Κασσελάκης στο Digital Economy Forum 2023 : Οι 9 άξονες για δίκαιη ψηφιακή μετάβαση
Για την ψηφιακή τεχνολογία και τον ρόλο της στην κοινωνία και στην οικονομία αναφέρθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Digital Economy Forum 2023 του ΣΕΠΕ.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
«Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι εδώ, σε έναν κλάδο που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο που είναι ουδέτερο, το αν θα έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο εξαρτάται από τη χρήση του. Η τεχνολογική μετάβαση πρέπει να λειτουργήσει ανθρωποκεντρικά. Πρέπει να καρπωθούμε την πρόοδο, αλλά η χρήση των εργαλείων να γίνει με τρόπο ασφαλή ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για την κοινωνία.
Η χώρα μας δεν πρέπει να μείνει πίσω. Η συζήτηση για την ΑΙ, τις ψηφιακές δεξιότητες και την κυβερνοασφάλεια έχει ανοίξει. Τα κόμματα πρέπει να έχουν προτάσεις. Το κράτος πρέπει να τρέχει με την ίδια ταχύτητα του κλάδου. Οι πόροι υπάρχουν. Τα χρήματα για χρήσιμα ψηφιακά εργαλεία είναι πολλά. Στην πράξη βλέπουμε λιμνάζοντες πόροι και ανισοκατανομή εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν πόροι και να επιβαρυνθούν τα δημόσια ταμεία. Για την Ελλάδα 2.0, το 86% των δανείων έχει πάει σε 36 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Τα στοιχεία δείχνουν αναποτελεσματικότητα και μεροληψία υπέρ των μεγάλων και ισχυρών ομίλων. Υπάρχει και δυσκαμψία των τραπεζών να παρέχουν δάνεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Απαιτείται σχεδιασμός, δεν πρέπει να σπαταλούνται πόροι και οι πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους. Η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις.
Ως προς το θεσμικό πλαίσιο. Είδαμε τροπολογία για την τεχνητή νοημοσύνη, ένα προχειρογραμμένο και διάτρητο νομικά κείμενο που αφήνει έκθετους τους εργαζόμενους. Μετά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε και μπήκε στη σωστή κατεύθυνση. Η χρήση της ΑΙ απαιτεί και ανάλογη σοβαρότητα. Δεν μπορεί να παίζουμε με τέτοια θέματα. Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν μπορείς να παίζεις επικοινωνιακά με το οικονομικό μέλλον της χώρας. Γνωρίζοντας αυτή την επιπολαιότητα, αναρωτιέμαι με ποιους τρόπους θα γίνει αυτή η μετάβαση; Έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες, υπάρχουν οι αλγόριθμοι, υπάρχουν οι άνθρωποι που θα εξετάζουν τον νομικό έλεγχο; Τα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις.
Ο επιστημονικός αυτός διάλογος έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 30% των εργαζομένων αναμένεται να χάσουν τις δουλειές τους. Η Ελλάδα πρέπει να έχει λύσεις, εγχώριες λύσεις. Να δημιουργηθούν κέντρα αριστείας εντός των πανεπιστημίων. Να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και εξοπλισμός για όλους. Στη νέα εποχή δεν πρέπει να μείνουν συμπολίτες μας πίσω. Οι ηλικιωμένοι άνω των 65% μόνο το 2% έχουν ψηφιακές δεξιότητες. Το 66% εξ αυτών δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό υπολογιστή».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στους 9 άξονες πάνω στους οποίους εδράζεται το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά οι άξονες αυτοί είναι:
1. Συμπερίληψη των ΜμΕ επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και υγιής ανταγωνισμός.
2. Η χώρα οφείλει να έχει σχέδιο ώστε να μην καταναλώνει μόνο έτοιμες ψηφιακές λύσεις που αγοράζονται απ΄έξω και αυξάνουν το έλλειμα αλλά πρέπει να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή προϊόντων, ψηφιακών λύσεων και υπηρεσιών.
3. Ψηφιοποίηση του Δημοσίου με ασφάλεια για τους πολίτες και τις συναλλαγές, ενώ παράλληλα να ενθαρρυνθούν με κίνητρα και οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ώστε να ενσωματώσουν σύγχρονες ψηφιακές λύσεις, που θα παρέχονται κεντρικά.
4. Ψηφιακές δεξιότητες για όλες/ους, πρόσβαση στο διαδίκτυο και εξοπλισμός ώστε να περιορίσουμε τον ψηφιακό αποκλεισμό και τη δημιουργία νέων ανισοτήτων. Στη νέα εποχή δεν πρέπει να μεταβούμε όλοι μαζί και να μην αφήσουμε ανθρώπους πίσω. Η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του συνόλου του πληθυσμού αλλά και στην επιμόρφωση εργαζομένων που στο εγγύς μέλλον κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας είναι απαραίτητη. Επιτρέψτε μου μια ειδική αναφορά στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, τους απόμαχους της ζωής που είναι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας γύρω στο 22%. Γνωρίζετε ότι μόλις το 2% των ατόμων άνω των 65 ετών έχει ψηφιακές δεξιότητες άνω του μέσου όρου ενώ το 78% εξ αυτών δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ υπολογιστή? Πως αυτοί θα παραμείνουν ενεργοί στη νέα εποχή, να μάθουν να κάνουν τις ψηφιακές συναλλαγές τους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και έργα με αυτή τη στόχευση;
5. Θέλουμε εξασφάλιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων προσωπικών δεδομένων των πολιτών και η ασφάλεια των δημοσίων δεδομένων ενάντια στο φαινόμενο Data Mining και κακόβουλων επιθέσεων που οδηγούν σε ψηφιακό ολοκληρωτισμό.
6. Κυβερνοασφάλεια παντού. Νέα αρχιτεκτονική και εργαλεία για το κράτος, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες με στόχο την ασφάλεια κρίσιμων συστημάτων, δεδομένων και υπηρεσιών. Είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του Εθνικού Κέντρου Παρακολούθησης Κρίσιμων Υποδομών και η δημιουργία τοπικών μονάδων τέτοιου χαρακτήρα σε κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου που είναι τράπεζες δεδομένων.
7. Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις του κλάδου ώστε να προσλάβει με ανταγωνιστικούς μισθούς και συνθήκες εργαζόμενους στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο να φεύγουν στο εξωτερικό νέοι επιστήμονες που απέκτησαν εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα, επειδή εκεί βρίσκουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούςΔεν μπορούμε να αιμοδοτούμε άλλες χώρες με καταρτισμένο προσωπικό με αποτέλεσμα να χάνουμε σαν κοινωνία τα νέα παιδιά αλλά να χάνουν και οι επιχειρήσεις όπως αυτές που συμμετέχουν στο ΣΕΠΕ που δεν μπορούν να βρουν κατάλληλο δυναμικό για την ανάπτυξή τους.
8. Aπορρόφηση των κονδυλίων για την ψηφιακή μετάβαση με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, καλοσχεδιασμένα έργα που βγαίνουν στην ώρα τους και ολοκληρώνονται στην ώρα τους, ώστε η αγορά να μπορεί να συμμετέχει χωρίς αποκλεισμούς και με καθαρό διάδρομο ώστε να πραγματοποιούν τον προγραμματισμό τους. Αυτό απαιτεί μια καλή θεσμική διαβούλευση μεταξύ πολιτείας και της αγοράς με σαφής ρόλους και όρια ώστε να πετύχουμε την Ψηφιακή Σύγκλιση με την Ευρώπη.
9. Ψηφιακές υποδομές στην ευρυζωνικότητα, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες ίντερνετ, σύγχρονος εξοπλισμός στις δημόσιες δομές και στα πανεπιστήμια ώστε να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να τρέξουν την Ψηφιακή Μετάβαση.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι προφανώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, έχουμε όμως θέσεις και στρατηγική που συμβαδίζουν με την ανθρώπινη καινοτομία.
Θα δώσουμε σάρκα και οστά στην κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε δίπλα σας, δίπλα στους ανθρώπους που συνεισφέρουν στην ψηφιακή μετάβαση. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υπάρχει ένα φιλικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Εμείς, ως αξιωματική αντιπολίτευση, θα είμαστε υπεύθυνοι σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα ανθίζει από εδώ».