Εφαρμόζονται τα DRGs σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση

 Εφαρμόζονται τα DRGs σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση

Τα DRGs αφορούν στο νέο σύστημα κοστολόγησης που αρχίζει να εφαρμόζεται σε ολόκληρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προβλέπει κατηγοριοποίηση των ασθενειών και των νοσηλειών καθώς επίσης και αναλυτική καταγραφή όλου του κόστους τόσο του προσωπικού όσο και των υλικών που θα χρησιμοποιούνται.

Στο ΦΕΚ, όπου δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών, Υγείας καθώς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Ορισμός νοσοκομείου όπου τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.)», αναφέρεται ότι στο σύστημα DRG, εντάσσονται πλήρως όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ενώ για την 3η και 7η Υγειονομική Περιφέρεια, θα εφαρμοστεί καθεστώς αποζημίωσης. Η νέα διαδικασία της υποβολής αρχίζει την 1η Μαρτίου 2024.

Πιο συγκεκριμένα, το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.) τίθεται σε πλήρη εφαρμογή όπως αναφέρεται στα παρακάτω άρθρα του ΦΕΚ:

Το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.) τίθεται σε πλήρη εφαρμογή:

α) Σε όλα τα νοσοκομεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας,

β) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ», στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο», στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας «Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο», στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Αθήνας «Ανδρέας Συγγρός» και στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο»,

γ) στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο- Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ. και στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο»,

δ) σε όλα τα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, εκτός του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωρ-γίου, λόγω της εφαρμογής της περ. β’ της παρ. 7 του άρθρου 90 του ν. 4368/2016,

ε) σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τη δημοσίευση της παρούσας.

2. Η υποβολή και αποζημίωση των νοσηλειών που εμπίπτουν στο Συ.Κ.Ν.Υ. για τα νοσοκομεία της 7ης και 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας πραγματοποιείται σύμφωνα με τα άρθρα 4 έως 9 της παρούσας με ημερομηνία έναρξης της καθολικής αποζημίωσης αυτών των υποβολών από τη δημοσίευση της παρούσας.

3. Η υποβολή και αποζημίωση των νοσηλειών που εμπίπτουν στο Συ.Κ.Ν.Υ. για τα υπόλοιπα νοσοκομεία της παρούσας, το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας πραγματοποιείται σύμφωνα με τα άρθρα 4 έως 9 της παρούσας με ημερομηνία έναρξης της καθολικής αποζημίωσης αυτών των υποβολών την 01.03.2024. Μέχρι αυτή την ημερομηνία συνεχίζουν να ισχύουν τα άρθρα 2 και 3 της παρούσας όσον αφορά την υποβολή και αποζημίωση των νοσηλειών που εμπίπτουν στο Συ.Κ.Ν.Υ.

Άρθρο 2 Υποβολή

1. Για τα νοσοκομεία στα οποία τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το Συ.Κ.Ν.Υ. καταργείται η υποχρέωση υποβολής κλειστών Ελληνικών Νοσηλίων (ΚEΝ) και αποστολής του φυσικού αρχείου των σχετικών δικαιολογητικών στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Συνεχίζεται η υποχρέωσή τους για την ηλεκτρονική αναγγελία εισιτηρίων και εξιτηρίων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

2. Τα νοσοκομεία αυτά υποχρεούνται να κωδικοποιούν το σύνολο των νοσηλειών που εμπίπτουν στο Συ.Κ.Ν.Υ και να τις ταξινομούν σε Διαγνωστικά Ομοιογενείς Ομάδες (DRG) μέσω του ειδικού λογισμικού ταξινόμησης νοσοκομειακών υπηρεσιών του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Α.Ε. (ΚE.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. ΑΕ). 

Σχετικά Άρθρα