Ο. Κεφαλογιάννη: Σχέδιο δράσης για το αύριο του ελληνικού τουρισμού
Στη συμβολή του τουρισμού στην οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή καθώς επίσης και στο όραμα και τη στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη στην ομιλία της κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
«Είναι ένας προϋπολογισμός που εκφράζει τη συνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αποτυπώνει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα που έχουμε επιτύχει», ανέφερε η υπουργός Τουρισμού.
Η Κυβέρνηση, υπογράμμισε η κα Κεφαλογιάννη, έχει θέσει εξαρχής την ανάπτυξη του τουρισμού ως βασικού πυλώνα στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας και στήριξής της κοινωνικής συνοχής.
«Εργαζόμαστε εντατικά για τα νέα ισχυρά θεμέλια και το αύριο του ελληνικού τουρισμού μέσα από ένα πλέγμα δράσεων και πολιτικών, με όραμα και στόχο τη βιωσιμότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος. Και με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία, τον σεβασμό στον άνθρωπο, στις τοπικές κοινωνίες και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον», τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη.
Αναφερόμενη στη στρατηγική του Υπουργείου τόνισε ότι περιλαμβάνει, ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης που απαντά σε τέσσερις βασικούς στόχους:
-Στην προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών
-Στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος
– Στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
– Στην ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος
Σχετικά με τις δράσεις που προγραμματίζονται και υλοποιούνται με τους πόρους -ύψους 387 εκατομμυρίων ευρώ – του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας , η κυρία Κεφαλογιάννη ανέφερε:
Την «Τουριστική Ανάπτυξη», συνολικού προϋπολογισμού περί τα 321 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει έργα με στόχο τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Την «Τουριστική Εκπαίδευση» που περιλαμβάνει έργα για την αναβάθμιση δεξιοτήτων και την επανειδίκευση χιλιάδων εποχιακά εργαζομένων, μακροχρόνια ανέργων, καθώς και των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού.
Τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων» με έργα που αποσκοπούν στο να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μονάδων του Υπουργείου Τουρισμού και κυρίως να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού», που περιλαμβάνει έργα τα οποία στοχεύουν στην ακόμα πιο ποιοτική και με σύγχρονους επικοινωνιακά όρους πληροφόρηση των επισκεπτών.
Ειδική αναφορά έκανε η υπουργός στο νέο κύκλο του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» που θα υλοποιηθεί το 2024, με αυξημένους πόρους και θα αφορά περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους. Εμφατικά μίλησε για τη θεσμοθέτηση συμβουλευτικών οργάνων για τον τουρισμό, επισημαίνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού και το Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό, τα οποία θεσμοθετήθηκαν το 2023.
Ο προϋπολογισμός, κατέληξε η κυρία Κεφαλογιάννη, στηρίζει πλήρως τον σχεδιασμό και τις επιδιώξεις του Υπουργείου Τουρισμού για ένα τουριστικό προϊόν πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και ταυτόχρονα ελκυστικό και ανταγωνιστικό στο διεθνές περιβάλλον.