Δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για τον Κώδικα Δεοντολογίας των Οδοντοτεχνιτών

 Δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για τον Κώδικα Δεοντολογίας των Οδοντοτεχνιτών

Με την Υπουργική Απόφαση Γ5β/Γ.Π. 13625/2023 – ΦΕΚ 6892/Β/8-12-2023, που υπογράφει ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αποφασίζεται η θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας Οδοντοτεχνιτών, ο οποίος μάλιστα δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια.

Στις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας υπάγονται όλοι οι οδοντοτεχνίτες της χώρας, ανεξαρτήτως αν ασκούν την ειδικότητά τους ως δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή με τη μορφή εταιρείας.

Οι κυριότερα από τις διατάξεις του νέου Κώδικα Δεοντολογίας Οδοντοτεχνιτών είναι οι ακόλουθες:

  1. Απαγορεύεται στον οδοντοτεχνίτη που διαθέτει εργαστήριο ή μόνιμη εργασιακή σχέση η πλανοδιακή άσκηση του επαγγέλματος.
  2. Εργαστήριο οδοντοτεχνίτη, που λειτουργεί σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, δύνανται να διατηρούν μόνο οι οδοντοτεχνίτες που κατέχουν βεβαίωση/άδεια άσκησης επαγγέλματος ή και άλλα φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με οποιαδήποτε νομική μορφή, με την προϋπόθεση να ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος κάτοχος βεβαίωσης/άδειας άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη.
  3. Ο οδοντοτεχνίτης που διατηρεί εργαστήριο ή ο ιδιώτης που απασχολεί επιστημονικά υπεύθυνο οδοντοτεχνίτη, υποχρεούται να αναρτά σε εμφανές σημείο του εργαστηρίου, τον τίτλο σπουδών και την βεβαίωση/άδεια άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη καθώς και την προβλεπόμενη ένδειξη νόμιμου οδοντοτεχνικού εργαστηρίου.
  4. Δεν επιτρέπεται σε οδοντοτεχνίτες, οι οποίοι έχουν πτυχίο ιατρού, οδοντιάτρου, φαρμακοποιού ή άλλου επαγγέλματος υγείας, με αντίστοιχη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, να ασκούν το επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, φαρμακοποιού και άλλου αντιστοίχως, εκτός αν παύσουν την άσκηση του επαγγέλματος του
    οδοντοτεχνίτη.
  5. Αποκλείεται η συστέγαση των οδοντοτεχνικών εργαστηρίων με άλλους Ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως ιατρεία, οδοντιατρεία, πολυϊατρεία, κ.α.
  6. Η παρουσίαση των τίτλων σπουδών καθώς και η αναγραφή τους σε πινακίδες και άλλα έντυπα, πρέπει να ανταποκρίνεται απόλυτα προς την πραγματικότητα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τον παρόντα κώδικα.
  7. Ο οδοντοτεχνίτης απαγορεύεται να έχει επαγγελματικές επαφές ή συναλλαγές με άτομα που έχουν ανάγκη οδοντοπροσθετικής εργασίας και να επεμβαίνει με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο στη στοματική κοιλότητα.
  8. Απαγορεύεται στον οδοντοτεχνίτη να κατέχει και να χρησιμοποιεί υλικά, μηχανήματα, όργανα ή εργαλεία για έλεγχο ή επέμβαση στη στοματική κοιλότητα, καθώς και να διατηρεί σχετικό υλικό και μηχανικό εξοπλισμό.
  9. Ο οδοντοτεχνίτης οφείλει να ενεργεί καθετί αναγκαίο για την αποτροπή της παράνομης άσκησης του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος, ενημερώνοντας αμελλητί τις αρμόδιες αρχές και τα θεσμοθετημένα όργανα του Πανελλήνιου Συλλόγου Οδοντοτεχνιτών κάθε φορά που υποπίπτει στην αντίληψή του περίπτωση
    αντιποίησης του επαγγέλματος.
  10. Απαγορεύεται η συγκάλυψη προσώπου ή η σύμπραξη ή η επαγγελματική συναλλαγή με πρόσωπο που ασκεί παρανόμως το επάγγελμα, καθώς και η προώθηση μεθόδων αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως ενδεικτικώς η χρήση επιστημονικών, επαγγελματικών ή ακαδημαϊκών τίτλων που δεν κατέχει ή δεν έχουν αποκτηθεί νόμιμα ή δεν έχουν αναγνωρισθεί στην Ελλάδα.
  11. Στο πλαίσιο άσκησης της επαγγελματικής του δραστηριότητας και παροχής των υπηρεσιών του, ο οδοντοτεχνίτης μπορεί να απασχολεί μόνο προσωπικό που φέρει τον επαγγελματικό τίτλο του οδοντοτεχνίτη και έχει τη σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος αλλά και βοηθό οδοντοτεχνίτη, κάτοχο βεβαίωσης/άδειας άσκησης επαγγέλματος, που θα τον συνεπικουρεί ή άλλο προσωπικό σύμφωνα με την
    ισχύουσα νομοθεσία.

Σχετικά Άρθρα