Σύνοδος Κορυφής: Εκρηκτικό παρασκήνιο με Όρμπαν – Βέτο για τα 50 δισ. στην Ουκρανία – Αναβλήθηκε η συζήτηση για το δημοσιονομικό πλαίσιο – Τι κέρδισε η Αθήνα

 Σύνοδος Κορυφής: Εκρηκτικό παρασκήνιο με Όρμπαν – Βέτο για τα 50 δισ. στην Ουκρανία – Αναβλήθηκε η συζήτηση για το δημοσιονομικό πλαίσιο – Τι κέρδισε η Αθήνα

Το θυελλώδες Συμβούλιο Κορυφής είχε έντονο παρασκήνιο, απειλές για βέτο αλλά και την ιστορική απόφαση για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία. Στο άλλο μεγάλο ζήτημα, την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε, μετά τις πολύωρες συζητήσεις για να παρακαμφθεί το ουγγρικό βέτο, αναβλήθηκε τελικά για τις αρχές του 2024. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ο πρωθυπουργός της Σουηδίας πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο της χώρας του, ενώ ένας «άλλος ηγέτης δεν μπόρεσε να συμφωνήσει», αναφερόμενος χωρίς να τον κατονομάζει στον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ότι 26 ηγέτες συμφώνησαν με την πρόταση σε όλα τα στοιχεία. «Θα πρέπει να είμαι πολύ ακριβής, ένας ηγέτης, αυτός της Σουηδίας, πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο της χώρας του κατά τη συνήθη διαδικασία για τη χώρα αυτή και (άλλος) ένας ηγέτης δεν μπόρεσε να συμφωνήσει», διευκρίνισε.

TIP: Οι «27» επιστρέφουν στο τραπέζι αργότερα σήμερα (στις 10:00 τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), με ανοιχτή την αναθεώρηση του ΠΔΠ, αλλά και την Μέση Ανατολή να αποτελεί επίσης δύσκολο ζήτημα

Για τους παραπάνω λόγους, εξήγησε, καθώς «όλες οι προτεραιότητες, η υποστήριξη για την Ουκρανία, η μετανάστευση, το ταμείο αλληλεγγύης, η άμυνα, είναι μέρος (του πλαισίου διαπραγμάτευσης), που σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στο ζήτημα στις αρχές του επόμενου έτους και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε ομοφωνία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το σχέδιο».

Ο κ. Μισέλ επισήμανε πάντως ότι εστάλη «πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες, πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ουκρανούς πολίτες, επειδή αποφασίσαμε να χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με την Μολδαβία, να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

Το βέτο Όρμπαν για τη βοήθεια των 50 δισ.

Οι ηγέτες κατάφεραν να συμφωνήσουν για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, παρακάμπτοντας το βέτο της Ουγγαρίας που ναρκοθετούσε την όλη διαδικασία, ωστόσο ο Βίκτορ Όρμπαν άσκησε βέτο στην οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βίκτορ Όρμπαν με τον τρόπο αυτό απέτρεψε την υιοθέτηση της οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

«Βέτο στα επιπλέον κεφάλαια στην Ουκρανία, βέτο στην αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, θα επιστρέψουμε στο ζήτημα την επόμενη χρονιά έπειτα από προσήκουσες προετοιμασίες», ανέφερε ο κ. Όρμπαν μέσω X (πρώην Twitter). 

Αρχικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων Όλαφ Σολτς, Εμμανουέλ Μακρόν, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συνάντησαν τον Όρμπαν για να κάμψουν τις ενστάσεις του. Ο ίδιος προσήλθε στις δηλώσεις του με την ίδια γραμμή. Γρήγορα κατάλαβε εντός της Συνόδου ότι ήταν απελπιστικά μόνος απέναντι σε 26 χώρες που ήθελαν να προωθήσουν την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας, όσο και αν ο δρόμος προς την ένταξη είναι εξαιρετικά μακρύς και ανηφορικός.

Λίγο μετά τις 19:00, λοιπόν, η εκκρεμότητα έληξε με τον Όρμπαν εκτός αίθουσας. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς που συνέστησε στον Ούγγρο πρωθυπουργό να αποχωρήσει από την αίθουσα της Συνόδου, προκειμένου να υπάρξει ομοφωνία των παρισταμένων ηγετών και να μην τεθεί ζήτημα «βέτο».

Ως προς την ελληνική θέση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας προσερχόμενος στη Σύνοδο. Σημειωτέον, στα συμπεράσματα της Συνόδου αναφορικά με τη διεύρυνση δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην Αλβανία, παρά γενικόλογες αναφορές στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε προσέλθει με τη θέση ότι για την Ελλάδα, χώρα πρώτης γραμμής και εξωτερικό σύνορο τη Ε.Ε., οι πόροι για τη μετανάστευση αποτελούν προτεραιότητα και τα ποσά που έχουν προστεθεί είναι το ελάχιστο δυνατό που θα μπορούσε να αποδεχθεί. Με βάση την τελευταία επικαιροποίηση της πρότασης του Σαρλ Μισέλ, η δυναμικότητα των ταμείων για τη μετανάστευση αυξάνεται περίπου κατά 2 δις ευρώ. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ζητήσει την ουσιαστική ενίσχυση του Ταμείου για τις Φυσικές Καταστροφές, αλλά και την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα, κάτι που φαίνεται ότι θα επιτραπεί υπό συγκεκριμένους όρους.

Σχετικά Άρθρα