Αποκάλυψη για τους 3 νεκρούς ομήρους που σκότωσαν Ισραηλινοί – Κρατούσαν λευκή σημαία

 Αποκάλυψη για τους 3 νεκρούς ομήρους που σκότωσαν Ισραηλινοί – Κρατούσαν λευκή σημαία

Πολύ σοβαρά λάθη εκ μέρους των Ισραηλινών στρατιωτών, που οδήγησαν στον θάνατο των τριών ομήρων διαπιστώνει η προκαταρκτική έκθεση των ενόπλων δυνάμεων για το περιστατικό, που έχει προκαλέσει οργή στο Ισραήλ. Οι όμηροι, που βρήκαν τραγικό θάνατο, κρατούσαν λευκή σημαία και κάλεσαν σε βοήθεια στα εβραϊκά, σύμφωνα με την προανάκριση για την υπόθεση που έχει προκαλέσει οργή στο Ισραήλ, αλλά οδήγησε σε υπαναχώρηση τον Νετανιάχου για τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πόρισμα της προανάκρισης που διεξάγουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι τρεις όμηροι «σκοτώθηκαν επειδή οι στρατιώτες δεν ακολούθησαν τους κανόνες εμπλοκής του στρατού», καθώς οι όμηροι κρατούσαν λευκή σημαία.

Σύμφωνα με την προανάκριση τα γεγονότα έχουν ως εξής:

  • Τρεις ημίγυμνοι άνθρωποι εντοπίστηκαν να κρατούν ένα μακρύ ραβδί με ένα λευκό ύφασμα
  • Ο στρατιώτης ένιωσε να απειλείται και άνοιξε πυρ
  • Δύο χτυπήθηκαν και έπεσαν. Ο τρίτος κατάφερε να διαφύγει σε κοντινό κτίριο
  • Ο στρατιώτης το ανέφερε στον διοικητή του
  • Ο διοικητής έφτασε στο σημείο, ενώ διμοιρία στρατού ακολούθησε τον τρίτο όμηρο στο κτίριο
  • Όταν οι στρατιώτες πλησίασαν το κτίριο, άκουσαν μια έκκληση για βοήθεια στα εβραϊκά
  • Ο Ισραηλινός όμηρος που κρυβόταν μέσα στο κτίριο βγήκε πριν τρέξει ξανά μέσα
  • Οι στρατιώτες είπαν ότι πίστευαν ότι ήταν μέλος της Χαμάς που προσπαθούσε να τους τραβήξει σε μια ενέδρα. Μπήκαν στο κτίριο και τον σκότωσαν.

«Κατά λάθος»

Την Παρασκευή, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τον θάνατο των τριών ομήρων, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, αφού εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, υποστήριξε ότι οι τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν «κατά λάθος» από στρατιώτες κατά τη διάρκεια μάχης με ενόπλους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στη Σετζάιγια, διότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τους εξέλαβαν ως απειλή. Για τον λόγο αυτό άνοιξαν πυρ προς την πλευρά τους και τους σκότωσαν.

Ο Χαγκάρι είχε μιλήσει για «τραγικό περιστατικό», για το οποίο «ο στρατός φέρει την πλήρη ευθύνη», υποσχόμενος ότι θα διεξαχθεί έρευνα. Ο Ντανιέλ Χαγκάρι ισχυρίστηκε ότι η Σετζάιγια αποτελεί «ενεργή ζώνη μαχών», όπου τις τελευταίες μέρες μαίνονται συνεχώς συγκρούσεις. 

«Απερίγραπτη τραγωδία» χαρακτήρισε τους θανάτους των ομήρων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «όλο το κράτος του Ισραήλ πενθεί απόψε. Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες που πενθούν σε αυτήν την δύσκολη στιγμή του πόνου τους».

Και υποσχέθηκε ότι από το τραγικό γεγονός ότι «θα αντλήσουμε τα διδάγματα και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε τις μέγιστες προσπάθειες για να φέρουμε πίσω σπίτι με ασφάλεια όλους τους ομήρους μας».

Τι λένε οι οικογένειες

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των οικογενειών των ομήρων κατήγγειλε ότι ακόμη ο στρατός δεν τους έχει ενημερώσει για το περιστατικό.

Εκπρόσωπος του Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων δήλωσε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν παρείχε καμία πληροφορία στα μέλη της οικογένειας των αιχμαλώτων μετά τους τρεις θανάτους.

«Παρά το βαρύ αυτό πλήγμα, κανείς από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο δεν έχει μιλήσει ακόμη με τις οικογένειες. Κανείς δεν εξήγησε πώς να αποτρέψει την επόμενη καταστροφή, κανείς», δήλωσε ο Χάιμ Ρουμπινστάιν στο X (πρώην Twitter).

«Γιατί οι οικογένειες πρέπει να ζητιανεύουν για κάτι που πρέπει να θεωρείται δεδομένο;» πρόσθεσε.

Οι οικογένειες των ομήρων στο Ισραήλ πιέζουν διαρκώς την κυβέρνηση Νετανιάχου να ενεργήσει για να απελευθερωθούν οι συγγενείς τους και ο θάνατος των τριών ομήρων σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα εκτόξευσε την τεράστια οργή.

Μεγάλα πλήθη κόσμου συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Τελ Αβίβ, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση του Ισραήλ για τους θανάτους των τριών ομήρων. Τόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ζητούν συγγνώμη για κάτι που χαρακτηρίζουν «μέγα σφάλμα» και «τραγωδία», το οποίο συνέβη την ώρα που Ισραήλ και Χαμάς αντάλλασσαν προειδοποιήσεις και απειλές για το πόσο μπορεί να διαρκέσει ο πόλεμος.

Σχετικά Άρθρα