Άγιος Βασίλης:Πώς ξεκίνησε το εντυπωσιακό έθιμο με τη Norad

 Άγιος Βασίλης:Πώς ξεκίνησε το εντυπωσιακό έθιμο με τη Norad

Από την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν ξεκίνησε ο Άγιος Βασίλης να μοιράζει τα δώρα, υπό τη στενή επιτήρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που εδώ και δεκαετίες παρακολουθούν την πορεία του, κάθε 24η Δεκεμβρίου, και ενημερώνουν τα παιδιά για το πότε να τον περιμένουν. Αφού αναχώρησε από τη βάση του στον Βόρειο Πόλο, ο Άγιος πετούσε πάνω από την Τζακάρτα της Ινδονησία γύρω στις 17.38 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη Στρατιωτική Διοίκηση Αεροπορικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και του Καναδά (Norad).

Το έλκηθρό του πετά πιο γρήγορα και από τα μαχητικά F-15, ώστε να προλάβει να κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα σε ένα 24ωρο. «Κόβει ταχύτητα, για να μπορούμε να τον συνοδεύουμε», διαβεβαίωσε η Norad, η οποία εντοπίζει με τα ραντάρ της την κόκκινη μύτη του Ρούντολφ, ενός από τους ταράνδους που σέρνουν το έλκηθρο.

  • Ο Άγιος Βασίλης έχει ήδη μοιράσει περίπου ενάμιση δισεκατομμύριο δώρα στην Ωκεανία και την Ασία, σε χώρες που λόγω της διαφοράς ώρας έχουν ήδη μπει στην 25η Δεκεμβρίου.

Η «παρακολούθηση» της πορείας του Άγιου Βασίλη σε όλον τον κόσμο από τη Norad είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε σαν αστείο το 1955, όταν μια διαφήμιση των πολυκαταστημάτων Sears που δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα του Κολοράντο καλούσε τους αναγνώστες να τηλεφωνήσουν στον Άγιο Βασίλη. Το τηλέφωνο που αναγραφόταν εκεί όμως ήταν, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, η απόρρητη γραμμή της Norad.

Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, όταν ένα αγοράκι του τηλεφώνησε και τον ρώτησε αν ήταν ο Άγιος Βασίλης, ο αξιωματικός που είχε υπηρεσία στη Norad εκείνη την ημέρα, ο συνταγματάρχης Χάρι Σουπ, αποφάσισε να μην απογοητεύσει τα παιδιά. Έδωσε οδηγίες στους υφισταμένους του να ενημερώσουν τον κόσμο για την πορεία που ακολουθούσε ο Άγιος και μάλιστα τηλεφώνησε ο ίδιος σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό για να πει ότι είχε δει ένα «παράξενο» ιπτάμενο όχημα στον ουρανό.

https://www.youtube.com/watch?v=tZyDTVsQJJs

Τα Χριστούγεννα στον πλανήτη και την Ελλάδα

Σχεδόν όλος ο πλανήτης γιορτάζει τη γέννηση του Θεανθρώπου. Μικροί και μεγάλοι αφού ξεχύθηκαν στους δρόμους για τις τελευταίες αγορές, απόλαυσαν νέες και παλιές παραδόσεις, οι οποίες δίνουν μία ξεχωριστή «νότα» στα Χριστούγεννα. Εντυπωσιακές αγορές στήθηκαν στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες. Στη Σερβία χιλιάδες μοτοσικλετιστές ντύθηκαν Άγιοι Βασίληδες προκειμένου να δώσουν χαρά στα παιδιά.

Στη Βραζιλία πάλι, ο Άγιος Βασίλης δεν έκανε την εμφάνιση του με έλκηθρο και τους πιστούς ταράνδους του αλλά μέσα από ένα πελώριο ενυδρείο με ψάρια.

Όμως και Ελλάδα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από εντυπωσιακά δρώμενα τις μέρες αυτές. Στην Κεντρική πλατεία της Κοζάνης οι «μωμόμεροι» έδωσαν και φέτος το «παρών» με τραγούδια και χορούς. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά δρώμενα του εορταστικού δεκαημέρου, το οποίο διαρκεί έως και λίγο μετά τα φώτα.

Στη Φλώρινα ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ τα «ανεμοσκορπίσματα» με τεράστιες φωτιές να ανάβουν από γειτονιά σε γειτονιά.

Αντίστοιχα και στη Σιάτιστα άναψαν και φέτος τις «κλαδαριές» προκειμένου να υποδεχθούν με ζεστασιά το θείο βρέφος.

Στο Ηράκλειο Κρήτης κατά τα πρότυπα της Βραζιλίας ένας υποβρύχιος Άγιος Βασίλης, έχοντας στο πλευρό του μια γοργόνα ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα» στα παιδιά.

Τέλος, στον Θερμαΐκό 30 Αγιοι Βασίληδες έκανα την εμφάνιση τους πάνω σε σανίσες sup….