Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Εμμένει η Αθήνα παρά το “βέτο” Σολτς – Μάχες για Αλβανία και αυξημένα κονδύλια σε μεταναστευτικό, καταστροφές
Την ανάγκη ενισχυμένων οικονομικών πόρων για την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή καθώς επίσης και τις συνέπειες του μεταναστευτικού ζητήματος αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027).
Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει προς τους Ευρωπαίους ομολόγους ως προς την χρηματοδότηση πως μια λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο πόρους για την Ουκρανία και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το Μεταναστευτικό – ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ε.Ε. – ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής.
Απο το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως η Ελλάδα είχε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι, ενώ πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαικό Συμβούλιο του Οκτωβρίου με πρωτοβουλία σχετικής επιστολής προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε.
- Όσον αφορά την συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων η Ελλάδα προσέρχεται με θετική ατζέντα. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές “ πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής”.
Υπογραμμίζουν όμως ότι αυτό ισχύει για τις υποψήφιες χώρες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. “Είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που εξαρτάται από τις ίδιες επιδόσεις των υποψηφίων χωρών. Και, πάντως, βασικό προαπαιτούμενο αποτελεί ο σεβασμός των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος Δικαίου και ιδιαίτερα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων” τονίζουν.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία.
- Κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Συνόδου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη.
Όπως επισήμανε η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φ. Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας.
O πρωθυπουργός επανέλαβε στη Σύνοδο την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.