Ανησυχητικό “κοκτέϊλ” γρίπης, αναπνευστικών ιώσεων και JN.1- Τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής του Covid- Αύξηση κρουσμάτων- Οι οδηγίες του υπ.Υγείας

 Ανησυχητικό “κοκτέϊλ” γρίπης, αναπνευστικών ιώσεων και JN.1- Τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής του Covid- Αύξηση κρουσμάτων- Οι οδηγίες του υπ.Υγείας

Η νέα παραλλαγή του COVID-19 που οι επιστήμονες αποκαλούν JN.1 αποτελεί πλέον περίπου το 44,1% των περιπτώσεων COVID-19 διεθνώς, υπολόγισαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων την Παρασκευή, σηματοδοτώντας μια ακόμη εβδομάδα από την απότομη άνοδο της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής. ΜΑΣ.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα καταγράφεται “επέλαση” γρίπης, ιώσεων αλλά και της νέας παραλλαγής Covid, όπως και του κλασικού στελέχους, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να εκδόσει έκτακτες οδηγίες.

Κι αυτό διότι διαπιστώνεται πως χαμηλότερος από πέρσι είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός, έξαρση παρουσιάζει και η γρίπη και οι αναπνευστικές ιώσεις. Με την χθεσινή του εγκύκλιο το υπουργείο Υγείας, προτρέπει το υγειονομικό προσωπικό και ιδιαίτερα το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να εμβολιαστούν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε τη σοβαρότητα της JN.1 σε «παραλλαγή ενδιαφέροντος», τη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα στην κλίμακα κινδύνου. Στις ΗΠΑ, ένα στα δύο κρούσματα είναι με JN.1, στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 100 κρούσματα. Το καλό νέο είναι ότι καλύπτεται από τα επικαιροποιημένα εμβόλια για covid, ωστόσο οι επιστήμονες δεν αποκλείουν η νέα υποπαραλλαγή να είναι πιο μεταδοτική. Τα συμπτώματά της είναι ναυτία, εμετός και προβλήματα στο γαστρεντερικό.

Η νέα παραλλαγή

Η αύξηση είναι περισσότερο από δύο φορές μεγαλύτερη από το 21,3% που το CDC υπολογίζει τώρα το στέλεχος που αποτελείται από λοιμώξεις για την εβδομάδα που έληξε στις 9 Δεκεμβρίου, μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Μεταξύ των περιοχών με αρκετά δεδομένα που αναφέρθηκαν από εργαστήρια δοκιμών για την παραγωγή αυτών των πιο πρόσφατων προβλέψεων , το CDC εκτιμά ότι ο επιπολασμός του JN.1 είναι μεγαλύτερος στη βορειοανατολική περιοχή που εκτείνεται στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη, όπου το στέλεχος είναι 56,9% των περιπτώσεων σε αυτές τις πολιτείες.

“Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του JN.1 υποδηλώνει ότι η παραλλαγή είναι είτε πιο μεταδοτική ή καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού μας συστήματος από άλλες κυκλοφορούντες παραλλαγές. Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν ή σε ποιο βαθμό το JN.1 θα προκαλέσει αύξηση των λοιμώξεων ή των νοσηλειών.” είπε το CDC την Παρασκευή.

Αυτές οι νέες εκτιμήσεις έρχονται καθώς άλλες χώρες παρακολούθησαν επίσης μια ταχεία άνοδο στον επιπολασμό του JN.1 τις τελευταίες εβδομάδες, ωθώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εντείνει την ταξινόμηση του στελέχους σε “παραλλαγή ενδιαφέροντος” την Τρίτη – τη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα του.

Οι αρχές μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφέρει διαφορετικά ή πιο σοβαρά συμπτώματα από το JN.1 σε σύγκριση με προηγούμενα στελέχη.

Αν και μέχρι στιγμής οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από το JN.1 δεν είναι μεγαλύτερος από αυτόν άλλων πρόσφατων στελεχών, η άνευ προηγουμένου συσσώρευση μεταλλάξεων — οι περισσότερες κληρονομήθηκαν από το εξαιρετικά μεταλλαγμένο γονικό BA.2.86 του JN.1 , το οποίο προκάλεσε ανησυχία για πρώτη φορά το καλοκαίρι — έχει κρατήσει σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές.

Για μήνες, το BA.2.86 απέτυχε να αποκτήσει μεγάλη βάση σε όλο τον κόσμο, παρόλο που εντοπίστηκε ότι μολύνει ανθρώπους σε δεκάδες χώρες μετά την ανακάλυψή του.

Οι πρόσθετες μεταλλάξεις του JN.1 φαίνεται να έχουν αλλάξει την τροχιά αυτού του στελέχους, προκαλώντας ανησυχία ότι η παραλλαγή μπορεί να είναι πιο μεταδοτική.

Τα πρώτα κρούσματα JN.1 στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν από τα εργαστήρια από δείγματα τον Σεπτέμβριο . Από τότε, το μερίδιο του JN.1 στα κρούσματα COVID-19 έχει επιταχυνθεί για να γίνει το ταχύτερα αναπτυσσόμενο μέχρι σήμερα στις εκτιμήσεις του CDC κάθε άλλη εβδομάδα για το “Nowcast”.

Οι παραλλαγές που ομαδοποιούνται κάτω από την ομπρέλα BA.2.86, οι οποίες περιλαμβάνουν το JN.1, αποτελούν επίσης το μεγαλύτερο μερίδιο παραλλαγών που εντοπίστηκαν από το πρόγραμμα δοκιμών αεροδρομίων του CDC σε αφίξεις διεθνών ταξιδιωτών τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ταξινομήσεις παραλλαγών του CDC δεν έχουν ενημερωθεί από τον Σεπτέμβριο, όταν το BA.2.86 θεωρήθηκε για πρώτη φορά ως “παραλλαγή υπό παρακολούθηση”, η χαμηλότερη ταξινόμηση για δυνητικά σχετικές παραλλαγές.

Σε μια διχοτόμηση με τον ΠΟΥ, ένας εκπρόσωπος του CDC επιβεβαίωσε την Παρασκευή το απόγευμα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποφασίσει μέχρι στιγμής να μην αναδείξει το JN.1 σε μια αυτόνομη «παραλλαγή ενδιαφέροντος». Αντίθετα, το στέλεχος παραμένει ομαδοποιημένο με το μητρικό του BA.2.86 ως “παραλλαγή που παρακολουθείται”.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του JN.1 και θα παρέχουμε ενημερώσεις όταν αλλάζουν οι πληροφορίες», δήλωσε η εκπρόσωπος του CDC Jasmine Reed σε ένα email.

Αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID κατά του JN.1

Δεδομένα από πρώιμες μελέτες του στελέχους που αναφέρθηκαν από τον ΠΟΥ σε μια αξιολόγηση κινδύνου αυτή την εβδομάδα έδειξαν επίσης έρευνα που υποδηλώνει ότι το JN.1 “εμφανίζει υψηλότερη ανοσολογική διαφυγή” σε σύγκριση με το μητρικό του BA.2.86, αν και δεν αρκεί για την πρόληψη του COVID-19 αυτής της σεζόν εμβόλια να είναι αποτελεσματικά.

Οι φετινές ενημερωμένες λήψεις COVID-19 στόχευαν στα στελέχη XBB.1.5 που προκάλεσαν ένα κύμα λοιμώξεων νωρίτερα φέτος. Ένα πάνελ του ΠΟΥ αρνήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα να ζητήσει ενημέρωση της συνταγής του εμβολίου, αφού εξέτασε πρώιμα δεδομένα μέχρι στιγμής για τη μέτρηση της απειλής του JN.1.
Σε μια δήλωση, ένας εκπρόσωπος της Novavax είπε ότι δεδομένα από μελέτες σε ποντίκια και πρωτεύοντα μη ανθρώπινα θηλαστικά έδειξαν ότι η βολή του “προκάλεσε διασταυρούμενη εξουδετέρωση έναντι του JN.1” που ήταν “παρόμοια” με άλλα στελέχη XBB.

Ένας εκπρόσωπος της Pfizer είπε ότι η εταιρεία αναμένει να έχει δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες από τις δοκιμές του εμβολίου της κατά του JN.1. Ένας εκπρόσωπος της Moderna δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

“Δεν χτυπάμε τον συναγερμό εκεί, το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, αλλά είναι πιθανό να δούμε ένα κβαντικό άλμα σε αντίθεση με μια σταδιακή διάβρωση της προστασίας του εμβολίου. Και αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να μετακινηθούμε αρκετά γρήγορα», δήλωσε η Δρ Jeanne Marrazzo, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο New England Journal of Medicine.

Ο Marrazzo είπε ότι οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν στενά “καταληκτικά σημεία όπως νοσηλεία και θάνατοι”, καθώς ενίσχυαν τον έλεγχο του νέου στελέχους.

Ο ΠΟΥ είπε ότι πρώιμα δεδομένα από το Βέλγιο και τη Σιγκαπούρη υποδηλώνουν ότι το JN.1 μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοιο ή μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με άλλα στελέχη.

Ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ αρνήθηκε να μοιραστεί πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα με το CBS News, λέγοντας ότι οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν με τους εμπειρογνώμονες του οργανισμού του ΟΗΕ πριν δημοσιευθούν σε περιοδικό.

Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα του CDC έχουν παρακολουθήσει τις αυξανόμενες επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών COVID-19 και νοσηλεία όχι εκτός από αυτά που είχαν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χειμερινών κυμάτων.

Προς το παρόν, αυτές οι τάσεις παραμένουν ένα κλάσμα της απότομης αύξησης ρεκόρ που καταγράφηκε τον χειμώνα του 2021-2022, η οποία ταλαιπώρησε τα νοσοκομεία αφού οι αρχικές παραλλαγές Omicron σάρωσαν τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διακοπών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς εκείνου του έτους.

Σχετικά Άρθρα