Θύελλα για την τροπολογία με την οποία ο οργανισμός για τα μεγάλα έργα στην Αθήνα περνάει στην κεντρική κυβέρνηση – Έντονη αντίδραση Δούκα και της αντιπολίτευσης

 Θύελλα για την τροπολογία με την οποία ο οργανισμός για τα μεγάλα έργα στην Αθήνα περνάει στην κεντρική κυβέρνηση – Έντονη αντίδραση Δούκα και της αντιπολίτευσης

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η τροπολογία που φέρνει άρον-άρον η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο που συζητείται και ψήφίζεται σήμερα -λίγο πριν το τέλος της χρονιάς και ενόψει της ανάληψης της διοίκησης από τη νέα δημοτική αρχή- που περνάει την αρμοδιότητα των μεγάλων έργων στην Αθήνα από τον έλεγχο του δήμου στην κυβέρνηση.

Σε σημερινή του δήλωση ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χάρης Δούκας κάνει λόγο για «μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης» και καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσύρει τη «νυχτερινή τροπολογία».

Ο Χάρης Δούκας με ανάρτησή με την οποία ζητά την απόσυρση της τροπολογίας:

Η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει.

Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, που έτρεξε τον “μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα …έργα, αλλάζει χέρια “νύχτα”.

Περνάει εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως Πρόεδρο της τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξη του), ενώ ο Δήμαρχος υποδεικνύει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον Δήμο.

Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή.

Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει.

Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης .

Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της.

Καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία.

Η τροπολογία

Η ανακοίνωση Μπακογιάννη

Ο Κώστας Μπακογιάννης εξέδωσε ανακοίνωση λίγο αργότερα:

«Επειδή ορισμένοι αφήνουν κάποια άθλια και χυδαία υπονοούμενα. Ο κ. Δούκας, μετά από τόσες ενημερώσεις που του έχουμε κάνει, θα όφειλε πλέον να γνωρίζει πως η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου. Για λόγους αρχής, καλωσορίζω τον όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Είναι ευπρόσδεκτος. Όπου θέλει, όπως τον θέλει, όποτε τον θέλει. Σε λίγες μέρες, άλλωστε, ο κ. Δούκας θα παραλάβει έναν δήμο πιο εύρωστο και πιο τακτοποιημένο από ποτέ. Κρίμα, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε διαφωνήσει πολιτισμένα, χωρίς να θίγονται συνειδήσεις και χωρίς να μεσολαβούν φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα περιμένω μια συγγνώμη κι ας αργήσει.»

Κασσελάκης: Όταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας και γίνεται καθεστώς

Ευθείες «βολές» του Στέφανου Κασσελάκη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με φόντο την τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η οποία βγάζει εκτός από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» τον νέο δήμαρχο Αθηναίων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναδημοσιεύει την ανάρτηση του Χάρη Δούκα και τονίζει πως «όταν η Οικογένεια (σ.σ. Μητσοτακη) χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

«Όσο ο Δήμαρχος Αθηναίων ήταν της οικογένειας, κατείχε τη θέση του Προέδρου της δημοτικής εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.». Τώρα που δεν είναι, ο Κ.Μητσοτάκης τον πετάει έξω με τροπολογία της τελευταίας στιγμής! Διαβάστε την ανάρτηση του νέου Δημάρχου Χάρη Δούκα και θα καταλάβετε τους λόγους. Η νέα δημοτική αρχή είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρούσε σε διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα του κ. Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο της Πανεπιστημίου και για άλλους «περιπάτους» με οσμή σκανδάλου. Όταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της».

Ανδρουλάκης: Προσβολή για την τοπική αυτοδιοίκηση

«Αποτελεί προσβολή για την τοπική αυτοδιοίκηση και είναι παράλληλα αποκαλυπτική για την νοοτροπία της κυβέρνησης που θεωρεί λάφυρο το κράτος» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε παρέμβαση του στη Βουλή, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας για την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «επειδή ο Δούκας δεν έχει μπάρμπα στην Κορώνη και μπάρμπα στο Μαξίμου εκδικείστε τον λαό των Αθηνών; Είναι αποκαλυπτική η τροπολογία για το ποια είναι η αίσθησή σας για τις δημοκρατικές διαδικασίες εν γένει». Σε υψηλούς τόνους συνέχισε λέγοντας «περιμέναμε λέτε αυτή την τροπολογία για να σας μάθουμε; Ηττήθηκε ο εκλεκτός και ανιψιός κ. Μπακογιάννης. Έχει δήμαρχο νέο η Αθήνα. Σεβαστείτε τη λαϊκή ετυμηγορία και αποσύρετε την τροπολογία η οποία είναι ντροπιαστική» και πρόσθεσε: «Τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και αφαιρεί την εταιρεία από τον Δήμο. Τον έλεγχο που έχει προαναγγείλει ο νέος δήμαρχος; Τον μεγάλο περίπατο;».

Από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης, εκ μέρους της κυβέρνησης, απάντησε πως το σχετικό σχέδιο είχε παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο ήδη από το 2022 πολύ πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως η ρύθμιση έρχεται να εναρμονίσει τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου με την επέκταση του πεδίου δράσης της εταιρείας σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην Αθήνα.

Φαραντούρης: Διολισθαίνουμε θεσμικά και αποκλίνουμε ευρωπαϊκά

Μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5 ο Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλας Φαραντούρης, δήλωσε σχετικά με την αφαίρεση της αρμοδιότητας για την Ανάπλαση της Αθήνας ΑΕ. απ’ τον Δήμο Αθηναίων: «Πρόκειται για εξόφθαλμη μεθόδευση λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα προκειμένου να περάσει στον απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.

Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες «βράδυ και με ομίχλη» απ’ τον Υπουργό Οικονομικών συνιστά σοβαρή θεσμική διολίσθηση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ευρωπαϊκό δίκαιο, το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης αλλά και η πρακτική των ευρωπαϊκών θεσμών και των Αρχών όλων των Κρατών Μελών της ΕΕ, επιβάλλουν οι αποφάσεις να λαμβάνονται όσο πιο κοντά στον πολίτη, βάσει της αρχής της επικουρικότητας. Όπως, λοιπόν, όταν κάτι μπορεί να υλοποιηθεί πιο αποτελεσματικά από τα Κράτη Μέλη, τα ευρωπαϊκά όργανα απέχουν, έτσι κι όταν μπορεί κάτι να υλοποιηθεί απ’ τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, απέχει η κεντρική Κυβέρνηση.

Πολύ δε περισσότερο όταν έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση απαξιωτικά προς τον Δήμο, τιμωρητικά προς τους πολίτες και αντιθεσμικά ως προς τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς θεσμούς, προχωρά σε ανεπίτρεπτη αποψίλωση των δημοτικών αρμοδιοτήτων για κάτι που επιτέλους αφορά τον Δήμο και τους δημότες του».

«Διολισθαίνουμε θεσμικά και αποκλίνουμε ευρωπαϊκά» κατέληξε ο Νικόλας Φαραντούρης.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την απαράδεκτη κυβερνητική τροπολογία για την “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε”, που πετάει έξω από τη διοίκηση την εκπροσώπηση του Δήμου Αθηναίων, προφανώς λόγω της αλλαγής της δημοτικής αρχής. Αντίστοιχα, το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τη δημιουργία της συγκεκριμένης «αμαρτωλής» εταιρίας το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την τροποποίηση της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση ΝΔ το 2020.

Σκοπός ύπαρξης αυτής της εταιρίας ήταν και παραμένει -κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα τα προηγούμενα χρόνια- να αποτελεί ένα εργαλείο για την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων μεγάλων ομίλων του τουρισμού, του εμπορίου, της εστίασης στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές, μέσω αναπλάσεων και μεγάλων έργων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων έργων, είναι ο διαβόητος “Μεγάλος Περίπατος”, ο οποίος πριν υλοποιηθεί από την “Ανάπλαση Α.Ε”, είχε αποφασιστεί από κοινού από την παράταξη της ΝΔ του δημάρχου Μπακογιάννη, μαζί με τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Όλες οι κυβερνήσεις ήθελαν και θέλουν ένα εργαλείο που δεν θα λογοδοτεί καν σε αιρετά όργανα και σήμερα αυτό το επιχειρεί ακόμη πιο ωμά και απροκάλυπτα η κυβέρνηση της ΝΔ. Άλλωστε, 5 χρόνια από τη δημιουργία της, ποτέ δεν έχει έρθει στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας κάποιος απολογισμός, ούτε για τα έργα που προωθούνται, ούτε για τα κονδύλια -κοινοτικά ή κρατικά- που διαχειρίζεται, ούτε για τις προσλήψεις προσωπικού που έγιναν. Για αυτό, τεράστιες ευθύνες έχει πρωτίστως η απερχόμενη διοίκηση του δήμου, του δημάρχου της ΝΔ, αλλά και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο ΔΣ της «Ανάπλασης Α.Ε», οι οποίοι δεν έθεσαν κάποιο θέμα διαχείρισης, διευκολύνοντας ουσιαστικά τη διοίκηση Μπακογιάννη να προωθεί τα σχέδια αναπλάσεων και έργων που καμία σχέση δεν είχαν με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας».

Ανοιχτή Πόλη: Να αποσυρθεί η απαράδεκτη τροπολογία έξωσης του Δήμου Αθηναίων από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ

«Με την προσφιλή της μέθοδο του αιφνιδιασμού και της νυχτερινής τροπολογίας, η κυβέρνηση αποκλείει από το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, που με δικό της νόμο συμμετείχαν στη διοίκηση της εταιρείας», αναφέρει η Ανοιχτή Πόλη και προσθέτει: «Η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ» είναι επιφορτισμένη με το σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ενώ μόλις αύριο Τετάρτη γίνεται η δημόσια παρουσίαση των προτάσεων των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που η εταιρεία προκήρυξε για την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων των νέων σταθμών της γραμμής 4 του Μετρό.

Πρόκειται για ενέργεια προφανώς άστοχη και μη ορθολογική, που μπορεί να ερμηνευτεί μόνο ως καθεστωτικός τσαμπουκάς, ευθεία αμφισβήτηση της δημοκρατικής επιλογής των Αθηναίων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, αλλά και ως προσπάθεια συσκότισης των ευθυνών της απερχόμενης δημοτικής αρχής στην υλοποίηση του αποτυχημένου και δαπανηρού έργου του «Μεγάλου Περιπάτου».

Η Ανοιχτή Πόλη καταγγέλλει την κυβερνητική μεθόδευση και καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία. Η κυβέρνηση οφείλει να αποδεχτεί κάποτε τη δημοκρατική επιλογή των δημοτών της Αθήνας και να συμβάλει στην απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Ο κ. Μπακογιάννης οφείλει να τοποθετηθεί».

Σχετικά Άρθρα