Γιορτές: Ακριβό μου τραπέζι με δύο… καλάθια – ασπιρίνες για αντίδοτο

 Γιορτές: Ακριβό μου τραπέζι με δύο… καλάθια – ασπιρίνες για αντίδοτο

Η δαπάνη της περιόδου των Χριστουγέννων αναμένεται να είναι αυξημένη, όπως προκύπτει από έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), που υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών την περίοδο 3-6 Νοεμβρίου 2023 σε δείγμα 950 καταναλωτών.

Μεσοσταθμικά, το κοινό αναμένεται να ξοδέψει 174 ευρώ κατά κεφαλήν, το οποίο είναι αυξημένο κατά 20%, σε σχέση με τα 146 ευρώ του 2022. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στις πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφουν οι τιμές, αλλά και στη μικρή αύξηση που καταγράφει το μέσο εισόδημα των καταναλωτών. Η πλειονότητα των αγορών αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα (48%) ή την εβδομάδα των Χριστουγέννων (43%), με ένα μεγάλο ποσοστό του κοινού να περιμένει το Δώρο των Χριστουγέννων για να μπορέσει να κάνει τις εορταστικές αγορές του.

Καλάθι Χριστουγέννων

Το «καλάθι των Χριστουγέννων» είναι ήδη σε εξέλιξη από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου του 2023 και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου του 2024.

Στην πράξη, στο γνωστό «καλάθι του νοικοκυριού» προστίθενται για το παραπάνω χρονικό διάστημα έξι βασικές κατηγορίες αγαθών για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: το αρνί, το κατσίκι, η γαλοπούλα, το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών (e-καταναλωτής, 13.12.2023), ενδεικτικά αναφέρεται πως η τιμή κιλού για το αρνί κυμαίνεται από 10,67 έως 11,36 ευρώ, για το κατσίκι από 10,96 έως 13,46 ευρώ, για το τσουρέκι 380 γραμ. από 2,39 μέχρι 2,70 ευρώ, για τη σοκολάτα γάλακτος 100 γραμ. από 1,17 έως 1,58 ευρώ κ.λπ.

Στο «καλάθι των Χριστουγέννων» δεν συμπεριλαμβάνονται τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες!!!

Καλάθι Αη Βασίλη

Το καλάθι του Αη Βασίλη, κάνει σήμερα Παρασκευή πρεμιέρα στα καταστήματα παιχνιδιών.  Οι καταναλωτές θα μπορούν να αναγνωρίζουν τα παιχνίδια που περιλαμβάνονται στο καλάθι, από το ειδικό σήμα,  ενώ η σχετική λίστα με τις τιμές θα αποστέλλεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και θα ελέγχεται για να διαπιστωθεί αν τηρείται ο νόμος περί αθέμιτης κερδοφορίας.

Σταδιακά, θα αναρτώνται οι τιμές των παιχνιδιών στην πλατφόρμα e-καταναλωτής.

Τα προϊόντα θα φέρουν στο ράφι πώλησης των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία το ειδικό σήμα που έχει δημιουργηθεί, προκειμένου να τα εντοπίζουν εύκολα οι καταναλωτές. Η λίστα με τις τιμές, ξεκινώντας από αύριο, θα αποστέλλεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και θα ελέγχεται για να διαπιστωθεί αν τηρείται ο νόμος περί αθέμιτης κερδοφορίας.

Οι κατηγορίες, όπως ίσχυαν πέρυσι, είναι οι εξής:

  1. Επιτραπέζια / Παζλ
  2. Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
  3. Βρεφικά παιχνίδια
  4. Φιγούρες δράσης
  5. Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
  6. Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα
  7. Ηλεκτρονικά παιχνίδια
  8. Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
  9. Λούτρινα
  10. Μουσικά παιχνίδια

Σχετικά Άρθρα