Ερντογάν: Ο Μπάιντεν θλέπει θετικές προοπτικές για τα F-16 – Στηρίζει τα εποικοδομητικά βήματα στα ελληνοτουρκικά

 Ερντογάν: Ο Μπάιντεν θλέπει θετικές προοπτικές για τα F-16 – Στηρίζει τα εποικοδομητικά βήματα στα ελληνοτουρκικά

«Είχαμε μια λεπτομερή συνομιλία με τον κ. Μπάιντεν χθες το βράδυ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν του είπε ότι βλέπει «θετικές προοπτικές» για το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που θέλει να αγοράσει η Αγκυρα από τις ΗΠΑ, και ότι μπορεί να κάνει σχετικές κινήσεις προς την πλευρά του αμερικανικού Κογκρέσου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι είπε στον Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παρέμβουν για να τερματίσουν τις μάχες στη Γάζα, λέγοντας ότι στον θύλακα διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

  • Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι ΗΠΑ και η διοίκηση Μπάιντεν «αποδίδουν μεγάλη σημασία σε ένα πράγμα: στην προσέγγιση (σ.σ. της Τουρκίας) με τη Σουηδία και στην απόφαση που θα λάβει το τουρκικό κοινοβούλιο (σ.σ. σχετικά με την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ)».

«Τους είπαμε ότι το κοινοβούλιό μας έχει μια ειλικρινή προσέγγιση αναφορικά με τη Σουηδία, εφόσον η Σουηδία θέσει υπό έλεγχο την τρομοκρατία», προσέθεσε ο κ. Ερντογάν.

Κατά τα λοιπά, αναφερόμενος στα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter που θα μπορούσε η Τουρκία να αγοράσει από την Ευρώπη, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τα «εποικοδομητικά βήματα στη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας εξέφρασε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στα εποικοδομητικά βήματα που έχουν γίνει για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

  • Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της ενίσχυσης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ανάγκη για την άμεση ένταξη της Σουηδίας αλλά και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ. Υπό αυτό το πρίσμα, συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2024 στην Ουάσιγκτον.

Το θέμα της διαλειτουργικότητας συνιστά μια έμμεση αναφορά στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την ‘Αγκυρα, καθώς η Ουάσιγκτον έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συμβαδίζει με τη συμμαχική δέσμευση για τη μείωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από ρωσικά οπλικά συστήματα και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ.

  • Επιπλέον, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου υπάρχει αναφορά και στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για μια νέα ελληνοτουρκική προσέγγιση. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στα πρόσφατα εποικοδομητικά βήματα που έγιναν στη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας».

Τέλος, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο στη Γάζα, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την προστασία των αμάχων αλλά και για την ανάγκη να υπάρχει ο ορίζοντας μιας πολιτικής λύσης για τον παλαιστινιακό λαό.

Άρχισαν οι συζητήσεις για την επόμενη συνάντηση στην Αθήνα για τα ΜΟΕ

Ο αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέλαβε ότι «οι εξελίξεις με την γείτονα είναι πολύ θετικές».

Ανέφερε επίσης ότι οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα στις 13 Νοεμβρίου ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών, οι οποίες είχαν ανασταλεί για περισσότερα από 2 χρόνια, ξεκίνησαν και πάλι με αυτές τις συναντήσεις. Έχουν αρχίσει ήδη να συγκροτούνται τα σχέδια για την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

  • Οι συναντήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν αποσκοπούν στην επίλυση προβλημάτων, αλλά στη διατήρηση θετικής ατμόσφαιρας και στην αύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κατά την τελευταία συνάντηση επιτεύχθηκαν θετικές εξελίξεις».

Τα σχετικά δημοσιεύματα στο σύνολό τους, ωστόσο, προτάσσουν τις δηλώσεις- σχόλιο του εκπροσώπου του υπουργείου σχετικά με φερόμενη στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ στη Συρία, λίγο πριν από το τηλεφώνημα Ερντογάν-Μπάιντεν.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αντέδρασε σκληρά στη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων των ΗΠΑ με το PKK/YPG στη Συρία. Παρακολουθούμε στενά τις δραστηριότητες των ΗΠΑ από κοινού με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG/SDG στη Συρία. Αυτό που περιμένουμε από τις ΗΠΑ είναι να τερματίσουν κάθε βοήθεια και υποστήριξη που παρέχουν σε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση και να παράσχουν μια ειλικρινή υποστήριξη στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας».

Σχετικά Άρθρα