Ηλιόπουλος: Προϋπολογισμός διεύρυνσης ταξικών ανισοτήτων

 Ηλιόπουλος: Προϋπολογισμός διεύρυνσης ταξικών ανισοτήτων

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε πως ο προϋπολογισμός δημιουργεί “διεύρυνση των ταξικών ανισοτήτων” και πως πουθενά στον προϋπολογισμό δεν εντάσσονται οι αγωνίες και τα όνειρα της κοινωνίας.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

Είναι εύκολο να τεκμηριωθεί ότι μιλάμε για έναν προϋπολογισμό αντίστροφης αναδιανομής από τα κάτω προς τα πάνω, άρα μια πολιτική διεύρυνσης των ταξικών ανισοτήτων.

Θα ήθελα όμως να κάνουμε μία «ανάποδη ανάγνωση», να ξεκινήσουμε από την κοινωνία και να καταλήξουμε στους αριθμούς.

Πού χωράει στον προϋπολογισμό η αγωνία των πολιτών που προσπαθούν να διαλέξουν χρώμα στην ληστεία που διεξάγεται στην ενέργεια;

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια αγορά που διαρκώς καταγράφει αρνητικές πρωτιές. Αυτό που λέει στους πολίτες είναι: «θα σας ληστέψουμε αλλά μπορείτε να διαλέξετε αν θα είναι πράσινη ή μπλε η ληστεία». Το βλέπουμε στον προϋπολογισμό μέσα από τα υπερκέρδη, την έκρηξη του ΦΠΑ, του κόστους ζωής και κόστους στέγασης.

Πού χωράνε οι αγωνίες των πολιτών που δυσκολεύονται να πληρώσουν το νοίκι; Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για την στεγαστική κρίση και την ανεξέλεγκτη επέκταση του airbnb. Ακόμα και σήμερα και με την τρομακτική αύξηση των ενοικίων αρνείται να λάβει μέτρα όπως η απαγόρευση χρήσης airbnb από νομικά πρόσωπα και κατόχους golden visa αλλά και το πλαφόν στις τιμές ενέργειας γιατί μόνο έτσι θα μειωθεί το κόστος στέγασης.

Πού χωράνε στον προϋπολογισμό οι αγωνίες της 76χρονης στον Βύρωνα που κινδυνεύει με έξωση, την οποία σήμερα μπλόκαρε η γειτονιά, ή του 82χρονου ανάπηρου συμπολίτη μας που πετάξατε έξω από το σπίτι του στην Χαλκιδική; Χωράνε όπως φαίνεται στα 4 δις κέρδη των τραπεζών, στην φοροασυλία τραπεζών και funds, στην κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Που χωράει στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης η αγωνία των εργαζόμενων με τους καθηλωμένους μισθούς και τις απλήρωτες υπερωρίες. Η κυβέρνηση επέλεξε την χρονιά που είχαμε μαύρο αρνητικό ρεκόρ με 173 απώλειες σε εργασιακούς χώρους να φέρει το 13ωρο. Επέλεξε να διαλύσει την επιθεώρηση εργασίας και να βαφτίσει τις απλήρωτες υπερωρίες 4ημερη εργασία.

Πού χωράει η δικαιοσύνη σε αυτή την πολιτική; Όταν η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΟΣΕ, παραδέχεται ότι κατέστρεψε κρίσιμο υλικό για το έγκλημα των Τεμπών ή όταν χωρίς ντροπή μέσα στην αίθουσα της βουλής ο κ. Βορίδης βιάζεται να αθωώσει τον κ. Καραμανλή λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

Για όλες τις αγωνίες, τα όνειρα και τις ανάγκες που δεν χωράνε στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, όχι απλά καταψηφίζουμε αλλά δίνουμε την υπόσχεση ότι ως Νέα Αριστερά θα αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Γιατί οι αγώνες μπορούν να κερδίζουν όπως έγινε το 2006-2007 που το εκπαιδευτικό κίνημα ανέτρεψε την τότε δικομματική συναίνεση για την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην οποία σήμερα επιστρέφει η κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα