Φλωρίδης για οπαδική βία: “Το πρόβλημα στην Αγγλία δεν το έλυσε η Θάτσερ. Το έλυσαν οι ιδιοκτήτες” – Βολές και κατά του Τύπου
«Συνήθως οι αιτίες με μια παλιά ιδεολογικόπολιτική αντίληψη είναι βαθιά κοινωνικές, οι αδικίες … κολοκύθια με ρίγανη. Οι αιτίες είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες, πρόκειται για εγκληματικά στοιχεία σε διατεταγμένη υπηρεσία που κάθε φορά με αφορμή ένα αθλητικό γεγονός για το οποίο τις περισσότερες φορές αυτά τα στοιχεία ούτε καν γνωρίζουν ποιο είναι, ποιες ομάδες παίζουν. Πηγαίνουν να προκαλέσουν μια σύγκρουση με τις δυνάμεις της Αστυνομίας και ό,τι γίνει. Οι αιτίες δεν μπορούν να αναχθούν στις αναλύσεις που έχουμε μάθει τόσα χρόνια να ακούμε» τόνισε με δηλώσεις του στο Open o υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
Αμέσως μετά, «έδειξε» πέραν των ιδιοκτητών των επαγγελματικών ομάδων και των οπαδών, τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ. «Είναι εύκολη η μετάθεση των ευθυνών στους εκάστοτε κυβερνώντες, όμως στο χώρο αυτό δρουν ιδιοκτήτες, παράγοντες, συμφέροντα, Τύπος. Σήμερα π.χ. διαβάζω ότι πολλές αθλητικές εφημερίδες κατηγορούν την αστυνομία για ανικανότητα. Όλοι αυτοί, σκέφτηκαν με τα πρωτοσέλιδά τους κάθε μέρα, μετά από κάθε αγώνα, πόσο τροφοδοτούν το μίσος και τη βία; Το έχουν σκεφτεί αυτό; Όλοι αυτοί για να δράσουν θέλουν ένα περιβάλλον. Ποιος το δημιουργεί;
- Κατ’ αρχήν οι κατά καιρούς εμπρηστικές δηλώσεις διαφόρων παραγόντων του ποδοσφαίρου, που βρίσκονται και αρκετά ψηλά.
- Δεύτερον, παραλαμβάνουν αυτές τις δηλώσεις και τις αναπαράγουν μία σειρά από έντυπα που καλλιεργούν τον οπαδισμό και το ανελέτηο μίσος.
Δημιουργείται ένα περιβάλλον όπου κάποιοι παρέχουν προστασία “από πάνω”, κάποιοι αναλαμβάνουν στη συνέχεια να διακινήσουν αυτό το μίσος και κάποιοι οργανώνονται για να ενεργήσουν ως φορείς αυτού του μίσους … το κάδρο περιλαμβάνει όλους αυτούς και την Πολιτεία, σαφέστατα», όπως είπε.
Θύμισε εξάλλου ότι «μετά τη δολοφονία του Άλκη, έγινε σύσκεψη με τους παράγοντες (ήρθαν και UEFA, FIFA, κτλ.) δόθηκε λόγος τιμής ότι θα προσπαθήσουν όλοι να συμβάλουν ώστε τα φαινόμενα αυτά να εξαλειφθούν, όπως και η Πολιτεία από την πλευρά της. Τίποτα από αυτά δεν έγινε», είπε ο υπουργός, αφήνοντας κατά τα φαινόμενα αιχμές και κατά στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Αμέσως μετά, ο κ. Φλωρίδης «έδειξε» προς τα πού κοιτάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα. «Το πρόβλημα στην Αγγλία δεν το έλυσε μόνο η Θάτσερ, αυτή έδωσε ένα πλαίσιο συμπεριφοράς κρατικών δυνάμεων. Το θέμα το έλυσαν οι ιδιοκτήτες», όπως είπε.
Ταυτόχρονα, υπέδειξε στα δικαστήρια να αλλάξουν συμπεριφορά και πρακτικές σε τέτοιες υποθέσεις. «Πρέπει να ενεργοποιηθεί επιτέλους, η Δικαιοσύνη πρέπει να ξεκουνηθεί επιτέλους, να εφαρμόσει το υφιστάμενο πάρα πολύ σκληρό πλαίσιο που υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις … Αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά αθλητικών παραγόντων ή ΜΜΕ να διοχετεύουν ή να συντηρούν το μίσος, πρέπει να εφαρμοστεί ο υφιστάμενος νόμος, ο οποίος στις ποινές που θα επιβάλλονται δεν έχει αναστολή: φυλακή, όλοι! Δεν καταλαβαίνουν αλλιώς».
Οι δημοσιογράφοι των ρώτησαν συγκεκριμένα αν σε αυτούς περιλαμβάνεται «όποιος κάνει εμπρηστική δήλωση και καταδικαστεί» και ο κ. Φλωρίδης επανέλαβε: «να πάει “μέσα”. Έτσι λέει ο νόμος σήμερα, αν καταδικαστείς για εμπρηστικές δηλώσεις, δηλώσεις μίσους που υποκινούν τη βία, η ποινή που θα σου επιβληθεί δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, ούτε η έφεση. θα πας μέσα. Είναι ο Ειδικός Αθλητικός Νόμος του 2022 … Αφορά όλους αυτούς που κινούνται στο χώρο του αθλητισμού και διαρκώς υποδαυλίζουν το μίσος και υποκινούν σε βίαιες, παράνομες ενέργειες, σαν κι αυτή με την οποία επιχειρήθηκε να δολοφονηθεί ο αστυνομικός».
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται ότι μπαίνουν γενικευμένα και όλοι οι σύνδεσμοι οπαδών, αν κρίνει κανείς από τις θέσεις του κ. Φλωρίδη. «Έτσι δημιουργείται το “περιβάλλον”, στη συνέχεια κάποιοι αναλαμβάνουν να τους οργανώσουν … αφού οι παράγοντες δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους να συμπεριφερθούν σωστά, να συνεργαστούν, να δώσουν στον κόσμο να χαρεί ένα ωραίο προϊόν που είναι το ποδόσφαιρο, ήρθε η ώρα η Πολιτεία να επιβάλει την ισχύ του νόμου. Θα την καταλάβουν πολύ γρήγορα την ισχύ του νόμου … αυτά που προβλέπει ο νόμος. Η νομοθεσία υπάρχει. Οι επιχειρησιακές δυνάμεις της ΕΛΑΣ υπάρχουν … Όσοι εμπλέκονται στην οργάνωση αυτών των φαινομένων, όπου κι αν βρίσκονται αυτοί, πολύ γρήγορα θα αντιμετωπίσουν την ισχύ του νόμου».