τις παλαιστινιακές φατρίες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, για να συμφωνήσουν στη σύσταση μιας κυβέρνησης εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβει την εξουσία στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη με προοπτική οι παλαιστινιακές φατρίες να επιλύσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ και η Χαμάς θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται μια συνολική συμφωνία «όλα για όλους». Αυτό θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων σε αντάλλαγμα για όλους τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους στο Ισραήλ, καθώς και την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα και την παύση των επιθέσεων με ρουκέτες στο Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Σχεδόν 8.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται από το Ισραήλ με κατηγορίες ή καταδίκες που σχετίζονται με την ασφάλεια, σύμφωνα με παλαιστινιακά στοιχεία.

Tζιχάντ: Eνδεχόμενο απελευθέρωσης ομήρων μόνο μετά το τέλος των μαχών

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι συζήτησαν την πρόταση με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο την περασμένη εβδομάδα. Ο ηγέτης της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, Ζιγιάντ αλ-Ναχαλάχ, έφτασε στο Κάιρο την Κυριακή, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συζητήσει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης ομήρων μόνο μετά το τέλος των μαχών.

Η Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία κρατά επίσης ομήρους στη Γάζα, έστειλε αντιπροσωπεία η οποία παραμένει στο Κάιρο με βασική θέση ότι προϋπόθεση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις είναι ο τερματισμός της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα.

Σχετικά Άρθρα