Τεμπονέρας στο libre: Συνέδριο υπέρβασης των αντιθέσεων του χθες, για επανεκκίνηση και ανασύνταξη των δυνάμεων

 Τεμπονέρας στο libre: Συνέδριο υπέρβασης των αντιθέσεων του χθες, για επανεκκίνηση και ανασύνταξη των δυνάμεων

Έχοντας επίγνωση των προβλημάτων και των δυσχερειών που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Διονύσης Τεμπονέρας, εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον. Μιλώντας στο libre το μέλος της Π.Γ. του κόμματος επισημαίνει ότι «δεν μπορεί ένα κόμμα της Αριστεράς να χάνει με 20 μονάδες διαφορά στις τελευταίες εκλογές και να μην έχει αφουγκραστεί τι συμβαίνει στο εκλογικό σώμα. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά πρέπει εφεξής να γίνουν όσα δεν έγιναν την προηγούμενη περίοδο».

  • Για τον κ. Τεμπονέρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει «να αναγνωρίσει, ότι η κυβερνητική προοπτική δεν θα επανέλθει αν δεν προκύψει κοινωνική διασύνδεση και αν δεν αποκτήσει κουλτούρα μεγάλου, μαζικού, μη γραφειοκρατικού κόμματος».

Ωστόσο όπως λέει «όσοι νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με την Αριστερά και την σοσιαλιστική προοπτική μάλλον βιάζονται. Είναι οι ίδιοι που πριν από 30 και πλέον χρόνια, μιλούσαν για το «τέλος της ιστορίας».

Συνέντευξη

-Kύριε Τεμπονέρα, το νέο σχήμα της Νέας Αριστεράς που παρουσίασαν τα πρώην στελέχη του κόμματος, πιστεύετε ότι έχει πολιτικό ενδιαφέρον ή θα έχει επιρροή όσο και μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; Φέρνει κάτι νέο στην πολιτική ζωή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποστεί μια διπλή διάσπαση, που οδηγεί μοιραία σε κατακερματισμό των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου. Η συνθήκη αυτή μοιραία ευνοεί την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, που όλο και περισσότερο, λαμβάνει χαρακτηριστικά ιδεολογικής ηγεμονίας. Κατά την άποψή μου η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν είχε επικρατήσει πολιτική ωριμότητα και ενσυναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών.

Δεν συμφωνώ με την αποχώρηση των πρώην συντρόφων μας, όχι γιατί δεν σέβομαι την επιλογή τους, αλλά γιατί εκτιμώ ότι οι πολιτικές διαφωνίες στην Αριστερά, θεμελιώνονται με όρους ιδεολογικούς, εντός των συντεταγμένων διαδικασιών – βλέπε επερχόμενο συνέδριο – και όχι με βάση ένα περισσότερο ψυχολογικό «χάσμα» ή το θυμικό.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από τον ελληνικό λαό στις επόμενες εκλογές. Είμαι πεισμένος, ότι όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν με αρκετά από τα μέλη και στελέχη που αποχώρησαν, θα βρεθούμε ξανά σύντομα στην ίδια όχθη των αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αν και κυβέρνησε για περισσότερο από 4 χρόνια, δεν κατάφερε να κερδίσει το συνδικαλιστικό κίνημα και την αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για πεδία όπου δεν κατάφερε να πετύχει πολλά. Αυτό όμως δεν τα αντιμετώπισε με κάποιο τρόπο. Τι πιστεύετε ότι συνέβη;

Μία από τις αιτίες της διπλής εκλογικής ήττας του καλοκαιριού υπήρξε πράγματι, η διαχρονική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συνδεθεί με αυτό που ονομάζουμε «μαζικό χώρο». Η συνθήκη αυτή, δεν αφορά μόνο την περίοδο της διακυβέρνησης 2015-2019 ή την λεγόμενη αντιπολιτευτική περίοδο 2019, αλλά ακόμα και την εποχή της κοινωνικής κινητικότητας του 2012-2015.

Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε θύμα της γραφειοκρατίας και της «κρατικοποίησης» του κόμματος που σε συνθήκες κυβερνητισμού αντί να τον φέρουν σε επαφή με τα συνδικάτα, την νεολαία, την αυτοδιοίκηση, τους πολιτιστικούς συλλόγους κλπ. μάλλον τον έφεραν σε απόσταση με τις διεργασίες που συντελούνται στο κοινωνικό process.

Η συνθήκη αυτή (διπλή διάσπαση) μοιραία ευνοεί την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, που όλο και περισσότερο, λαμβάνει χαρακτηριστικά ιδεολογικής ηγεμονίας

Δεν μπορεί ένα κόμμα της Αριστεράς να χάνει με 20 μονάδες διαφορά στις τελευταίες εκλογές και να μην έχει αφουγκραστεί τι συμβαίνει στο εκλογικό σώμα. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά πρέπει εφεξής να γίνουν όσα δεν έγιναν την προηγούμενη περίοδο. Να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν νέα κοινωνικά στελέχη, να υπάρξει εκπαίδευση στελεχών για ζητήματα προγραμματικά και οργανωτικά, να αξιοποιηθούν τα νέα μέλη του κόμματος που εγράφησαν ως μέλη κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκλογής, αλλά το κυριότερο: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναγνωρίσει, ότι η κυβερνητική προοπτική δεν θα επανέλθει αν δεν προκύψει κοινωνική διασύνδεση και αν δεν αποκτήσει κουλτούρα μεγάλου, μαζικού, μη γραφειοκρατικού κόμματος.

-Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο στίγμα στο κόμμα σας. Αν από το 2010 έως το 2015 βλέπαμε το αφήγημα με γενικό τίτλο «αντιμνημόνιο» και στη συνέχεια μια διακυβέρνηση όπου υπηρετήθηκε «κατ’ ανάγκην», ένα τρίτο πρόγραμμα, από το 2019 έως σήμερα η εικόνα είναι «θολή». Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μια δεύτερη αιτία για την απώλεια του 50% της εκλογικής μας επιρροής από το 2015 στο 2023, είναι το ασαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και η αδυναμία να αρθρωθεί μια ολοκληρωμένη, εναλλακτική, πλατφόρμα κυβερνητικής πρότασης.

Αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά θα έλεγε κανείς την παγκόσμια Αριστερά που δίνει περισσότερο μάχες οπισθοφυλακής, μη δυνάμενη στις νέες συνθήκες του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού να δώσει θετική πρόταση και διέξοδο στους πολίτες.

Παρόλα αυτά μην ξεχνάμε, ότι ακόμα και με αυτά τα χαμηλότερα ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εξαίρεση ίσως όσα συμβαίνουν  στην Γαλλία και στην Κύπρο, παραμένει ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα της Αριστεράς που από θέση εν δυνάμει κυβερνητική, μπορεί να δώσει «σάρκα και οστά» στις ιδέες και στα οράματα της αριστερής σκέψης. Χρειάζεται λοιπόν ένα συνέδριο απολογισμού και αυτοκριτικής, σύνθεσης και υπέρβασης των αντιθέσεων του χθες για να προκύψει η απαραίτητη και χρήσιμη για την κοινωνία και την χώρα ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική ανασύνταξη των δυνάμεων.

-Μπορεί το κόμμα να καλύψει το χαμένο έδαφος των εκλογικών αναμετρήσεων από το 2019 και μετά;

Όσοι νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με την Αριστερά και την σοσιαλιστική προοπτική μάλλον βιάζονται. Είναι οι ίδιοι που πριν από 30 και πλέον χρόνια, μιλούσαν για το «τέλος της ιστορίας». Προφανώς και στην παγκόσμια κοινότητα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια δεξιά μετατόπιση στο πολιτικό εκκρεμές. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι ανίκητος.

Θα έλεγα ότι στις νέες συνθήκες κρίνεται απαραίτητο να κινηθούμε στη λογική του «μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων». Η προοπτική αυτή σφυρηλατείται σε προγραμματική βάση στην κοινωνία και όχι σε επίπεδο κορυφής. 

Είναι μια συζήτηση που κατά την άποψή μου, αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως και άλλους όμορους πολιτικούς χώρους που μπορούν να μπολιάσουν με νέες ιδέες τις κοινωνικές διεργασίες. Τα κόμματα θα χρειαστούν την συμβολή της διανόησης, των κοινωνικών φορέων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειαζόμαστε ένα κόμμα αρχών και αξιών, που μπορεί να αποτελέσει τον κορμό και την λοκομοτίβα μιας τέτοιας προσπάθειας.

-Τι είδους πρωτοβουλίες οφείλει να αναλάβει η ηγεσία το επόμενο διάστημα;

Χρειάζεται να σταματήσει η τοξικότητα και να αποφύγουμε ένα «αριστερό εμφύλιο». Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό συνέδριο επανεκκίνησης.

Χρειαζόμαστε  εξωστρέφεια και προτάσεις πολιτικής, που θα συνθέσουν την εναλλακτική κυβερνητική μας πρόταση.

Χρειαζόμαστε να εμπλέξουμε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κομματική καθημερινότητα και στην κομματική δουλειά. Χρειαζόμαστε πολιτική ανανέωση και φρέσκες ιδέες.

-Το συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2024, μπορεί να λύσει τα προβλήματα ή αυτά υπάρχει κίνδυνος να διαιωνιστούν;

Η πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε την διεξαγωγή του συνεδρίου μας, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024. Είναι μια πολύ καλή εξέλιξη, αν συμφωνήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα συνέδριο που θα κοιτάει «έξω» και όχι «μέσα». Δεν μας ενδιαφέρει ένα συνέδριο που θα γίνει μέρους πολεμικής αναμέτρησης για την καταγραφή των συσχετισμών. Μας ενδιαφέρει όμως ένα συνέδριο στο οποίο θα συγκροτήσουμε την αριστερή, εναλλακτική προοδευτική μας ταυτότητα και θα καταλήξει στο δικό μας κυβερνητικό σχέδιο στην βάση των αρχών, των αξιών και των οραμάτων μας. Μην ξεχνάμε, ότι ακολουθεί η κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών που θα καθορίσει με όρους υπαρξιακούς την μετέπειτα πορεία του πολιτικού φορέα. Χρειαζόμαστε θέσεις, σχέδιο και ανθρώπους, για να φέρουμε ξανά την ελπίδα στα μάτια των πολιτών. Την μάχη αυτή είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να την κερδίσουμε.

Σχετικά Άρθρα