“Επενδυτική βαθμίδα” Vs “Προϋπολογισμός ακρίβειας” – Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη “μάχη” που ξεκινά σήμερα στη Βουλή

 “Επενδυτική βαθμίδα” Vs “Προϋπολογισμός ακρίβειας” – Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη “μάχη” που ξεκινά σήμερα στη Βουλή

Ξεκινάει σήμερα στην Βουλή, η “μάχη” του νέου κρατικού προυπολογισμού. Κυβέρνηση κι αντιπολίτευση, κατά την πενθήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας, αναμένεται να διασταυρώσον τα ξίφη τους σε μια αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης κι όχι μόνο εντός των ορίων του προϋπολογισμού. Η ψήφιση του νέου προυπολογισμού – που αποτελεί το κορυφαίο νομοσχέδιο κάθε κυβέρνησης –  απο την Βουλή “παραδοσιακά” λαμβάνει την μορφή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. 

Η φετινή πενθήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται να έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά.

  • Πρώτον, αυτός ο προυπολογισμός είναι ο πρώτος που καταθέτει η κυβέρνηση ενώ έχει λάβει την επενδυτική βαθμίδα και το γεγονός αυτό αναμένεται να αποτελέσει “σημαία” των γαλάζιων βουλευτών στη συζήτηση.
  • Δεύτερον, είναι ο πρώτος προυπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση μετά την διπλή εκλογική νίκη των εθνικών εκλογών και σηματοδοτεί την έναρξη της νέας τετραετίας.
  • Τρίτον, αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί με τη νέα σύνθεση της 9 κομματικής Βουλής και τέταρτον σε αυτόν τον προυπολογισμό αναμένεται να δώσει ξεκάθαρο “στίγμα” η νέα κοινοβουλευτική ομάδα “Νέα Αριστερά” με τα 11 στελέχη που αποχώρησαν απο τον ΣΥΡΙΖΑ.  

Η κυβέρνηση αναμένεται να προτάξει στη μάχη του προϋπολογισμού τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για να αντικρούσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί “προυπολογισμού ακρίβειας”. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τονίζει πως αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά από δεκατρία έτη που καταρτίζεται με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη “αυτό είναι  ένα επίτευγμα που οφείλεται πρωτίστως στη σκληρή προσπάθεια και στις θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, σε συνδυασμό με τη συνετή και αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων ετών”.

Απο το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως βασική επιδίωξη της κυβέρνησης για το 2024 είναι η άσκηση μιας αναπτυξιακής και παράλληλα ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, με αυξήσεις στους µισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ξεπάγωμα των τριετιών στους μισθωτούς, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες µε παιδιά, αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο του 2023 και νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2024.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως “ το 2024 θα προχωρήσουμε με τη βασική συνταγή. Θα επιδιώξουμε δηλαδή να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα με τις αναπτυξιακές πολιτικές, την κοινωνική ευαισθησία στην πράξη. Ο προϋπολογισμός προβλέπει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τη φετινή χρονιά, χαμηλότερο πληθωρισμό, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους και πιο υψηλά ποσοστά απασχόλησης”. 

Σχετικά Άρθρα