Εμβολιασμός έναντι της γρίπης: Πιο αποτελεσματικό το ανασυνδυασμένο εμβόλιο υψηλής δόσης συγκριτικά με το εμβόλιο τυπικής δόσης, στις ηλικίες 50-64 ετών

 Εμβολιασμός έναντι της γρίπης: Πιο αποτελεσματικό το ανασυνδυασμένο εμβόλιο υψηλής δόσης συγκριτικά με το εμβόλιο τυπικής δόσης, στις ηλικίες 50-64 ετών

Από φέτος, είναι διαθέσιμα στη χώρα μας δύο ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια υψηλής ανοσογονικότητας και προκρίνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών, σε άτομα 65 ετών και άνω έναντι του συμβατικού εμβολίου γρίπης, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού (ΕΕΕ), η οποία -ειδικότερα για τα άτομα 75 ετών και άνω- διατυπώνει ισχυρή σύσταση να εμβολιάζονται με τα προαναφερόμενα ενισχυμένα εμβόλια, λόγω ανοσογήρανσης.

Τα τετραδύναμα ανασυνδυασμένα εμβόλια γρίπης περιέχουν τριπλάσια ποσότητα της πρωτεΐνης αιμοσυγκολλητίνης σε σχέση με τα εμβόλια τυπικής δόσης, ενώ η ανασυνδυασμένη αυτή σύνθεση δεν είναι ευαίσθητη σε αντιγονική μετατόπιση κατά τη διάρκεια της παρασκευής.

Μόλις στις 14 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine* ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ανασυνδυασμένων εμβολίων σε σύγκριση με τα εμβόλια τυπικής δόσης έναντι της γρίπης,  σε ενήλικες ηλικίας κάτω των 65 ετών.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης* αυτής.

Ερευνητές στη Βόρεια Καλιφόρνια των ΗΠΑ χορήγησαν είτε ανασυνδυασμένο εμβόλιο υψηλής δόσης (Flublok Quadrivalent) είτε ένα από τα δύο τυπικής δόσης εμβόλια γρίπης κατά την περίοδο 2018-2019 και 2019-2020 σε ενήλικες 18 ως 64 ετών.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν και σε ηλικιακές ομάδες 18 ως 49 και 50 ως 64 ετών. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα που διερευνήθηκε ήταν νόσηση από γρίπη (Α ή Β) επιβεβαιωμένη με δοκιμασία αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR). Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα περιλάμβαναν νόσηση από γρίπη Α, γρίπη Β και νοσηλεία που σχετίζονταν με τη γρίπη.

Ο πληθυσμός της μελέτης συμπεριέλαβε 1.630.328 εμβολιασθέντες μεταξύ 18 και 64 ετών, 632.962 στην ομάδα του ανασυνδυασμένου εμβολίου και 997.366 στην ομάδα της τυπικής δόσης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 1.386 περιπτώσεις γρίπης επιβεβαιωμένης με PCR διαγνώστηκαν στην ομάδα του ανασυνδυασμένου εμβολίου και 2.435 περιπτώσεις στην ομάδα της τυπικής δόσης.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που ήταν ηλικίας 50 ως 64 ετών, 559 συμμετέχοντες (2 περιπτώσεις ανά 1.000) βρέθηκαν θετικοί στη γρίπη στην ομάδα του ανασυνδυασμένου εμβολίου σε σύγκριση με 925 συμμετέχοντες (2,34 περιπτώσεις ανά 1.000) στην ομάδα τυπικής δόσης (στατιστικά σημαντικό με p=0,002). Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, η σχετική αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης Α ήταν 15,7% ( επίσης στατιστικά σημαντικό, p =0,002). Το ανασυνδυασμένο εμβόλιο δεν ήταν στατιστικά σημαντικά πιο προστατευτικό σχετικά με τη νοσηλεία που σχετίζεται με τη γρίπη συγκριτικά με το εμβόλιο τυπικής δόσης.

Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή κατέδειξε ότι το ανασυνδυασμένο εμβόλιο υψηλής δόσης προσέφερε μεγαλύτερη προστασία έναντι της γρίπης, που επιβεβαιώθηκε με PCR, συγκριτικά με το εμβόλιο τυπικής δόσης σε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 50 και 64 ετών.

*https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2302099

Σχετικά Άρθρα