Politico: Πρόωρο πολιτικό τέλος για τον Μακρόν μετά το βατερλώ με το εμβληματικό νομοσχέδιο για την μετανάστευση;

 Politico: Πρόωρο πολιτικό τέλος για τον Μακρόν μετά το βατερλώ με το εμβληματικό νομοσχέδιο για την μετανάστευση;

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει τις πολιτικές συνέπειες μετά την αποτυχία ενός εμβληματικού νομοσχεδίου για τη μετανάστευση που δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι τώρα να κυβερνήσει τη Γαλλία χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Τη Δευτέρα, η Εθνοσυνέλευση απέρριψε το εμβληματικό νομοσχέδιο του για τη μετανάστευση σε μια δραματική ψηφοφορία που αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Η ήττα έγινε πιο ταπεινωτική από το γεγονός ότι οι νομοθέτες δεν συζήτησαν καν το κείμενο, αλλά το απέρριψαν σε μια προκαταρκτική ψηφοφορία.

Η αναστάτωση προκάλεσε σοκ στο πολιτικό κατεστημένο και έθεσε ερωτήματα σχετικά με το αν η Γαλλία έγινε ακυβέρνητη. Αρκετοί μιλούν για ένα πρόωρο πολιτικό τέλος του Μακρόν.

«Θα μπορούσε να σημαίνει ότι φτάνουμε στο τέλος της θητείας του πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, ότι μπαίνουμε στο τέλος της βασιλείας του Εμανουέλ Μακρόν. Του τελειώνει η δύναμη και θα είναι όλο και πιο δύσκολο να κρατήσει υπό έλεγχο τους βουλευτές του», δήλωσε η πολιτική αναλύτρια Chloé Morin, σύμφωνα με το Politico.

Οι αμφιβολίες για την ικανότητα του Μακρόν να κυβερνήσει τη Γαλλία στροβιλίζονται από τότε που έχασε τις βουλευτικές εκλογές πέρυσι. Ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του παρέμενε η μεγαλύτερη ομάδα στην Εθνοσυνέλευση, δεν είχε πλέον την απόλυτη πλειοψηφία για να περάσει νομοθεσία.

Αφού αρχικά διατύπωσε την ιδέα ότι η Γαλλία θα μάθει τις τέχνες των πολιτικών συνασπισμών, ο πρόεδρος ακολούθησε μια πολιτική σύγχυσης με ad hoc συμφωνίες με τους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης Les Républicains.

Η κυβέρνηση μπόρεσε να καταλήξει σε συμβιβασμούς σε ορισμένους συναινετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης και καταπολέμηση της ανεργίας.

Σχετικά Άρθρα